ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενίσχυση συνεργασίας Τουρκίας και Σουηδίας – Τι συζήτησαν Φιντάν και Στένεγκαρντ

Ενίσχυση συνεργασίας Τουρκίας και Σουηδίας - Τι συζήτησαν Φιντάν και Στένεγκαρντ

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και της Σουηδίας, Μάλμερ Στένεργκαρντ, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη συνεργασία Τουρκίας-Σουηδίας, εστιάζοντας σε ζητήματα ασφάλειας, διμερών σχέσεων και περιφερειακής σταθερότητας.

Ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής Μαδρίτης (2022) και Βίλνιους (2023) που περιλαμβάνουν τη δημιουργία Μηχανισμού Ασφάλειας, του οποίου η πρώτη συνάντηση φιλοξενήθηκε στην Άγκυρα. Ακόμη υπενθύμισε τις διαπραγματεύσεις κατά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με έμφαση στις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας.

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της τουρκικής κοινότητας στη Σουηδία και την τουριστική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Εξέφρασε στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου στα 5 δισ. δολάρια, με έμφαση στη συνεργασία σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο. Θεώρησε ότι η ένταξη της Σουηδίας ενισχύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων.

Εξέφρασε την επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις από το PKK, τη FETO και την αστάθεια στη Συρία, καθώς και στις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Τόνισε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της διπλωματικής προσπάθειας για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Φιντάν, η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι κρίσιμη για τη ζωή δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων και την περιφερειακή σταθερότητα. Ο ίδιος ανέφερε τις παραβιάσεις από το Ισραήλ ως σοβαρό εμπόδιο στη διατήρηση της ειρήνης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι η Σουηδία δεσμεύτηκε να μην υποστηρίξει το YPG, PYD και FETO. Αναγνώρισε τη σημασία του Μηχανισμού Ασφάλειας για την αντιμετώπιση κοινών απειλών. Υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος που επηρεάζει και τις δύο χώρες.

Αναγνώρισε τη θετική συμβολή της Τουρκίας στον μηχανισμό. Η συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Ο μηχανισμός που αναφέρεται στις δηλώσεις η Σουηδή ΥΠΕΞ είναι ο Μηχανισμός Ασφάλειας που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει τη συνεργασία και το συντονισμό των τριών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως συμφωνήθηκε αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (2022) και επικαιροποιήθηκε στη Σύνοδο του Βίλνιους (2023).

Η πρώτη συνάντηση του μηχανισμού αυτού σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορες τουρκικές και σουηδικές αρχές, όπως:

  • Υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης,
  • Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT),
  • Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής,
  • Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Σκοπός του μηχανισμού είναι η ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καθώς και η αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, η Σουηδία παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να μην υποστηρίξει τις οργανώσεις YPG, PYD και FETO.

Η επόμενη συνάντηση του μηχανισμού θα φιλοξενηθεί από τη Σουηδία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx