Επελαύνει ο Κουρτς στην Αυστρία – Δεν θα πληρώσει τις “ζαβολιές” του Στράχε

"Λάθος" θεωρεί την παραίτηση του ο πρώην Αυστριακός αντικαγκελάριος Στράχε

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία για να εκλέξουν τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής, με τον πρώην καγκελάριο Κουρτς να δείχνει αδιαμφισβήτητος νικητής.

Οι εκλογές διεξάγονται πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017 και κατέστησαν αναγκαίες μετά την «Υπόθεση Ίμπιζα». Ένα πολύκροτο σκάνδαλο που οδήγησε, τον περασμένο Μάιο, στην διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την παραίτηση του αντικαγκελαρίου Κρίστιαν Στράχε από όλα τα αξιώματα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00′ (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00′ (ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά θα μεταδοθεί η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα και στις 22.00′ (ώρα Ελλάδας) το επίσημο, προσωρινό αποτέλεσμα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται, ωστόσο, να γίνουν γνωστά την Δευτέρα ή την Πέμπτη, σε περίπτωση που καθυστερήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, τα οποία σημείωσαν αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο.

Η προσφυγή στις κάλπες επιβλήθηκε από τις αποκαλύψεις για το “σκάνδαλο Ίμπιζα” και η σκανδαλολογία συνεχίστηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο, επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του πρώην ηγέτη των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Το γεγονός αυτό όμως, όπως κατέγραψαν και οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι επηρέασε ελάχιστα την κρίση των ψηφοφόρων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την στάση τους απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελαρίου Κούρτς και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μονοθεματική πολιτική ατζέντα

Αντιθέτως, η μονοθεματική πολιτική ατζέντα, δεν επέτρεψε την ανάδειξη πολιτικών ζητημάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι, εκτός από τα σκάνδαλα, η αντιπαράθεση περιορίστηκε στο μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, θέματα που ευνοούν, ούτως ή άλλως, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς και το Κόμμα των Ελευθέρων. Οι ίδιοι οι ηγέτες τους επικέντρωσαν, άλλωστε, σε αυτά, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Η πολιτική κρίση στην Αυστρία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το επίσης γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσιοποίησαν αποσπάσματα βίντεο, στα οποία, ο τότε αντικαγκελάριος και  αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εμφανίζεται να υπόσχεται σε υποτιθέμενη …Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις ανάθεσης δημόσιων έργων στην Αυστρία. Όλα αυτά βεβαίως, με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη στο Κόμμα των Ελευθέρων και την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα Kronen Zeitung.

Ο Στράχε ελέγχεται ήδη για απιστία από την Γενική Εισαγγελία. Ωστόσο, οι σχέσεις του κόμματός του με το κόμμα που στηρίζει τον Πούτιν δεν είναι κρυφές. Αποκορύφωμα της δημοσιοποίησής τους υπήρξε άλλωστε η πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών Καρίν Κνάισλ, την οποία είχε επιβάλλει στην κυβέρνηση το Κόμμα των Ελευθέρων. Παρά τις αντιδράσεις, έναν χρόνο πριν, ο Πούτιν δεν πήγε απλώς στον γάμο, αλλά χόρεψε με τη νύφη και ένα βιενέζικο βαλς υπό τους ήχους κοζάκικης μπάντας.

Ο Στράχε παρέμεινε πάντως στο στόχαστρο μέχρι και τις αρχές της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις που φέρουν τον ίδιο και την σύζυγό του να αποσπούν μεγάλα ποσά από ειδικούς λογαριασμούς του κόμματος.

Πρωτιά για τον Κουρτς

Παρόλα αυτά το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, παραμένει στην τρίτη θέση και προβάλλει ως ο βασικός μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς, ο οποίος παραμένει επίσης ανεπηρέαστος από την σκανδαλολογία. Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται, άλλωστε, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να επικρατήσει και στην σημερινή αναμέτρηση και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό, 34% έναντι 31,5% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες με  ποσοστό λίγο υψηλότερο από 23%, χαμηλότερο, ωστόσο, από το 26,9% που είχε στις εκλογές του 2017. Τρίτο φέρεται το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 21% (26% στις τελευταίες εκλογές), ενώ εντυπωσιακή αύξηση, εξαιτίας της γενικότερης παγκόσμιας συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, καταγράφουν οι Πράσινοι που φέρονται να καταγράφουν ποσοστό 11% από το κάτω του 4%, όπου βρίσκονταν. Άνοδο στο 8% (5,3% το 2017) καταγράφει και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο στις τελευταίες εκλογές κόμμα «Τώρα» δείχνει να περιορίζεται στο 2% και να μένει εκτός Βουλής.

Κοντολογίς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και οι πολιτικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν το ό,τι ο Κουρτς και το Λαϊκό Κόμμα κατάφεραν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκάλεσαν τα “σκάνδαλα” και οι “ζαβολιές” του Στράχε. Κάτι που, σε σχετικά μικρότερο βαθμό, φέρεται ότι πέτυχε και το Κόμμα των Ελευθέρων. Ο Κουρτς, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα και ειδικά προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, παρουσίασε τον εαυτό του και το Λαϊκό Κόμμα ως τα θύματα των εξελίξεων που δρομολόγησε το “σκάνδαλο Ίμπιζα”.

Από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες, στο πλαίσιο και της γενικότερης κρίσης που περνά η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Κατάφεραν, ωστόσο, να συγκρατηθούν στην δεύτερη θέση και αυτό σε σχέση με την θεαματική άνοδο των Πρασίνων, μπορεί να αποτελέσει και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κουρτς στις μετεκλογικές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι