ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση Ανανάς: Αμερικανοί απόστρατοι σώζουν Αφγανούς συμπολεμιστές

"Επιχείρηση Ανανάς": Αμερικανοί απόστρατοι σώζουν Αφγανούς συμπολεμιστές, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την στιγμή που η Ελλάδα απέτυχε να βγάλει μια δράκα Αφγανών που κινδυνεύουν για την αρωγή που έδωσαν σαν υπάλληλοι των εκεί ελληνικών δυνάμεων, με τον διαπιστευμένο πρέσβη να μην πλησιάζει καν από τα μέσα την πύλη του οχυρωμένου αεροδρομίου της Καμπούλ, απόστρατοι Αμερικανοί με ιδία πρωτοβουλία πραγματοποίησαν την δική τους επιχείρηση για να μεταφέρουν εκατοντάδες παγιδευμένους Αφγανούς μέσα από την Καμπούλ. Ενδεικτική η Επιχείρηση Ανανάς.

Την εβδομάδα που πέρασε, ένα μείγμα νυν και πρώην μελών των αμερικανικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, των μυστικών υπηρεσιών και εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής μπόρεσαν να μεταφέρουν εκατοντάδες Αφγανούς από τον κίνδυνο στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Για την ακρίβεια, οι εθελοντές βοήθησαν σε μικρές ομάδες τους Αφγανούς να παρακάμψουν σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο από μια μυστική είσοδο με τη χρήση κωδικών λέξεων και άλλων σημάτων.

Ένα από τα άτομα που ηγήθηκαν της επιχείρησης με το όνομα “Εξπρές του Ανανά” (από την ονομασία της ομάδας – Ομάδα Δράσης Ανανάς) είπε ότι η όλη επιχείρηση συχνά έμοιαζε με ταινία του Jason Bourne. Το ABC News ήταν το πρώτο που έκανε αναφορά στην αποστολή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Άτομα της “Ομάδας Δράσης Ανανάς” εξακολουθούσαν να φυλάσσουν Αφγανούς στο αεροδρόμιο όταν σημειώθηκε η θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 26ης Αυγούστου με αποτέλεσμα μερικοί από τους εκκενωθέντες να τραυματιστούν.

Μέλη αυτής της ειδικής ομάδας είπαν ότι μπόρεσαν να μεταφέρουν με ασφάλεια περίπου 500 Αφγανούς και ότι έσωσαν περισσότερους από 130 άλλους από τις 16 Αυγούστου, την επομένη της εισβολής των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. «Δεκάδες άτομα υψηλού κινδύνου, οικογένειες με μικρά παιδιά, ορφανά και έγκυες γυναίκες, μεταφέρθηκαν κρυφά στους δρόμους της Καμπούλ όλη τη νύχτα και έως και λίγα δευτερόλεπτα προτού το ISIS πυροδοτήσει βόμβα στη συσσωρευμένη μάζα των Αφγανών που αναζητούσαν ασφάλεια και ελευθερία», δήλωσε στο ABC News ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Σκοτ Μαν, μέλος της Ομάδας Δράσης Ανανάς και συνταξιούχος διοικητής αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

«Αυτός ο ηράκλειος άθλος δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους αφανείς ήρωες μέσα στο αεροδρόμιο που αψήφησαν τις εντολές τους να μην βοηθήσουν πέρα από την περίμετρο του αεροδρομίου, μπαίνοντας σε κανάλια λυμάτων και τραβώντας αυτούς τους στοχευμένους ανθρώπους που αναβοσβήνανε εικόνες ανανά στα τηλέφωνα τους». Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά από επιχειρήσεις διάσωσης στην Καμπούλ μόνες, ή και σε συντονισμό με βρετανικές, γαλλικές, γερμανικές και άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

  Καρατομήθηκε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας;

“Υπόγειος σιδηρόδρομος”

Άλλες ομάδες και δίκτυα έκαναν την εμφάνιση τους στο χάος της κατειλημμένης από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, οδηγώντας Αφγανούς στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Η “Ομάδα Δράσης Ανανάς” είναι μία από αυτές τις ομάδες. Μία άλλη είναι η “Ομάδα Δράσης Δουνκέρκη”. Διάφορες άλλες ομάδες, χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία, βοήθησαν στον συντονισμό τέτοιου είδους εκκενώσεων ως μέρος αυτού που ορισμένοι έχουν ονομάσει “Ψηφιακή Δουνκέρκη”.

Η “Ομάδα Δράσης Ανανάς”, που χρησιμοποιεί ένα κρυπτογραφημένο κανάλι συνομιλιών για να συντονίσει τις δραστηριότητές της χρησιμοποιεί την ορολογία Underground Railroad (υπόγειος σιδηρόδρομος). Ο όρος παραπέμπει στο παράνομο δίκτυο απελευθέρωσης και μεταφοράς μαύρων σκλάβων σε Πολιτείες των ΗΠΑ που η δουλεία ήταν παράνομη. Οι καθοδηγητές βοήθησαν Αφγανούς να κινούνται μέσω μιας αλυσίδας ασφαλών τοποθεσιών στην Καμπούλ για να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Οι άνθρωποι που σχεδίαζαν αυτές τις μεταφορές έγιναν γνωστοί σαν “μηχανικοί του σιδηροδρόμου” μέσα στο δίκτυο του “Ανανά”. Οι καθοδηγητές στο έδαφος έγινα γνωστοί σαν “ποιμένες”.

Οι προς εκκένωση Αφγανοί ειδοποιούνταν να συνδεθούν με άτομα στο αεροδρόμιο όπου αναγνωρίζονταν με κάποιο κωδικό, όπως μια συγκεκριμένη προσθήκη στα ρούχα τους, ή αρχεία gif στα τηλέφωνα τους που τους παρέχονταν από την ομάδα και έδειχναν έναν ανανά που αναβοσβήνει. Αν και θεωρητικά τα μέλη της ομάδας δεν οπλοφορούν, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν κάποιους από αυτούς να φέρουν ατομικό οπλισμό.

Ο ακριβής βαθμός στον οποίο η “Ομάδα Δράσης Ανανάς”, και άλλες ομάδες σαν και αυτή, συντονίζονταν με αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες είναι ασαφής, αλλά σίγουρα υπήρχαν σύνδεσμοι. «Η ομάδα στην οποία ήμουν εθελοντής ήταν καταχωρημένη στο κέντρο διοίκησης ως υποστηρικτικό στοιχείο. Ήμασταν μέρος της ομάδας», έγραψε στο Twitter ο Τιμ Κένεντι, εν ενεργεία στρατιωτικός των ΗΠΑ, ο οποίος συνεργαζόταν με άλλη ομάδα.

Επιχείρηση Ανανάς

Το ρεπορτάζ του ABC News περιλαμβάνει την ακόλουθη περιγραφή της αποστολής που τα ξεκίνησε όλα: «Όλα ξεκίνησαν με την προσπάθεια να σωθεί ένας Αφγανός κομάντος, του οποίου η ειδική θεώρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης νύχτας την περασμένη εβδομάδα, η ad hoc ομάδα ζήτησε τη βοήθεια ενός άυπνου αξιωματούχου της αμερικανικής πρεσβείας μέσα στο αεροδρόμιο. Είχε προηγηθεί ο συντονισμός μεταξύ του Mann και ενός άλλου Green Beret, ενός αξιωματικού πληροφοριών, πρώην εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής και ενός βοηθού του Ρεπουμπλικανού και πρώην Green Beret, βουλευτή Mike Waltz.

»Ο Αμερικανός διπλωμάτης βοήθησε τους πεζοναύτες σε μια πύλη να εντοπίσουν τον Αφγανό πρώην κομάντο, ο οποίος είχε παγιδευτεί στο πλήθος πολιτών έξω από το αεροδρόμιο και είπε ότι είδε δύο πολίτες να πέφτουν στο έδαφος και να σκοτώνονται. “Δύο άνθρωποι πέθαναν δίπλα του, ούτε μισό μέτρο μακριά” (είπε στο ABC News), έξω από το αεροδρόμιο εκείνο το βράδυ, καθώς προσπαθούσε για ώρες να φτάσει σε ένα σημείο ελέγχου εισόδου που φυλούσαν Αμερικανοί πεζοναύτες. Με τους Ταλιμπάν να αναμιγνύονται στο πλήθος των χιλιάδων και να ρίχνουν με τα AK-47 τους πάνω στις μάζες, ο πρώην ελίτ κομάντο τελικά τραβήχτηκε στην περίμετρο ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου φώναξε τον κωδικό πρόσβασης “Ανανάς!” στα αμερικανικά στρατεύματα στο σημείο ελέγχου».

  Η "Οργή του Θεού": Η Μοσάντ εκδικείται τον "Μαύρο Σεπτέμβρη"

Χρησιμοποιώντας τα κρυπτογραφημένα δίκτυα, ομάδες όπως αυτή του “Ανανά” κατηύθυναν Αφγανούς σε ασφαλή σπίτια στην Καμπούλ. πραγματοποιώντας “άλματα” μεταξύ τέτοιων τοποθεσιών με σκοπό να φτάσουν όλο και πιο κοντά στο αεροδρόμιο και σε σημεία απ’ όπου μπορούσαν να τους συνοδεύσουν κάποιοι στο αεροδρόμιο, ή να δώσουν το στίγμα τους σε ειδικές δυνάμεις για να τους απελευθερώσουν με ελικόπτερα.

Αυτοθυσία για παλιούς συνεργάτες

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μέλη της “Ομάδας Δράσης Ανανάς” στο έδαφος έχασαν το σήμα στα κινητά τους και δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη ομάδα. Αυτό ήταν μάλλον αποτέλεσμα της εμπλοκής του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου από τις αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων για την από απόσταση ενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών. Υπήρχαν και άλλες, ξεχωριστές αναφορές τις προηγούμενες ημέρες ότι ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί συσκευές μπλοκαρίσματος κινητών για το σκοπό αυτό λόγω των κλιμακούμενων ανησυχιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Δεν είναι σαφές εάν η “Ομάδα Δράσης Ανανάς”, ή οποιαδήποτε από τις άλλες παρόμοιες, παραμένει στην Καμπούλ. Μετά την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης από το Αφγανιστάν όλοι σχεδόν οι Αμερικανοί έχουν πλέον αποχωρήσει, ανατινάζοντας ό,τι θα ήταν χρήσιμο στους Ταλιμπάν, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί πλήρως.

Πάντως, το παράθυρο ευκαιρίας για να βγουν άτομα από το Αφγανιστάν μέσα από το αεροδρόμιο έχει σχεδόν κλείσει. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί προσεχώς, έχουμε ήδη αρχίσει να ακούμε απίστευτες ιστορίες για το πόσοι Αφγανοί μεταφέρθηκαν και πόσοι Αμερικανοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να τους βγάλουν ασφαλείς από το Αφγανιστάν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι