Επεισόδια με νεκρούς στην Αλβανία – Όταν μπλέκεις με τα πίτουρα…
20/06/2023Στο “μικροσκόπιο” έχει βάλει το αλβανικό κράτος την δράση της αντικαθεστωτικής ιρανικής οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) στα μέλη της οποίας παρέχει άσυλο. Σήμερα το πρωί πραγματοποίησε αστυνομική επιχείρηση στον Καταυλισμό “Ashraf 3” στη Μάνζα, λίγο έξω απ’ το Δυρράχιο. Ακολούθησαν επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες.
Η αστυνομική επιχείρηση γίνεται κατόπιν απόφασης του Πρωτοδικείου για την Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα και σχετικού Εισαγγελικού Εντάλματος. Αφορά ελέγχους για ενδεχόμενη υπόθαλψη τρομοκρατικής δράσης και ειδικότερα για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όπως προαναφέραμε, η επιχείρηση βρήκε την σθεναρή αντίσταση των Μουτζαχεντίν του Λαού, που είναι μία μαχητική οργάνωση.
Έγινε γνωστό πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες κατά τις συγκρούσεις που επακολούθησαν, προκειμένου να μην επιτραπεί ο έλεγχος σε συγκεκριμένα σημεία του στρατοπέδου, για να αποφευχθεί η κατάσχεση συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και drone’s. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εντός των χώρων, που θεωρούνταν απροσπέλαστοι, βρέθηκαν κάμερες αλβανικών τηλεοπτικών καναλιών που προβάλουν, απολύτως ελεύθερα, τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της Οργάνωσης της Μαριάμ Ρατζαβί.
Η συγκεκριμένη οργάνωση, τρομοκρατική για το καθεστώς του Ιράν και υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και δυτικά κράτη – αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων – φιλοξενείται πλέον στην Αλβανία, μετά το κλείσιμο του καταυλισμού τους στο Ιράκ. Η φιλοξενία έγκειται ως υπηρεσία που προσφέρεται στις ΗΠΑ εκ μέρους του αλβανικού κράτους, αλλά και ως υποχρέωση του προς άτομα αιτούντα άσυλο.
Η εμπλοκή της Τουρκίας
Στο SLpress.gr έχουμε αναφερθεί παλαιότερα για επιχειρήσεις από αυτό το στρατόπεδο των 3500 “κατοίκων” έναντι του ιρανικού κράτους, αλλά και την ανταποδοτική απάντηση των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος των μουλάδων. Η απάντηση των Ιρανών με κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν την κυβέρνηση της Αλβανίας, με την απενεργοποίηση επί μακρόν των συστημάτων της ψηφιακής διακυβέρνησης και κυρίως με την διαρροή απολύτως ευαίσθητων υλικών που υποκλάπησαν.
Μάλιστα, με βάση την εκτίμηση των υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι πίσω απ’ την “Homeland Justice” – που στην εφαρμογή Telegram διέρρεαν τo απόρρητο υλικό – είναι Ιρανοί αξιωματούχοι των Quds, η Αλβανία διέκοψε προ μηνών τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν. Έκλεισε και απέλασε όλο το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας, ως κέντρο που απειλεί την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας.
Ωστόσο, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι το καθεστώς του Ιράν ανέθεσε στην Τουρκία την διπλωματική αντιπροσώπευση του στην Αλβανία. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προχώρησε σε κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά με το καίριο αυτό ζήτημα, ενώ τα ελεγχόμενα απ’ τις τουρκικές υπηρεσίες ΜΜΕ, ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο κατοχυρώνει η Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Υπηρεσίες και το Διπλωματικό Άσυλο.
Δύο πιθανά ενδεχόμενα
Οι συγκρούσεις στο “Ashraf 3 Campus” των Μουτζαχεντίν του Λαού, όπου “οι φιλοξενούμενοι” κατόρθωσαν να απωθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, επιβεβαιώνουν ότι συμπεριφέρονται σαν παραστρατιωτική οργάνωση, πως διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση και έχουν γίνει κράτος εν κράτη στην περιοχή.
Ωστόσο, οι λόγοι που οδήγησαν στην αστυνομική επιχείρηση τη δεδομένη στιγμή, παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Το περασμένο καλοκαίρι είχε αναβληθεί διοργάνωση του ετησίου συνεδρίου της Μαριάμ Ρατζαβί, με τη συμμετοχή Αμερικανών Γερουσιαστών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, διότι υπήρξαν εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών για ενδεχόμενο μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.
Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι, είτε υπάρχει υλικό υποκλοπών δια του οποίου οι Αγιατολάχ εκβιάζουν τον Ράμα και απειλούν την σταθερότητα του καθεστώτος του, είτε ότι το αλβανικό κράτος προσφέρει μια εκδούλευση στην Τουρκία, που όπως προαναφέραμε έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της Τεχεράνης στα Τίρανα.