Εκτός ο Μπλερ από το Συμβούλιο Ειρήνης για την Γάζα
09/12/2025
Αραβικά και μουσουλμανικά κράτη φέρεται να αντέδρασαν στην εμπλοκή του Μπλερ λόγω του ρόλου του στον πόλεμο στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας από τους αρχιτέκτονες του πολέμου στο Ιράκ, έχει «αποσυρθεί» ως πιθανός υποψήφιος για να υπηρετήσει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times (FT).
Οι FT είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι αραβικά και μουσουλμανικά κράτη που συμμετείχαν στην κατάπαυση του πυρός αντιτάχθηκαν στην εμπλοκή του Μπλερ λόγω του ρόλου του στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ υπό τις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Πηγή κοντά στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό είπε τη Δευτέρα στους FT ότι η αντίθεση από τα κράτη της περιοχής δεν είναι ο λόγος που ο Μπλερ δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο υπό τον Τραμπ. «Το συμβούλιο θα αποτελείται από εν ενεργεία ηγέτες και κάτω από αυτό θα υπάρχει ένα μικρότερο εκτελεστικό όργανο. Ο Μπλερ, ως πρώην πρωθυπουργός, δεν πληρούσε τα κριτήρια για το συμβούλιο», ανέφερε η πηγή.
«Ο Μπλερ αναμένεται να συμμετάσχει στην εκτελεστική επιτροπή μαζί με τον [γαμπρό του Τραμπ Τζάρεντ] Κούσνερ και τον σύμβουλο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους από αραβικές και δυτικές χώρες», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Μια άλλη ενημερωμένη πηγή είπε στους FT ότι ο Μπλερ θα μπορούσε να λάβει κάποια άλλη θέση που να σχετίζεται με τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας: «Θα μπορούσε ακόμη να έχει έναν ρόλο με διαφορετική ιδιότητα και αυτό μοιάζει πιθανό. Οι Αμερικανοί τον συμπαθούν και οι Ισραηλινοί επίσης.»
Καθώς η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ, ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Κούσνερ και το Ινστιτούτο Tony Blair for Global Change διέρρευσε, αποκαλύπτοντας ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός εξεταζόταν για εξέχοντα ρόλο στην προσωρινή κυβέρνηση της Γάζας, η οποία συζητείται αλλά δεν έχει ακόμη συσταθεί.
«Ορισμένες χώρες έχουν ενστάσεις λόγω του οράματός του ή του παρελθόντος του. Άλλες πιστεύουν πως θα υπάρξει αντίσταση από τους Παλαιστίνιους, οπότε θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια τη συμφωνία. Η φήμη του Μπλερ και ο ρόλος του στο Ιράκ θεωρούνται γενικά αρνητικοί. Επομένως, εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας αραβο-ισλαμικός μηχανισμός διαβούλευσης για τις θέσεις και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξαν κάποιες αρνητικές αντιδράσεις», είπαν διπλωματικές πηγές στους FT τον Οκτώβριο. Τον ίδιο μήνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει: «Πάντα μου άρεσε ο Τόνι, αλλά θέλω να μάθω αν είναι αποδεκτή επιλογή για όλους».
Τί γράφει το Axios
Τον περασμένο μήνα, η έγκριση του σχεδίου του Τραμπ για τη Γάζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσε ευρεία κατακραυγή, ιδιαίτερα από τις αντιστασιακές οργανώσεις, που χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία απόπειρα επιβολής μιας νέας κατοχής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το «Συμβούλιο Ειρήνης» υπό τον Τραμπ θα έχει αποκλειστική εξουσία στη Γάζα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι οργανώσεις της αντίστασης έχουν απορρίψει αυτό το σχήμα ως «ξένη κηδεμονία» πάνω στη Λωρίδα.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική εφαρμογή του σχεδίου – ειδικά η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα – αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια λόγω παραβιάσεων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δεύτερη Φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα πριν τα Χριστούγεννα.
«Όλα τα διαφορετικά στοιχεία είναι αρκετά προχωρημένα. Όλα προχωρούν και στόχος είναι να ανακοινωθεί πριν οι άνθρωποι φύγουν για τις γιορτές», είπε δυτική πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» υπό τον Τραμπ θα «αποτελείται από περίπου 10 ηγέτες από αραβικές και δυτικές χώρες», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.





