ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ένα βήμα πίσω από Σόλτς στο bras de fer με τον Μπάιντεν

Ένα βήμα πίσω από Σόλτς στο bras de fer με τον Μπάιντεν, Γιώργος Βενέτης

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει Leopard στην Ουκρανία, που έφερε την λήξη στο bras de fer με την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης τύπου Abrams, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προς το Κίεβο. Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως «πρόκειται για άρματα μάχης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο», ενώ ευχαρίστησε και την γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «προχώρησε ένα βήμα μπροστά».

Είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που είχαν προαναγγείλει την απόφαση Μπάιντεν: Η Wall Street Journal είχε αναφέρει, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η αμερικανική κυβέρνηση τείνει να στείλει σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση αυτών των αποστολών θα μπορούσε να γίνει άμεσα (όπως και έγινα). Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό το βήμα θα γίνει μέρος της συμφωνίας με τη Γερμανία, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή μικρού αριθμού αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Το Politico είχε επίσης αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να στείλουν τουλάχιστον 30 με 50 τανκς M1 Abrams άρματα μάχης στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια. Επιπρόσθετα, κορυφαίος Ουκρανός διπλωμάτης, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη σκέφτεται να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση των μαχών την άνοιξη, η συζήτηση για την αποστολή αρμάτων μάχης για την υποστήριξη του στρατού του Κιέβου και την πιθανή ανακατάληψη εδαφών είχε γίνει σημείο τριβής μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ασκήθηκε μεγάλη πίεση στον καγκελάριο Σoλτς, για να ενδώσει ο Γερμανός ηγέτης στα αιτήματα του Κιέβου. Ο Σoλτς επέμενε ότι η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της στην αποστολή νέων κατηγοριών βαρέων όπλων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Μόσχα. Είχε θέσει ως προτεραιότητα να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας», δήλωσε ο Σόλτς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg. Όμως τα γεγονότα επί του πολεμικού πεδίου ήραν τις επιφυλάξεις και το bras de fer με την Ουάσιγκτον. Ο ουκρανικός στρατός καταγράφει διαρκώς ήττες… Μετά το Σολεντάρ, όπου ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, είναι θέμα χρόνου να πέσει και το Μπαχμούτ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις το έχουν θέσει υπό καθεστώς επιχειρησιακής περικύκλωσης. Μάλιστα οι Αμερικανοί εισηγούνται στον ουκρανικό στρατό να υποχωρήσει από το Μπαχμούτ, λόγω δραματικών απωλειών.

Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ

Βλέποντας το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς να χάνουν σε όλο το μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων και τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν… στέλνουν εσπευσμένα και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, όπως καταγράφηκαν και στο Ramstein της Γερμανίας, τανκς Abrams, Leopard και ίσως F-16. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία θα δώσει την έγκρισή της στην Πολωνία, ώστε να επανεξαγάγει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard που βρίσκονται στην Ευρώπη, μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Η Wall Street Journal επιβεβαιώθηκε όταν έγραφε πως η ανακοίνωση για την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams, μπορεί να γίνει ακόμα και αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική συνεννόηση με τη Γερμανία, στην οποία το Βερολίνο θα συμφώνησε να στείλει έναν μικρότερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard 2, ενώ παράλληλα θα εγκρίνει την αποστολή περισσότερων γερμανικών τανκς από την Πολωνία και άλλες χώρες.

Τη στροφή των ΗΠΑ όσον αφορά την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams (που έως τώρα οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να στείλουν, υποστηρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα συντηρήσουν) επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Σημειώνεται πως και η Μεγάλη Βρετανία θα προσφέρει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2. H βρετανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση αναφέροντας, «αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται ισχυρές ικανότητες άμυνας στα ανατολικά και τα νότια, περιοχές τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες».

Τέλος στο bras de fer

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall δήλωσε ότι ενδέχεται να στείλει έως και 139 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. «Έχουμε 22 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4 που θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε για αποστολή στην Ουκρανία», δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας Rheinmetall. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επισκευή αυτών των τεθωρακισμένων θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο, επομένως τυχόν προμήθειες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2023-αρχές του 2024.

Και υπάρχουν άλλα 29 άρματα μάχης Leopard 2A4 που θα είναι έτοιμα για αποστολή τον Απρίλιο-Μάιο του 2023. «Θα μπορούσαμε επίσης να διαθέσουμε 88 άρματα μάχης Leopard 1», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Συνολικό άθροισμα 139 άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2A!  Ωστόσο, τα 88 άρματα μάχης Leopard 1 θεωρούνται πολύ παλιάς τεχνολογίας.

Συνεχίζει το bras de fer

Δεδομένης της ανησυχίας της Δύσης, αλλά και της αδυναμίας της Rheinmetal να παραγάγει άρματα, εύλογα θα πιεστούν για παράδοση Leopard οι έχοντες. Η Ελλάδα, αφ’ ης στιγμής διανύει στιγμές έντασης με τη γείτονα, δεν θα πρέπει να επικαλεστεί τα επιχειρήματα με τα οποία δικαιολόγησε τις προηγούμενες αποστολές οπλισμού: Τίποτε δεν μας περισσεύει, κάθε μείωση της δυνατότητας αποτροπής, ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας για μία νυκτερινή επίσκεψη…

Προβληματισμό όμως γεννά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση ως τώρα, πρωτοστατεί στα πλαίσια της προσωπικής διπλωματίας, σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Άλλες χώρες μεταξύ άλλων, η Κορέα αρνήθηκε την αποστολή οπλικών συστημάτων, επικαλούμενη την απειλή από το Βορρά.

Όσον αφορά τις αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις. Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι του πρώην αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου ε.α. Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε «επιβλαβή, περιττή και ανόητη» την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία εκ μέρους της Ελλάδας, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι “βασιλικότερη του Βασιλέως” μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ είχε δηλώσει: «Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε τίποτα δώσαμε στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε τίποτα ως εθνικό όφελος, και το μόνο που πετύχαμε ήταν να πάρουμε την καταδίκη από τη Ζαχάροβα και τη Ρωσία και να μας στοχοποιήσει ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνω γιατί στοχοποιεί ειδικά την Ελλάδα. Γιατί δεν το περιμένανε από εμάς. Δεν περίμεναν να υπερθεματίζουμε σε αντιρωσικές κινήσεις. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα ήταν στα μετόπισθεν των διαθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ποτέ δε θεωρήσαμε ότι μας απειλεί, και ειδικά η Ρωσία».

Το “Ρολόι της Αποκάλυψης” 

«Υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός», προειδοποίησε η ομάδα των επιστημόνων που διαχειρίζεται το “Ρολόι της Αποκάλυψης”, το οποίο δεν μετρά τον χρόνο, αλλά τον κίνδυνο για το τέλος του κόσμου, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο.

Το Bulletin of Atomic Scientists, που από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το “συμβολικό” έργο, αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον τη νέα “ώρα” που δείχνει το ρολόι, το οποίο μετρά πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Οι δείκτες προχώρησαν κατά 10 δευτερόλεπτα και πλέον απομένουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που όλοι εύχονται να μην σημάνει ποτέ. Το 2020, το ρολόι έδειχνε 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Οι δείκτες τώρα κινήθηκαν ακόμη περισσότερο προς τα εμπρός «κοντύτερα στα μεσάνυχτα από ποτέ άλλοτε» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ρολόι έδειχνε επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1992, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 είχαν φτάσει στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το Bulletin of Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Κάθε χρόνο οι ειδικοί αυτοί “κινούν” τους δείκτες του ρολογιού, εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Οι δείκτες προχώρησαν κατά 10 δευτερόλεπτα και πλέον απομένουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που όλοι εύχονται να μην σημάνει ποτέ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx