ΑΝΑΛΥΣΗ

Εμιράτα-Τουρκία: “Περασμένα ξεχασμένα”, το χρήμα να ρέει!

Γιατί τα Εμιράτα αγάπησαν τον Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Η (οικονομική) ανάγκη οδήγησε την Άγκυρα να προσεγγίσει τα… εχθρικά για το καθεστώς Ερντογάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι μια κίνηση, που έχει αιφνιδιάσει καθώς δεν αναμενόταν. Τουρκία και Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες 10 δισ. δολαρίων. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν άμεσες επενδύσεις των Εμιράτων στην Τουρκία, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, τα πετροχημικά, η τεχνολογία, οι μεταφορές, οι υποδομές, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου των Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, βλέποντας προφανώς στο πρόσωπο του ένα σημαντικό “σωσίβιο” για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που βιώνει η Τουρκία. Οι επενδύσεις των Εμιράτων στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης που επιχείρησε η Άγκυρα, με το συστηματικό πρέσινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Άμπου Ντάμπι, το οποίο οδήγησε στη συμφωνία.

Οι δυο χώρες ήταν στα μαχαίρια. Οι σχέσεις τους κακές, κυρίως μετά την κρίση του Κατάρ, ενώ η Άγκυρα είχε κατηγορήσει το Άμπου Ντάμπι ότι είχε ρόλο στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016. Ο Τούρκος Πρόεδρος, μέσα σε ένα κλίμα συνωμοσιολογίας είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα και τα Εμιράτα ότι το χρηματοδότησαν.

Τα Εμιράτα από την πλευρά τους θεωρούσαν ότι η Άγκυρα υποκινούσε προσπάθειες υπονόμευσης των χωρών της περιοχής και πως στήριζε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα κίνημα που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων της περιοχής. Η σχέση, πάντως, της Τουρκίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα άρχισε να ξεθωριάζει, επιτρέποντας τα ανοίγματα προς χώρες όπως τα Εμιράτα, αλλά και την Αίγυπτο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τις σχέσεις των Εμιράτων με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και τα ανοίγματα του προς το Ισραήλ.

“Περασμένα ξεχασμένα”!

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα επέλεξε την οδό της προσέγγισης, για να εξασφαλίσει οικονομικό οξυγόνο. Έβαλε την ουρά στα σκέλια και υποδέχθηκε τον πρίγκιπα. Ήταν θέμα επιβίωσης και γι’ αυτό και “έσβησε” τις καταγγελίες για εμπλοκή των Εμιράτων στο πραξικόπημα, αλλά και το γεγονός ότι μαχητικά αεροσκάφη του είχαν βομβαρδίσει την τουρκική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη. “Περασμένα ξεχασμένα”, το χρήμα να ρέει!

Η Τουρκία έχει κάνει ανοίγματα προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής να αποδώσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή δεν θα συμβεί, όπως έγινε και με τα Εμιράτα. Αλλά και δεν αποκλείεται τούτο. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από κοντά, διατηρώντας ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Άμπου Ντάμπι. Είναι προφανές πως οι όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται ποτέ δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό και πρέπει να παρακολουθείται η πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με τα Εμιράτα. Προς το παρόν οι διαφωνίες τους, οι διαφορετικές τους προσεγγίσεις είναι μεγάλες και επί της ουσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι