ΔΙΕΘΝΗ

Έλυσε πάλι το ζωνάρι του ο Ερντογάν αναχωρώντας για Νέα Υόρκη

Έλυσε το ζωνάρι του για καβγά ο Ερντογάν αναχωρώντας για Νέα Υόρκη,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε, αν είναι απαραίτητο, να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στον 27μελή συνασπισμό δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και η ΕΕ καλείται να διερευνήσει «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

«Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα αξιολογήσουμε τις εξελίξεις αυτές και, αν είναι απαραίτητο, θα χωρίσουμε το δρόμο μας από την ΕΕ».

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχολίασε πως «η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει η Σουηδία στο σύνταγμα ή στο νόμο, εάν ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες να διαδηλώσουν, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους. Τότε οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται». Επιθετικός ήταν και στο θέμα των F-16: «Όλοι πρέπει να εκτιμήσουν τη στάση που τηρεί το Κοινοβούλιο μου σε αυτό το θέμα. Τι λέγεται για τα F-16; Όχι πριν αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων εκεί, υπάρχει και το Κοινοβούλιο εδώ. Όποια απόφαση κι αν λάβει το Κοινοβούλιο μας είναι στη διακριτική ευχέρεια του Κοινοβουλίου μας».

Προσδοκίες για επενδύσεις

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη ΓΣ του ΟΗΕ, ανέφερε, σύμφωνα με το Anadolu: «Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε εξαιρετικά έντονη κίνηση επαφών και συναντήσεων στις Η.Π.Α. Θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης. Με την ευκαιρία αυτή, θα μοιραστούμε τις απόψεις μας για τα κύρια θέματα της διεθνούς ατζέντας. Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία απέναντι στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις.

»Θα πραγματοποιήσω συναντήσεις με ομολόγους μου από πολλές χώρες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα συναντηθούμε με τους πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ και με τις συγγενικές μας κοινότητες. Θα έχουμε επίσης διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δεξαμενών σκέψης. Θα συναντηθούμε με διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ και θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την αύξηση των επενδύσεων στην Τουρκία. Βλέπουμε ότι η διεξαγωγή των εκλογών της χώρας μας 14-28 Μαΐου σε δημοκρατική ωριμότητα έχει θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στην ανάρτηση του Anadolu, δεν υπάρχει αναφορά στα ελληνοτουρκικά και τη νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την προσεχή Τετάρτη.

  Πώς φτάσαμε στη νέα πολεμική ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι