ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιον χριστιανικό ναό έπληξε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ – Νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά

Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα - Ο Νετανιάχου θέτει τρεις όρους για να υπάρξει ειρήνη

Ο στρατός του Ισραήλ αρχικά ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ελληνορθόδοξη εκκλησία με αντιαρματική ρουκέτα.

Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος τραυματίστηκαν από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ. «Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας του Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε αρχικά ο ισραηλινός στρατός. «Ένας αντιαρματικός πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο χτύπησε την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επίθεση στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Παναγία του Ικρίτ είναι καθολική εκκλησία που δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όχι ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο. Το ψήφισμα 1701, που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν». Οι κάτοικοι του Ικρίτ εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τον ισραηλινό στρατό μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η εκκλησία και ένα κοιμητήριο είναι ό,τι απομένει από το χωριό το οποίο ισοπεδώθηκε τα Χριστούγεννα του 1951, ώστε να εμποδιστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτό, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στα social media – και δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους από ανεξάρτητες πηγές – το Ισραήλ ανταπέδωσε αμέσως την επίθεση της Χεζμπολάχ στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, μόλις μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Εκρήξεις στην Ερθυθρά

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για ένα πλήγμα με drones στο νότιο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου της MSC United στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού «αγνόησε» 3 προειδοποιήσεις τους ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις με drones στην Εϊλάτ του Ισραήλ «και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο εδώ και εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση, όπως λένε, για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, αναφέρθηκαν σήμερα, αφότου εθεάθησαν drones και πύραυλοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά, έγινε γνωστό από μια βρετανική αρχή ναυσιπλοΐας. Δύο drones παρατηρήθηκαν προτού σημειωθούν 2 εκρήξεις σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο, το οποίο έπλεε 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα στις δυτικές ακτές της Υεμένης, έκανε γνωστό η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Σε ένα προφανώς άλλο περιστατικό, μια έκρηξη ακούστηκε και πύραυλοι εθεάθησαν σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από ένα πλοίο 60 ναυτικά μίλια από την Χοντέιντα, σύμφωνα με την αρχή. Άλλη μια έκρηξη αναφέρθηκε πως σημειώθηκε σε απόσταση 0,5 ναυτικών μιλίων από τον ίδιο πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι όροι Νετανιάχου 

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Δευτέρα πως δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά αφού η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν θα σταματήσουμε (…) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη.

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.

Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θυλάκου στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.

Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.

«Γελοίο σχέδιο»

Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή. Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.

Η επίθεση, η πιο πολύνεκρη που έχει εξαπολυθεί ποτέ από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύθηκε έπειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με κάπου 1.140 νεκρούς, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν επίσης κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, πάνω από 120 εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πόλεμος αυτός εξάλλου ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007 —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το σαββατοκύριακο ειδικά ήταν πολυαίμακτο.

Βομβαρδισμός προχθές Κυριακή το βράδυ σκότωσε τουλάχιστον 70 ανθρώπους στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι (κεντρικά), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός, που διαβεβαιώνει πως κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, ανέφερε πως «επαληθεύει το συμβάν».

«Μας λένε να πάμε νότια, να πάμε βόρεια, να πάμε στο κέντρο (…) Μας λένε ψέματα, δεν υπάρχει καμιά ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, είπε έξαλλος ο Αμπού Ραμί Αμπού αλ Αΐς, κάτοικος του καταυλισμού. «Έκαναν παιδιά κομματάκια. Τι τους έφταιξαν τα αθώα παιδιά;»

Δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους ήταν αραδιασμένα στο δάπεδο στο νοσοκομείο αλ Ακσά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει κηδειών.

«Σπαρακτικές αφηγήσεις»

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) άκουσε «σπαρακτικές αφηγήσεις» χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διακομίστηκαν θύματα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι, ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter).

«Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», επέμεινε.

Διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ασταμάτητα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θυλάκου (2,4 εκατ.) θα βρεθεί αντιμέτωπο με οξεία διατροφική ανασφάλεια ως λιμό, εξηγούν.

Αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, η διανομή επαρκούς βοήθειας σε τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατη, προσθέτουν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Επιχείρημα που απορρίπτει ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν, για τον οποίο «η συμπεριφορά του ΟΗΕ είναι ντροπή».

Παρά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό του θυλάκου, δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα καμιά αξιόλογη αύξηση.

Αποδοκιμασία Νετανιάχου

Στο Ισραήλ η πίεση να γίνουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται. Χθες ο κ. Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών, που φώναζαν «τώρα!».

«Κι αν ήταν ο δικός σου γιος; , «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ που κράταγαν συγγενείς. Έγινε εξάλλου διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς, που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, απαιτεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες προτού γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Παρά την αδιαλλαξία των δυο πλευρών, οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν συμβιβασμό για να κηρυχθεί νέα ανακωχή, όπως αυτή διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματικός σκοτώνεται στη Συρία

Το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε το οικογενειακό αυτοκίνητο πρώην ομήρου που είχε απαχθεί την 7η Οκτωβρίου και σκοτώθηκε «κατά λάθος» τις προηγούμενες μέρες από άνδρες του.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, βρισκόταν στο εσωτερικό του ινδονησιακού νοσοκομείου στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Αυτό αποκαλύπτει την «άμεση σύνδεση του νοσοκομείου με τα βάρβαρα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου», υποστήριξε, καθώς κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως «κέντρα διοίκησης».

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις πριν από σχεδόν δυο μήνες, την 27η Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 156.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στον θύλακα, ο Γιαχία Σινουάρ, δίνει αριθμό τάξεις μεγέθους υψηλότερο. Συγκεκριμένα υπολογίζει πως οι απώλειες του Τσαχάλ είναι πάνω από 5.000, αν προστεθούν νεκροί (τουλάχιστον 1.600) και τραυματίες (άλλοι 3.400).

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου παραμένει υψηλός, με τις ανταλλαγές πυρών να είναι πρακτικά καθημερινές στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ, επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Οι εντάσεις ανέβηκαν μια κλίμακα χθες Δευτέρα, με το Ιράν να κατηγορεί το Ισραήλ πως σκότωσε ανώτερο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης που βρισκόταν στη Συρία.

Σύμφωνα με το επίλεκτο σώμα αυτό, επρόκειτο για τον ταξίαρχο Ραζί Μουσαβί. Ήταν αρμόδιος για την επιμελητεία του «άξονα της αντίστασης», στο οποίο ανήκουν, πέραν του Ιράν, η λιβανική Χεζμπολά, η Χαμάς και οι Χούθι.

Ερωτηθείς για το πλήγμα αυτό ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί όμως προειδοποίησε πως το Ισραήλ «θα πληρώσει» για «αυτό το έγκλημα».

Η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ αναμένεται να ζυγίσει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Jerusalem Post, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί μετρούν τα κόστη της ένοπλης σύρραξης, η οποία εισέρχεται στην 81η της ημέρα.

Γαζαίοι αναζητούν σορούς στα συντρίμμια αφού το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.

Η ηγεσία της Χαμάς ανέφερε εξάλλου πως ο στρατιωτικός της βραχίονας έχει καταφέρει βαριές απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, κάτι το οποίο μερίδα του δυτικού Τύπου εκτιμά πως αληθεύει.

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών συνεχίζονται εν μέσω των αιματηρών βομβαρδισμών και εχθροπραξιών. Στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ είπε, κατά την Jerusalem Post, πως οι συνομιλίες που διεξάγει αντιπροσωπεία του κινήματος αυτού, συμμάχου της Χαμάς, έχουν σκοπό να εξευρεθεί «τρόπος να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού μας».

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε προχθές Κυριακή ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το Κάιρο υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει ανακωχή, απελευθέρωση ομήρων και «όραμα» για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας σε τρία στάδια.

Ωστόσο με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ η Χαμάς ξεκαθάρισε πως δεν έχει σκοπό να αρκεστεί σε προσωρινή ανακωχή, πως θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Τονίζουμε ότι δεν θα διαπραγματευθούμε χωρίς (…) το τέλος της επίθεσης», επισήμανε. Η ηγεσία της Χαμάς πιέζει «για πλήρες και όχι απλά προσωρινό τέλος στη σφαγή του λαού μας», επέμεινε.

Όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε στρατιώτες που επισκέφθηκε χθες πως ο πόλεμος θα ενταθεί «τις επόμενες ημέρες», μοιάζοντας να διαγράφει κάθε ελπίδα πως η σύρραξη θα σταματήσει. Προχθές Κυριακή ο κ. Νετανιάχου διεμήνυε πως οι επιχειρήσεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, θα συνεχιστούν ωσότου η Χαμάς να έχει ηττηθεί «πλήρως».

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν επίσης ομήρους κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, 120 και πλέον εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Στους μαζικούς βομβαρδισμούς από αέρα, γη και θάλασσα που άρχισαν την ίδια ημέρα και στις χερσαίες επιχειρήσεις από την 27η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο πόλεμος αυτός εξάλλου ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Τσαχάλ λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις πριν από σχεδόν δυο μήνες ανέρχονται σε 156.

Στο μεταξύ το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε πως ο πόλεμος θα στοιχίσει τουλάχιστον ακόμη 50 δισεκατομμύρια σέκελ (κάπου 13 δισ. ευρώ) το 2024 και θα τριπλασιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην πρόβλεψη πως οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κνέσετ, η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, ενέκρινε ειδικό προϋπολογισμό πολέμου ύψους 30 δισεκ. σέκελ (κάπου 7,5 δισ. ευρώ).

Όσο για τις συνέπειες του πολέμου στην ανάπτυξη, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ υπολογίζει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 19% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο σε ετήσια βάση, ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,5% όλο το 2023 και κατά 1,6% το 2024.

Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια μιας εφόδου σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 17 και 31 ετών, έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, σε μια στρατιωτική επιχείρηση στον καταυλισμό προσφύγων του Φαουάρ, στο νότιο τμήμα της Χεβρώνας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο.

Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με το συμβάν.

Περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί από στρατιώτες, και σε ορισμένες περιπτώσεις από Ισραηλινούς εποίκους, από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx