Εμπλοκή με Αλ Κάιντα και παιδοφιλία εκλεκτός του Ερντογάν

Γεωργίου Βαγγέλης
1401
Εμπλοκή με Αλ Κάιντα και παιδοφιλία ο εκλεκτός του Ερντογάν, Βαγγέλης Γεωργίου

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί έναν πολύ «φωτεινό άνθρωπο» και μια "άμεμπτη προσωπικότητα". Ο πατέρας του "λαμπρού" αυτού ανθρώπου χρημάτισε στο παρελθόν επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην επαρχία Βαν, στα βάθη της ανατολικής Τουρκίας. Ο Οσμάν Νούρι Γιουλατζάρ (Osman Nuri Gülaçar) επιλέχτηκε από τον επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να είναι υποψήφιος στην περιοχή.

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές στους καταλόγους των υποψηφίων του σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εξαιρώντας τον Galip Ensarioğlu στο Ντιγιαρμπακίρ, τον πρώην υπουργό Beşir Atalay στο Van και τον πρώην υπουργό Faruk Çelik στο Şanlıurfa. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και πρώην υπουργός Μέχντι Έκερ θα είναι το δυνατό χαρτί του ΑΚΡ από το Ντιγιαρμπακίρ. Τα φώτα όμως φαίνεται ότι δεν έχει τραβήξει τόσο η άλλη εντυπωσιακή υποψηφιότητα που επέλεξε ο Ερντογάν: ο Οσμάν Νούρι Γιουλατζάρ.

Ο Γιουλατζάρ όμως έχει "εκρηκτικό" μητρώο. Ήταν ανάμεσα στους 16 βασικούς υπόπτους που συνέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας το 2009 κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Ο Γιουλατζάρ εφέρετο να είναι το μεγάλο κεφάλι της οργάνωσης στην περιοχή.

Ο ίδιος προφυλακίστηκε για δύο μήνες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο (3ου βαθμού) έκρινε ότι ήταν αθώος. Σύμφωνα όμως με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Τούρκων δημοκρατικών διανοοούμενων ΤurkishPedia, παρουσιάστηκαν σημαντικές και πολλές αποδείξεις για την ενοχή του Γιουλατζάρ, ωστόσο η κυβέρνηση παρενέβη αποφασιστικά στη δικαστική διαδικασία. Έτσι όλες οι κατηγορίες έπεσαν στον κενό και σήμερα ο εκλεκτός του Ερντογάν είναι υποψήφιος.

Ο Γιουλατζάρ απασχόλησε τις αρχές ξανά το 2014 όταν η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες στο σπίτι του για τυχόν διασύνδεσή του με την Αλ Κάιντα. Είναι επίσης γνωστός στην Τουρκία για την ακραία ρητορική μίσους εναντίον των Κούρδων απολαμβάνοντας της εκτίμησης και της κάλυψης του Ερντογάν. Κάποτε μάλιστα, οι σωματοφύλακές του έχουν ανοίξει πυρ σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ενώ οι υποστηρικτές του έχουν επιτεθεί εναντίον του γραφείων του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Σκάνδαλο παιδοφιλίας

Ο Γιουλαντσάρ με τους υπόλοιπος υποψηφίους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην ομιλία του στη Βαν

Ο Gülaçar είναι διευθυντής του εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ensar, το οποίο έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα παιδικής κακοποίησης τα τελευταία χρόνια που συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία.

Η δικηγόρος Sera Kadıgil και βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει υποβαθμίσει τόσο την παιδεία στην επαρχία ώστε τα παιδιά συγκεντρώνονται στις πόλεις. Εκεί αναγκάζονται να στεγάζονται σε αμφιλεγόμενους μαθητικούς κοιτώνες κυρίως αυτούς του ιδιωτικού Ensar.

Πρόσφατα το εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ensar απασχόλησε τις αρχές και την τουρκική κοινωνία καθώς στην πόλη Καραμάν εντοπίστηκαν πολλαπλά περιστατικά παιδικής κακοποίησης Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα κρούσματα πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2012-2016 σε αγόρια ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ismail Cenk Dilberoğlu βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον Ερντογάν όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ο δημοσιογράφος Mustafa Hoş.

Στην χθεσινή του ομιλία -26 Μαΐου- προς το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης Βαν, ο Γιουλατζάρ δήλωσε ότι "οι παγκόσμιες δυνάμεις άρχισαν να στοχεύουν στην οικονομία της Τουρκίας. Οι ιμπεριαλιστές, που δηλώνουν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου, οργανώνουν μια επιχείρηση για να βλάψουν την οικονομία μας. Αλλά θα σταματήσετε τα σχέδιά τους με τις ψήφο σας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου". Η επιχειρηματολογία του αμφιλεγόμενου υποψηφίου δείχνει να είναι μάλλον αδύναμη.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.