ΑΠΟΨΗ

Ένα βήμα πιο κοντά προς την πυρηνική σύγκρουση!

Ένα βήμα πιο κοντά προς την πυρηνική σύγκρουση! Δημήτρης Χρήστου

Πολλοί μιλούν για ειρήνη, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτήν. Ακόμα και η φρασεολογία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι πρωτόγνωρα επιθετική και προσβλητική, αποκαλύπτοντας προθέσεις για συνέχιση και επέκταση της αναμέτρησης με ανυπότακτες απείθαρχες στις αμερικανικές εντολές δυνάμεις που αμφισβητούν την παντοδυναμία και τον ρυθμιστικό ρόλο των ΗΠΑ, που διαθέτουν 823 στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο!

Η Ουκρανία μπορεί να μην πρόλαβε να μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά θυσιάζεται ως νέο Αφγανιστάν για να πλήξει την ρωσική ισχύ σε όλα τα επίπεδα, αναλαμβάνοντας το κόστος του θερμού πολέμου. Το κόστος του ψυχρού, το ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι συνέπειες για τη οικονομία και την ομαλή διαβίωση των πολιτών της, πριν καν εξουδετερωθούν οι επιπτώσεις της παρατεταμένης πανδημίας.

Και έπεται συνέχεια, καθώς η καλλιέργεια της ρωσοφοβίας από την κυρίαρχη προπαγάνδα της Δύσης, επηρεάζει την Ευρώπη, πιέζοντας δύο χώρες της Σκανδιναβίας, την Σουηδία και την Φινλανδία, που στήριξαν μεγάλο μέρος της ευημερίας τους στην ουδετερότητά τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ποτέ δεν απειλήθηκαν, να ζητήσουν και αυτές να ενταχθούν στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι ολοκληρώνεται η από Βορά περικύκλωση της ευρωπαϊκής ρωσικής επικράτειας.

Το σχόλιο της ρωσικής πλευράς για τις νέες εξελίξεις, δια στόματος του πρώην πρόεδρου και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είναι χαρακτηριστικό: «Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία. Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική».

Στροφή της ρωσικής ενέργειας

Ποιες θα είναι οι συνέπειες από αυτές τις εξελίξεις; Πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από την πιθανότητα πυρηνικής αναμέτρησης; Η πολεμική σύγκρουση θα περιοριστεί στην Ευρώπη; Είναι ικανές οι συνεχόμενες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να γονατίσουν την Μόσχα;

Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιο που ανακοίνωσε, ανακατευθύνοντας τους ενεργειακούς πόρους της χώρας του προς την Ασία; Και αν Κίνα και Ινδία και οι άλλες χώρες τις Ασίας αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε φτηνή ενέργεια, τι θα σημάνει αυτό για την βιομηχανική παραγωγή στην ελλειμματική από καύσιμα Ευρώπη;

Ήδη Κίνα και Ινδία αυξάνουν θεαματικά τις παραγγελίες ρωσικού πετρελαίου, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρει η Μόσχα. Μόνο τον Μάρτιο, η Ινδία για παράδειγμα, εισήγαγε 6.000.000 βαρέλια πετρελαίου, όταν για όλο το 2021 οι συνολικές της εισαγωγές ήταν 12.000.000. Όπως μάλιστα επισημαίνουν το Bloomberg και ο Economics τα ρωσικά έσοδα από την ενέργεια το 2022 αναμένεται να εκτοξευθούν στα 321 δισ. δολάρια και η αύξησή τους αυτή θα υπερβαίνει κατά ένα τρίτο και πλέον τα ανάλογα του 2021.

Και ΝΑΤΟ στην Ασία

Και σα να μην έφτανε αυτό, το ψυχροπολεμικό παιχνίδι γίνεται παγκόσμιο. Το μήνυμα με αποδέκτη το Πεκίνο περιέχεται στην πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας για την ανάπτυξη αμερικανικής κατασκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων επίθεσης για την “πρόθυμη” Αυστραλία. Μάλιστα η συνεργασία αφορά και άλλους τομείς, όπως η υπερηχητική, η αντι-υπερηχητική και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, σύμφωνα με το Reuters;

«Απώτερος στόχος, είναι να κατασκευάσει ένα αντίγραφο του ΝΑΤΟ στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να εξυπηρετήσει την ηγεμονία και τα ιδιοτελή συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, προτρέποντας τις συνεργαζόμενες χώρες, να εγκαταλείψουν το παιχνίδι ψυχρού πολέμου και μηδενικού αθροίσματος. Και όλα αυτά συμβαίνουν πριν η ανθρωπότητα αρχίσει να αισθάνεται το πραγματικό κόστος για τη ζωή, από τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι κυρώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δημιουργεί συνθήκες πείνας σε Ευρώπη και Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει κύκλο σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μέρες και να παραμείνει για χρόνια, όπου οι εκπομπές ρύπων φέρνουν κλιματική αλλαγή, η απειλή στην συνολική μας ευημερία από την διάλυση της παγκόσμιας συνεργασίας πρέπει να αποφευχθεί» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Μια δήλωση που δεν έγινε ούτε μονόστηλο στα δυτικά μέσα! Ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι