ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Λιθουανία απέκλεισε το ρωσικό Καλίνιγκραντ – Απειλές από Μόσχα

Η Λιθουανία απέκλεισε το ρωσικό Καλίνιγκραντ – Απειλές από Μόσχα

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Λιθουανίας, με την Μόσχα να είναι έντονα ενοχλημένη και να απειλεί να απαντήσει στην απόφαση της Κυβέρνησης της Λιθουανίας να  απαγορεύσει τη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία αργά το βράδυ  χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου. την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα. Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας. Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα. «Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Το Κίεβο

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, αφού η Ρωσία κατήγγειλε την επιβολή «εχθρικών» περιορισμών στη σιδηροδρομική διέλευση, μέσω της Λιθουανίας, προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. «Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Λιθουανία δεν έχει επιβάλει αποκλεισμό των Ρωσικών εδαφών στο Καλίνινγκραντ όσον αφορά την μεταφορά προϊόντων και προσώπων, αλλά εφαρμόζει μόνο αυτές τις κυρώσεις που αφορούν τη διέλευση ορισμένων προϊόντων μέσω εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο Κυβερνήτης

Στο μεταξύ νωρίτερα ο Έλληνας κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ κατήγγειλε τη Λιθουανία για παράνομη απαγόρευση μεταφοράς εμπορευμάτων Το Καλίνινγκραντ καλεί τη Ρωσία να λάβει μέτρα κατά της Λιθουανίας για παράνομη απαγόρευση μεταφοράς εμπορευμάτων. Τα μέτρα αυτά είναι παράνομα και έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις της συμφωνίας για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ελληνο-ποντιακής καταγωγής κυβερνήτης της περιοχής Αντώνιος Αλιχανίδης (Anton Alikhanov).

Ο Αλιχανίδης σημείωσε εξάλλου ότι η εταιρεία σιδηροδρόμων της Λιθουανίας είχε ειδοποιήσει τη σιδηροδρομική εταιρεία της περιοχής του Καλίνινγκραντ πως θα απαγορεύσει τη διαμετακόμιση από τη Ρωσία στην περιοχή των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. «Αυτά τα βήματα είναι παράνομα και ενδέχεται να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για τη Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, θα ήθελα να παραθέσω μερικές παραγράφους από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ, με αναφορές σε διεθνείς συμφωνίες, τα έγγραφα που τόσο η Ευρωπαϊκή η κοινότητα και η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτουν», είπε ο Αλιχανίδης, σύμφωνα με το Tass.

Η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ θα καλέσει τις ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν μέτρα κατά της Λιθουανίας για την επιβολή παράνομης απαγόρευσης στη σιδηροδρομική διαμετακόμιση στην περιοχή ορισμένων εμπορευμάτων, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, εκτός εάν αρθεί αυτή η απαγόρευση, είπε ο Αλιχανίδης. «Εάν δεν αρθούν αυτοί οι παράνομοι περιορισμοί στη μεταφορά εμπορευμάτων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ από τους ευρωπαίους γείτονές μας, θα προτείνουμε στις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν αντίστοιχα μέτρα αντιποίνων», είπε ο κυβερνήτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι