ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νίκη Ράμα δείχνουν τα αποτελέσματα στην Αλβανία – Καταγγελίες για τη διαδικασία

Εκλογές Αλβανίας: Νίκη του Έντι Ράμα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα οδεύει σήμερα προς μια άνευ προηγουμένου τέταρτη θητεία, καθώς τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προηγείται σημαντικά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει 53% των ψήφων με καταμετρημένο το 34% των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, και προηγείται σημαντικά του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, που κερδίζει το 34%.

Ο Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, είναι φαβορί για τη νίκη, ενισχυμένος εν μέρει από ένα δίκτυο που έχει οικοδομήσει στα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, από μια πρόσφατη περίοδο υγειούς οικονομικής ανάπτυξης και από τη σημαντική δημοτικότητά του στο εξωτερικό.

Αν το προβάδισμα διατηρηθεί, θα δοθούν στον Ράμα άλλα τέσσερα χρόνια για να συνεχίσει να επιδιώκει το στόχο του να ενταχθεί η χώρα αυτή των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, μια δέσμευση στην οποία επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα:

Σοσιαλιστικό κόμμα 53% με 83 έδρες

Δημοκρατικό κόμμα (συμμαχία) 34% με 53 έδρες

Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) 4% με 3 έδρες

NISMA-SHB (συμμαχία) 3% με 1 έδρα

MUNDESIA 3% με 1 έδρα

BASHKE 1% με 1 έδρα

Τα χωριά της ελληνικής μειονότητας

Στον ενιαίο δήμο Χιμάρας με καταμετρημένα τα 25 από τα 36 εκλογικά κέντρα, το κυβερνών ΣΚ του Ράμα λαμβάνει 50.79% και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ΔΚ 38,6%. Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα ανά δημοτική ενότητα:

– Στον παλαιό δήμο Χιμάρας το ΔΚ προηγείται με 52.46% ενώ το ΣΚ λαμβάνει 39.61%.
– Στον παλιό δήμο Λουκόβου το ΣΚ παίρνει 47.75% ενώ το ΔΚ 37.72%.
– Τέλος τα χωριά του Βρανίστ με 79.26% για το ΣΚ και 11.77% για το ΔΚ.

Στο δήμο Φινικαίων με μικρότερο δείγμα καθώς μέχρι στιγμής ανοίξει μόλις τα 17 από τα 50 κουτιά με το ΣΚ να λαμβάνει 56.89% ενώ το ΔΚ 30.69%.

Στη Δρόπολη έχουν μετρηθεί τα 14 από τα 36 κουτιά με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν προβάδισμα στο ΣΚ με 66.62% και το ΔΚ να ακολουθεί με 28.42%.

Οι ψήφοι στην περιφέρεια των Τιράνων

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα προηγείται και φαίνεται να εξασφαλίζει 19 έδρες, ενώ ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας με 14 έδρες. Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 47,80%, που αντιστοιχεί σε 43.792 ψήφους. Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγράφει ποσοστό 35,11% και 32.165 ψήφους.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η πολιτική δύναμη Partia Mundësia, η οποία συγκεντρώνει 4,94% με 4.527 ψήφους και φαίνεται να εξασφαλίζει μία έδρα. Από μία έδρα λαμβάνουν επίσης το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αλβανία και το κίνημα «Bashkë»

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην Περιφέρεια Τιράνων είναι τα εξής:

Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας (Partia Socialiste e Shqipërisë): 47,80%, 43.792 ψήφοι, 19 έδρες
Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας (Partia Demokratike e Shqipërisë): 35,11%, 32.165 ψήφοι, 14 έδρες
Partia Mundesia: 4,94%, 4.527 ψήφοι, 1 έδρα
Partia Socialdemokrate e Shqipërisë: 3,59%, 3.286 ψήφοι, 1 έδρα
Nisma Shqipëria Bëhet: 3,13%, 2.870 ψήφοι, 1 έδρα
Κίνημα Μαζί (Lëvizja Bashkë): 2,79%, 2.552 ψήφοι, 1 έδρα
Ευρωατλαντικός Συνασπισμός (Koalicioni Euroatlantik): 1,61%, 1.475 ψήφοι
Δεξιός Συνασπισμός για την Ανάπτυξη (Koalicioni Djathtas për Zhvillim): 0,48%, 442 ψήφοι
Αλβανική Εθνική Συμμαχία (Partia Aleanca Kombëtare Shqiptare): 0,27%, 247 ψήφοι
Κίνημα Πατρίδα (Lëvizja Atdheu): 0,17%, 154 ψήφοι
Συμμαχία για τη Νέα Δημοκρατία (Partia Aleanca Demokracia e Re): 0,12%, 108 ψήφοι

Οι ψήφοι της Αλβανικής διασποράς

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ένα μικρό προβάδισμα του συνασπισμού Δημοκρατικό Κόμμα – Συμμαχία για τη Σύγχρονη Αλβανία (PD-ASHM), ο οποίος συγκεντρώνει το 43,95% των ψήφων, δηλαδή 726 ψήφους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα με 705 ψήφους, που αντιστοιχούν στο 42,68%, ακολουθώντας στενά τον βασικό του αντίπαλο σε μια αμφίρροπη και ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση.

Αυτή τη στιγμή, η καταμέτρηση συνεχίζεται διαχωρισμένα ανά εκλογική περιφέρεια, με εξαίρεση τις ψήφους που προέρχονται από την Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στο παρόν στάδιο της διαδικασίας.

Λόγω της κόπωσης των μελών των εκλογικών επιτροπών και των παρατηρητών, η διαδικασία έχει διακοπεί προσωρινά για τεχνικό διάλειμμα και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου στις 10:30 ( Ώρα Αλβανίας).

Η καταμέτρηση αυτή θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες συμμετοχής της διασποράς στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η συμμετοχή των Αλβανών του εξωτερικού έχει αυξηθεί σημαντικά σε αυτές τις εκλογές.

SPAK: Έρευνες για 39 υποθέσεις εκλογικών εγκλημάτων στις εκλογές της 11ης Μαΐου

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) έχει ξεκινήσει έρευνες για 39 υποθέσεις που σχετίζονται με Εκλογικά Εγκλήματα, τα οποία καταγγέλθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας της 11ης Μαΐου, σε όλη τη χώρα.

Η Ειδική Εισαγγελία ερευνά 39 καταγγελίες για εκλογικά εγκλήματα, εκ των οποίων 17 έχουν σταλεί στην αστυνομία για επαλήθευση, ενώ για 25 αποφασίστηκε η μη έναρξη ποινικής έρευνας.

Ανακοίνωση SPAK:

  • Εκλογικά Εγκλήματα – 156 υλικά έχουν καταχωρηθεί.
  • 39 υλικά καταγγελίας έχουν προχωρήσει στη φάση της έρευνας (έχουν καταχωρηθεί ως ποινικές διαδικασίες).
  • 25 έχουν καταλήξει σε αποφάσεις μη έναρξης ποινικής έρευνας.
  • 24 υλικά έχουν σταλεί για αρμοδιότητα στις κατά τόπους εισαγγελίες.
  • 17 υλικά έχουν σταλεί για επαλήθευση στη Διεύθυνση Τοπικής Αστυνομίας (για πρόσθετες πληροφορίες ή πρώτες ενέργειες).
  • 1 υλικό έχει συγχωνευτεί με άλλη υπάρχουσα υπόθεση.
  • Τα υπόλοιπα βρίσκονται υπό διαδικασία επαλήθευσης.

Βαγγέλης Ντούλες: Τρεις παράγοντες αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αλβανία

Περιγράφοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, πώς κύλησε η χθεσινή ημέρα βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, ο βουλευτής της ομογένειας Ευάγγελος Ντούλες, εκλεγείς στην περιφέρεια της Αυλώνας, ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές εντάσεις και αψιμαχίες σε πολλά εκλογικά κέντρα σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Δεν είναι αυτό το πρόβλημα όμως, υπογράμμισε. «Είναι συνηθισμένες σε τέτοια φαινόμενα οι πολιτικές δυνάμεις. Το θέμα είναι το τι προηγήθηκε» τόνισε.

Ερωτηθείς εάν αυτό που προηγήθηκε, όπως είπε, ενδεχομένως οδήγησε σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Ντούλες αποκρίθηκε λέγοντας «με βεβαιότητα».

«Τρία είναι τα βασικά φαινόμενα. Είναι η κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης συνοδευόμενη από την κατάχρηση των κρατικών μέσων και πόρων κτλ κτλ. Το δεύτερο είναι η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος και του μαύρου χρήματος υπέρ της κυβερνώσας παράταξης, που σημαίνει εξαγορά ψήφου. Δηλαδή, η ψήφος εδώ έχει τιμή. Τιμή εκκίνησης 50 ευρώ και μπορεί σε δύσκολες περιφέρειες να αγγίξει και τα 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απαντώντας στο κατά πόσο έχουν υπάρξει σχετικές καταγγελίες, σημείωσε «είναι κοινό μυστικό. Θα το βρείτε να περιγράφεται και να καταδικάζεται ως φαινόμενο και στις εκθέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και για τις προηγούμενες εκλογές και οι διαστάσεις τους ήταν ακόμη μεγαλύτερες στις χθεσινές εκλογές».

«Δηλαδή, έχουμε από τη μία πλευρά την κατάχρηση της δημόσιας διοίκησης, έχουμε το οργανωμένο έγκλημα και το μαύρο χρήμα. Έχουμε και τους συνηθισμένους μετά, τρόπους οι οποίοι δεν έχουν την αποτελεσματικότητα των δύο πρώτων, όπως είναι ο κλασικός τρόπος λαθροχειρίας αποτελεσμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Ντούλες.

Ως προς την καθυστέρηση δύο ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επισήμανε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία μέσω εντάσεων και αψιμαχιών μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές. «Υπάρχουν ενστάσεις και μετά, αυτή τη φορά έχουμε και την επιστολική ψήφο. Είχαν εγγραφεί 245.000 Αλβανοί πολίτες του εξωτερικού, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα γύρω στις 194.000. Θα έπρεπε η διαδικασία καταμέτρησης να ήταν παράλληλη, ενώ στα διάφορα κέντρα στην επικράτεια έχει προχωρήσει γύρω στο 26 με 28%, μόλις άρχισε χθες βράδυ καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, η διαδικασία έχει παγώσει για αδιευκρίνιστους λόγους, μέσω αμφισβητήσεων και ενστάσεων από τα διάφορα κόμματα» ανέφερε.

«Άλλες παραστάσεις για εκλογές έχουμε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Είναι κυριολεκτικά μια φάρσα. (…) Έχουμε αυταρχικά καθεστώτα, είναι μια εκλογική διαδικασία όπου δεν έχουμε κόμματα απέναντι κομμάτων. Έχουμε κόμματα απέναντι κράτους. Έχουμε πολιτικά κόμματα απέναντι οργανωμένου εγκλήματος, μαύρου χρήματος. Οπότε αντιλαμβάνεστε το τι σημαίνει και πώς διεξάγεται αυτό που ονομάζουμε εκλογές στην Αλβανία» υποστήριξε ο κ. Ντούλες. Απαντώντας στο κατά πόσο είναι πιθανή μια νέα θητεία του Έντι Ράμα, ο κ. Ντούλες, σημείωσε πως αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στην ομογένεια, σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, η εκπροσώπησή της είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτόνομα, λαμβάνοντας υπόψη το εκλογικό σύστημα, διότι, όπως εξήγησε, η χώρα διαιρείται σε δώδεκα περιφέρειες, οι οποίες είναι αυτόνομες.

«Δεν μεταβιβάζονται τα ποσοστά είτε βγάζεις έδρα εντός της περιφέρειας, είτε χάνεις τα ποσοστά αυτά. Και αντιλαμβάνεστε πως τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί μία έδρα, λόγου χάρη στο Αργυρόκαστρο πρέπει να είναι γύρω στο 25%. Στην Αυλώνα γύρω στο 12%. Πολύ υψηλά ποσοστά για μία μειονότητα. (…) Έχουμε εξασφαλίσει έδρα. Εγώ έχω ήδη εκλεγεί. Όμως είχαμε την ελπίδα πως αν θα ήταν κάπως πιο αδιάβλητη η διαδικασία, να εκλέγαμε και δεύτερο συνάδελφο. Υπήρξαν όλες οι προϋποθέσεις, όμως ο τρόπος που διεξήχθηκαν οι εκλογές στάθηκαν ένα εμπόδιο, όπως και σε πολλές άλλες πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε.

Ο κ. Ντούλες εξελέγη στην περιφέρεια της Αυλώνας συνεργαζόμενος με το κόμμα του Σαλί Μπερίσα ενώ υπάρχουν υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γενικότερα, η συμμετοχή ήταν στο 41,16, συν η επιστολική ψήφος.

«Στην περιφέρεια Αυλώνας ήταν η χαμηλότερη που με την αυτοπροσώπως παρουσία ήταν γύρω στο 30 με 31%. Και εδώ έρχομαι σε ένα θέμα που αγγίξατε για την ομογένεια. Τα ποσοστά συμμετοχής της ομογένειας είναι τα χαμηλότερα στην επικράτεια λόγω της απουσίας της φυσικής παρουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκονται στην Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αδιαφορία. Έχουμε απολέσει την ελπίδα. Οι πολιτικές της αλβανικής κυβέρνησης έναντι των ομογενών και κυρίως στο ιδιοκτησιακό είναι τέτοιες που έχουν δημιουργήσει καταστάσεις απελπισίας και εγκατάλειψης. Όμως δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τα διδάγματά μας. Πρέπει να αγωνιστούμε. Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας, οι οποίες πρέπει να είναι τολμηρές και ως προς το φρόνημα και ως προς το οργανωτικό. Δεν μπορεί να πορευθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ελληνισμός αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στη γενέτειρά μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Ντούλες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx