ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απεγκλωβισμός Ελλήνων από το Σουδάν – Πυρά στο όχημα του Μητροπολίτη

Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον πρώτο απεγκλωβισμό Ελλήνων πολίτων από το Σουδάν. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη». Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και δύο τραυματίες μεταξύ των Ελλήνων απεγκλωβισθέντων.

Πυρά στο όχημα του Μητροπολίτη

Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Σάββας που παραμένει εγκλωβισμένος με άλλα άτομα στην Μητρόπολη στο Χαρτούμ, του Σουδάν επιχείρησε να βγει έξω από τον ιερό ναό με άλλα 4 άτομα και να πάνε με αυτοκίνητο στην γαλλική πρεσβεία, αλλά το όχημα δέχτηκε πυρά και έτσι όλοι επέστρεψαν πίσω. Ευτυχώς κανείς δεν έπαθε το παραμικρό.

Όπως ανέφερε το Open, ο Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας και άλλα 4 άτομα (Έλληνες και ξένοι πολίτες) επιχείρησαν να βγουν από τον ιερό ναό με αυτοκίνητο και να πάνε στο κτήριο της γαλλικής πρεσβείας. Ο Μητροπολίτης Σάββας και τα άλλα άτομα ήθελαν να απεγκλωβιστούν από το Χαρτούμ του Σουδάν μέσω της επιχείρησης που έχουν στήσει οι Γάλλοι για να διασώσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν αποκλειστεί εκεί.

Το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται προς την γαλλική πρεσβεία, αλλά έπεσε σε ανταλλαγή πυρών, ενώ εκείνη την ώρα γίνονταν και βομβαρδισμοί στην περιοχή. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Μητροπολίτης Σάββας που ήταν στο τιμόνι του οδηγού, αναγκάστηκε να γυρίσει άρον, άρον το όχημα πίσω στην ελληνική Μητρόπολη στο Σουδάν και τελικά όλοι έφτασαν με ασφάλεια στον ιερό ναό.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας περιέγραψε στο Open τις δραματικές στιγμές: «Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή, χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην πρεσβεία». Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία Έλληνα που επέβαινε στο όχημα. «Δεν νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μας είπε ο πρέσβης να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, που οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω».

Εκκενώνονται πρεσβείες

Την εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Χαρτούμ και την απομάκρυνση του προσωπικού από το Σουδάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς οι μάχες μπήκαν στην δεύτερη εβδομάδα και όλες οι εκεχειρίες έχουν πέσει στο κενό. Tην πρεσβεία της εκκένωσε και η Σαουδική Αραβία ενώ νωρίς το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης εκκένωσης της γαλλικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Το γαλλικό κονβόι χτυπήθηκε από πυρά. Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν:

«Με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Μαζί θα στάλθηκε και μία μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι Έλληνες και Κύπριοι θα μεταφερθούν οδικώς στην Αίγυπτο και από θα παραληφθούν από τα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του μηχανισμού προξενικής συνεργασίας. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι

Νέα επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για τον συντονισμό της απομάκρυνσης των Ευρωπαίων από το Σουδάν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, περίπου 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν όταν αυτό γίνει εφικτό. Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στο Σουδάν υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του αρχηγού του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του αναπληρωτή του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, διοικητή των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), κοινώς γνωστού ως Χεμέτι.

Πυρά στη γαλλική αποστολή

O τακτικός στρατός του Σουδάν όσο και η παραστρατιωτική δύναμη RSF δήλωσαν το μεσημέρι ότι η γαλλική αυτοκινητοπομπή εκκένωσης δέχθηκε πυρά μετά την αναχώρησή της από τη γαλλική πρεσβεία του Χαρτούμ και έπρεπε να γυρίσει πίσω. Ένας Γάλλος στρατιωτικός τραυματίστηκε. Οι σουδανικοί στρατοί κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για την επίθεση.

Οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν πραγματοποιήθηκε επίθεση – αλλά είπαν ότι ο γαλλικός στρατός που εδρεύει στο Τζιμπουτί συμμετέχει στην επιχείρηση και ότι ο στόχος είναι να μεταφερθούν οι εκτοπισμένοι στο Τζιμπουτί. Η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Τουρκία και η Ιαπωνία λένε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των πολιτών τους.

Η αμερικανική εκκένωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε νωρίτερα ότι όλο το προσωπικό των ΗΠΑ και οι οικογένειές τους έχουν απομακρυνθεί. Η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Χαρτούμ έχει ανασταλεί προσωρινά. Η αποστολή εκκένωσης διεξήχθη υπό την ηγεσία της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ σε στενό συντονισμό με το State Department δήλωσε ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη χθες Σάββατο, ακριβώς μια εβδομάδα από την έναρξη των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) του στρατηγού Μπουρχάν και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Ντάγκλο, που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς.

Ο Μπάιντεν εξήρε την «στάση του προσωπικού της πρεσβείας μας, το οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του με θάρρος και επαγγελματισμό και τίμησε τη φιλία και τη σύνδεση της Αμερικής με τον λαό του Σουδάν». Δήλωσε «ευγνώμων στα μέλη των υπηρεσιών των ΗΠΑ που έκαναν την επιχείρηση» και ευχαρίστησε «το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες συνέβαλαν στην επιτυχία της επιχείρησής».

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι «εκτεταμένες μάχες έθεσαν σε απαράδεκτο κίνδυνο το προσωπικό της πρεσβείας μας», σημειώνοντας ότι «η αναστολή λειτουργίας σε μία από τις πρεσβείες μας είναι πάντα μια δύσκολη απόφαση, αλλά η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι η πρώτη μου ευθύνη». Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με «αρκετές εκατοντάδες Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν για να συζητήσουν προφυλάξεις ασφαλείας και άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν μόνοι τους».

Το υπουργείο δεν τηρεί επίσημες καταμετρήσεις των πολιτών των ΗΠΑ σε ξένες χώρες και οι Αμερικανοί δεν υποχρεούνται να εγγραφούν όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αξιωματούχοι δήλωσαν στους υπαλλήλους την Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περίπου 16.000 Αμερικανοί πολίτες στο Σουδάν, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα. Μετά την εκκένωση και την αναστολή των εργασιών στην πρεσβεία, το State Department ενημέρωσε με νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Σουδάν, λέγοντας ότι λόγω της τρέχουσας κατάστασης «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να παρέχει συνήθεις ή έκτακτες προξενικές υπηρεσίες σε πολίτες των ΗΠΑ στο Σουδάν».

Οι στρατηγοί του Σουδάν

Η SAF ανέφερε σε δήλωσή της νωρίτερα το Σάββατο ότι ο ηγέτης της, στρατηγός Μπουρχάν «συμφώνησε να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη χώρα». Και οι RSF του Ντάγκλο προέβησαν σε δήλωση ότι είχαν συντονιστεί με τις ΗΠΑ για την εκκένωση.

Η Σαουδική Αραβία

Επιχείρηση εκκένωσης διεξήχθη και από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, για την μεταφορά του προσωπικού της πρεσβείας τους από το Χαρτούμ στη Τζέντα καθώς και οικογένειες άλλων διπλωματικών αποστολών αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών.

Η εκκένωση έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών». Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο. «Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι» είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

To υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατούς στο Σουδάν, αλλά και άλλες χώρες για την ασφαλή απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη χώρα, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Δηλαδή τηρηθεί μία εκεχειρία. Η Αίγυπτος έχει περίπου 10.000 πολίτες στο Σουδάν, οι μισοί από τους οποίους είναι φοιτητές. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Κάιρο πήρε 27 στρατιωτικούς των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων που είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις δυνάμεις του Ντάγκλο στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι