Εκτός φυλακής ο Τούρκος Αλ Καπόνε με εντολή Ερντογάν

Εκτός φυλακής ο Τούρκος Αλ Καπόνε με εντολή Ερντογάν

Προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εξαιρώντας όμως τους δημοσιογράφους που έχει φυλακίσει, ακόμα και τον αρχηγό του κοινοβουλευτικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Δείχνει όμως ιδιαίτερη σπουδή να αποφυλακίσει ποινικούς εγκληματίες, ακόμα και αιμοσταγείς αρχηγούς της τουρκικής μαφίας, όπως τον Αλαατίν Τσακίτσι (Alaatin Çakıcı). Ο Τσακίτσι βρίσκονταν στις φυλακές από το 2004, καταδικασμένος για σωρεία κακουργημάτων, μεταξύ άλλων και για την δολοφονία της συζύγου του.

Παλιός γνώριμος των τουρκικών αρχών, είχε συλληφθεί την δεκαετία του ’80, καθώς εμπλέκονταν σε δεκάδες δολοφονίες αριστερών πολιτών. Από τότε φέρεται να στρατολογήθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), εκτελώντας την “βρώμικη δουλειά” του διαβόητου βαθέος κράτους. Όμως, τα τελευταία χρόνια, το άλλοτε πανίσχυρο τουρκικό “βαθύ κράτος” δεν θυμίζει σε τίποτα το πολύπλοκο σύμπλεγμα που εξουσίαζε την χώρα, από τα χρόνια της δικτατορίας του Εβρέν.

Το “βαθύ κράτος” του Ερντογάν

Ο λόγος είναι η παντοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του κόμματος του προέδρου Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, καθ’όλην την διάρκεια της κυριαρχίας του, έχει προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλους τους τουρκικούς θεσμούς, ακόμα και τον στρατό. Με αφορμή τις “σκοτεινές” υποθέσεις Βαριοπούλα και Εργκένεγκον και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα, από τα μέσα ενημέρωσης, τα πανεπιστήμια, το δικαστικό σώμα, μέχρι και το πανίσχυρο ισλαμικό τάγμα του, πρώην συμμάχου του, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επομένως, οι ρόλοι έχουν σήμερα αντιστραφεί. Παλαιότερα το βαθύ κράτος είχε υπό “ομηρεία” τις ασταθείς τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά τώρα είναι μία ισχυρή κυβέρνηση που θέτει υπό “ομηρεία” τις υπηρεσίες του βαθέος κράτος. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ερντογάν να προχώρησε στην αποφυλάκιση του αρχιμαφιόζου ως ένα “δώρο” προς τους εταίρους της, το ακροδεξιό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, καθώς ο Τσακίτσι υπήρξε προσωπικός φίλος του ηγέτη τους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στην νεότερη τουρκική ιστορία, η ακροδεξιά και το οργανωμένο έγκλημα υπήρξαν “συγκοινωνούντα δοχεία”. Πάντως, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η αποφυλάκιση του Τσακίτσι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μελοδραματικού τουρκικού σίριαλ, τα οποία οι Τούρκοι παρακολουθούν μανιωδώς. Σημειωτέον ο Τσακίτσι έχει δημοφιλία ποπ σταρ στην χώρα και χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.


Με πληροφορίες από το ahvalnews.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι