Ένας μεγάλος πόλεμος έρχεται
24/08/2017του Μένιου Τασόπουλου –
Προ ημερών, η Βόρειος Κορέα δοκίμασε την εκτόξευση πυραύλου με βεληνεκές ικανό να πλήξει την επικράτεια των ΗΠΑ. Η δοκιμή είχε επιτυχία. Συνέπεσε δε με την απόφαση του Κογκρέσου να επιβάλλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας, της Ρωσίας και του Ιράν.
Πού το πάει ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονκ Ουν; Το ερώτημα τίθεται με μεγάλη ένταση σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι ακόμα και η πιο μικρή πυρηνική σύγκρουση θα έχει ευρύτερες καταστροφικές επιπτώσεις. Επιδιώκει έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ; Λειτουργεί από μόνος του, ή πίσω του κρύβεται η Κίνα; Επιδιώκει το Πεκίνο, μέσω Πιονγκ Γιάνγκ να ταπεινώσει την Ουάσιγκτον στο μέτωπο του Ειρηνικού, όπως ισχυρίζονται κάποιοι;
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Patrick Buchanan, παλαιότερα λογογράφου του προέδρου Νίξον και επιφανούς αναλυτή από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Σε πρόσφατο άρθρο του υποστηρίζει ότι η Βόρειος Κορέα προκαλεί με στόχο να γίνει δεκτή στο κλειστό κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων.
Σ’ αυτή την περίπτωση ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον; Να προχωρήσει σε πόλεμο και καταστροφή της Βορείου Κορέας, σε μια επανάληψη της επίδειξης ισχύος που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία με τα πυρηνικά πλήγματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Ή μήπως να ακολουθήσει τη στρατηγική της άσκησης πίεσης με εμπορικές κυρώσεις, ουσιαστικά επιτρέποντας στον Γιονκ Ούν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα;
Αν έστω και de facto εισέλθει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων η Βόρειος Κορέα θα πράξει το ίδιο και η Νότιος Κορέα και κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει το ίδιο και η Ιαπωνία για να αποκατασταθεί το ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή. Αν συμβεί αυτό, όμως, πως οι ΗΠΑ θα αρνηθούν στο Ιράν να προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχοντας και την υποστήριξη της Ρωσίας;
Παιχνίδια ισορροπίας με Ευρώπη – Κίνα
Κατ’ επέκτασιν, με τι επιχείρημα θα αρνηθούν στην Τουρκία να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο. Και εάν προχωρήσουμε το σενάριο μέχρι πότε θα εμποδίζεται η ηγεμονική Γερμανία να μπει στο πυρηνικό κλαμπ; Εάν συμβεί αυτό, η Γαλλία ουσιαστικά θα παρακαμφθεί και θα υποβαθμισθεί, γεγονός που θα ανατρέψει πλήρως την ήδη ετεροβαρή ισορροπία στην Ευρώπη.
Ο πολυκεντρισμός ισχύος στο διεθνές σύστημα, όμως, κρύβει πολλές παγίδες. Κορυφαία είναι η διασπορά των πυρηνικών όπλων και η πρόσβαση σ’ αυτά πολλών περιφερειακών δυνάμεων. Μετά και την «εγκληματική ενέργεια» του Κογκρέσου να επιβάλει κυρώσεις, ο Λευκός Οίκος δεν έχει πολλές επιλογές.
Ο πρόεδρος Τράμπ, όχι τυχαία, προχώρησε σε ένα μήνυμα μέσω Διαδικτύου, με το οποίο εξέθεσε την Κίνα για την πολιτική της στην Κορέα. Έγραψε με το γνωστό του ύφος: «Δεν κάνουν τίποτα για μας με τη Βόρειο Κορέα, μόνο κουβέντες. Δεν θα επιτρέψουμε πια να συνεχιστεί αυτό. Η Κίνα εύκολα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα».
Αντί αυτού, η Κίνα προχώρησε σε μια πομπώδη κίνηση εντυπωσιασμού με μια εντυπωσιακή παρέλαση στη μεγαλύτερη βάση της στη Μογγολία. Ο δε πρωθυπουργός της Ξι Ζινπίνγκ φρόντισε να στείλει και εύγλωττα μηνύματα.
Το δίλημμά των ΗΠΑ
Η εποχή των τραπεζιτών μπορεί να μην έχει παρέλθει, αλλά οι στρατηγοί επανακάμπτουν στο προσκήνιο της ιστορίας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν περιθώρια να υποστούν ήττα. Το δίλημμά τους είναι δύσκολο: Ή θα δηλώσουν ετοιμότητα για μια νέα Χιροσίμα στην Κορέα, ή θα «αποτραβηχτούν» στην ήπειρο τους σε ένα νέο «δόγμα Μονρόε».
Η τρίτη επιλογή είναι η ένταση να «περάσει» σε περιφερειακό πεδίο με μια «δέσμη πολέμων» που θα αλλάξουν τις διεθνείς ισορροπίες. Αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, ένας εξ αυτών θα λάβει χώρα στη γειτονία μας, στην ασιατική ακτή της Μεσογείου.