ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκκληση Μακρόν για ανθρωπιστική κατάπαυση και παροχή βοήθειας στη Γάζα

Έκκληση Μακρόν για ανθρωπιστική κατάπαυση και παροχή βοήθειας στη Γάζα
Έκκληση Μακρόν για ανθρωπιστική κατάπαυση και παροχή βοήθειας στη Γάζα,

Ο πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε έκκληση στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα «να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων στη Γάζα. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη (…) να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα». Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Επίσης την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία. Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια επίσης θα συμμετάσχει.

Δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση

Δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επεσήμανε η ίδια πηγή. «Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, «ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας». Το άλλο θέμα θα είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.

Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες, Τετάρτη, «άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι