Έλληνες, οι πιο συγκρατημένοι στην ΕΕ για το Ουκρανικό
17/03/2022Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Politico και η οποία ερμηνεύεται από το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης από την δική του οπτική γωνία, δείχνει ότι οι πιο συγκρατημένοι στο Ουκρανικό πρόβλημα πολίτες της ΕΕ, είμαστε οι Έλληνες. Το Politico έχει ως τίτλο “οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ουκρανία στην ΕΕ αλλά όχι αμέσως”, όμως η δημοσκόπηση δεν δείχνει αυτό ακριβώς.
Είναι εξάλλου γνωστό πλέον τοις πάσι, πώς μπορούν να κατευθύνονται οι δημοσκοπήσεις, επιλέγοντας το δείγμα των ερωτωμένων, αλλά και θέτοντας “κλειστές” ή “ανοιχτές” ερωτήσεις ή αν αφήνονται πολλαπλές επιλογές. Μεγάλη σημασία έχει και ο αριθμός του δείγματος. Εν προκειμένω το Politico συνάγει συμπέρασμα για το τι θέλουν 448 εκατομμύρια πολίτες, από 6.000 Ευρωπαίους όλους κι όλους.
Επίσης ενώ υπάρχει ερώτημα για το αν οι πολίτες των έξι χωρών που ρωτήθηκαν, αισθάνονται να κινδυνεύει η δική τους από τον πόλεμο (ουσιαστικά από εμπλοκή), δεν υπάρχει κανένα ερώτημα για τις οικονομικές συνέπειες και τους οικονομικούς κινδύνους, κάτι που θα έδινε μάλλον πολύ διαφορετικό χρώμα στη δημοσκόπηση και προφανώς σκόπιμα παραλήφθηκε παρότι όλη η ΕΕ “βράζει” για τις επακόλουθα στις τσέπες των πολιτών της.
Θα αναφερθούμε στις απαντήσεις των Ελλήνων –απάντησαν 1.000 πολίτες από κάθε ένα από τα έξι κράτη που ερωτήθηκαν– και εν συνεχεία θα τις συγκρίνουμε με των άλλων. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες σε ποσοστό 39% λένε κάθετα “όχι” στο να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ, το 33% λέει “ναι, αλλά σε μερικά χρόνια” και το 21% φέρεται να λέει “ναι, να ενταχθεί άμεσα”. Οι Έλληνες είναι μακράν πιο κάθετα ενάντιοι στην άμεση ένταξη σε σύγκριση με τους άλλους.Η Ελλάδα επίσης είχε συνολικά και τους λιγότερους ουδέτερους ή αρνητικούς, δηλαδή το δείγμα του πληθυσμού που απαντά “δεν ξέρω, δεν απαντώ” είναι το μικρότερο στις έξι χώρες.
Στον αντίποδα και πιο “φλογεροί” στο να ενταχθεί η Ουκρανία άμεσα, είναι οι πιο μακρινοί από τα Βαλκάνια, δηλαδή οι Ισπανοί, που σε ποσοστό 53% λένε “ναι, να ενταχθεί αμέσως” και μόνο το 11% λέει “όχι”. Οι Ολλανδοί λένε “όχι” σε ποσοστό 29%, οι Ιταλοί σε ποσοστό 28%, οι Γάλλοι σε ποσοστό 27% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 24%. Υπάρχουν όμως και διακυμάνσεις, όπως και το “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.
Στο ερώτημα αν “είναι απαράδεκτη η ρωσική επίθεση”, το 60% των Ελλήνων λέει “ναι”, και στο ερώτημα αν “είναι απαράδεκτη, αλλά κατανοητή”, το 35%-40% απαντά “ναι”. Στο σημείο αυτό το Politico δεν μας εξηγεί γιατί βάζει αυτό το εύρος και όχι αναλυτικά. Ισως είχε δύο επιλογές, όπως “ναι” και “ναι, μάλλον” ή “όχι” και “όχι, μάλλον“, στη συνέχεια δε ενσωμάτωσε τις δύο επιλογές σε “ναι” και “όχι” αντίστοιχα. Ο πρώτος πίνακας δείχνει πόσοι θεωρούν την επίθεση της Ρωσίας απαράδεκτη και ο δεύτερος πόσοι την θεωρούν απαράδεκτη αλλά κατανοητή.
Στο ερώτημα “πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει από αυτό τον πόλεμο”, οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 13% “πολύ” και σε ποσοστό 40% “αρκετά”. Πολύ απαντούν και παρόμοιο ποσοστό Γάλλων και Γερμανών, με τους Ισπανούς στο 13% και τους Ιταλούς στο 9%. Ομως οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο εν γένει, επειδή απαντούν “αρκετά” σε ποσοστό 54%. Παραδόξως, μόνο η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό 8% που αποκλείει να την απειλήσει ο πόλεμος, παρότι αυτό το ποσοστό στις άλλες χώρες (ακόμα και στη μακρινή Ισπανία) κυμαίνεται από 3% έως 5% το πολύ).
Στο ερώτημα αν εγκρίνουν τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού για απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 63% “ναι”, όπως εξάλλου και τον Φεβρουάριο (προ πολέμου), ενώ οι άλλοι πέντε έγιναν πιο θετικοί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπέρ του ενωμένου στρατού είναι το 27% στην Ολλανδία, το 51% στη Γαλλία και στην Ισπανία, αλλά μόνο το 36% στη Γερμανία και στην Ιταλία. Στον πίνακα με χλωμό πορτοκαλί οι απαντήσεις που είχαν δοθεί το Φεβρουάριο στο ίδιο ερώτημα.