Επιχείρηση αποδόμησης του Σαλβίνι, την ώρα που “καλπάζει” η Λέγκα
14/08/2019Σε μια επιχείρηση αποδόμησης του Σαλβίνι και ανάσχεσης της ανόδου της Λέγκας έχει επιδοθεί το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε. Λίγες ώρες όμως μετά την απόφαση της Γερουσίας να μην γίνει απευθείας ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, ένα δεύτερο χτύπημα ήρθε για τον Σαλβίνι, αυτή τη φορά από την ιταλική Δικαιοσύνη.
Διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε την Τετάρτη ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε πλοίο ισπανικής ΜΚΟ που μετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφέρει περίπου 150 παράτυπος μετανάστες, να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Σαλβίνι, καθώς αναστέλλει την ισχύ του διατάγματος που εξέδωσε ως υπουργός Εσωτερικών.
Η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms που προσέφυγε κατά του διατάγματος Σαλβίνι πανηγυρίζει για την απόφαση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης επιβεβαιώνει ότι υπερισχύει το ναυτικό δίκαιο. Ο Σαλβίνι δεν έχει σχολιάσει ακόμη την απόφαση, λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, διατυμπάνιζε ότι θα εμποδίσει το πλοίο της Open Arms, αλλά και το πλοίο Ocean Viking που ανήκει σε γαλλικές ΜΚΟ να μεταφέρουν στην Ιταλία περισσότερους από 500 μετανάστες, που διέσωσαν στα ανοιχτά της Λιβύης.
Διπλό χτύπημα στον Σαλβίνι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της Λέγκας πέρασε πριν λίγες ημέρες από την Βουλή έναν νέο νόμο που προβλέπει την επιβολή προστίμων, έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς άδεια. Πρόκειται για τον γνωστό νόμο για την ασφάλεια, τον οποίο υπέγραψε και ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, εκφράζοντας, ωστόσο δύο επιφυλάξεις.
Μάλιστα ο Ματαρέλα προσάρτησε με τη μορφή επιστολής στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίαςμ, καθώς και στον πρωθυπουργό Κόντε τις επιφυλάξεις του, οι οποίες αφορούν την έλλειψη της «αναγκαίας αναλογικότητας μεταξύ συμπεριφοράς και ποινής» σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, αλλά και την ασάφεια του νόμου σε ό,τι αφορά την απειλή ή την προβολή αντίστασης σε κρατικό λειτουργό.
Η σημερινή απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, η οποία αφορά διάταγμα του Σαλβίνι και όχι την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, αποκτά πάντως ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την χθεσινή απόφαση της Γερουσίας για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά την συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Λέγκα κατά της κυβέρνησης Κόντε.
Η Γερουσία, σε μια αρνητική εξέλιξη για τον Σαλβίνι, αποφάσισε να μην γίνει μια απευθείας ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στον Κόντε να απευθυνθεί στην Άνω Βουλή, πριν από την ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή δίνει χρόνο στον πρωθυπουργό, ενώ παραλλήλως αλλάζει και το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου, καθώς αντί για το “κατηγορώ” της Λέγκας θα ακουστεί η αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της κυβέρνησης.
Πολιτικές διεργασίες για αντι_Σαβίνι μέτωπο
Στην αναγκαιότητα αυτή φαίνεται πως συγκλίνουν και άλλα κόμματα της ιταλικής Βουλής, πέρα από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο διαθέτει μια σχετική πλειοψηφία, όχι όμως, πλέον, και την αντίστοιχη λαϊκή έγκριση. Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι “Πεντάστεροι” έχουν χάσει τη μισή εκλογική δύναμή τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν. Και αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην θέλουν τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζητά επιμόνως ο Σαλβίνι.
Στην συζήτηση της Τρίτης πάντως το Κίνημα 5 Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό LEU έδειξαν ότι έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ελέγξουν το Κοινοβούλιο. Έτσι, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να σαρώσει, ακόμη και με αυτοδυναμία ο Σαλβίνι, έχουν κάθε λόγο να κρατήσουν ζωντανή την σημερινή Βουλή. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρά προβλήματα σε μια τέτοια συνεργασία.
Το βασικότερο όλων είναι ότι η αύξηση του ποσοστού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, προήλθε κυρίως από τις διαρροές του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, πολλοί στο Δημοκρατικό Κόμμα δεν θέλουν τη συνεργασία και έτσι ακούγεται ήδη η εναλλακτική λύση μιας κυβέρνησης εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών που θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού, και θα μπορούσε να στηριχθεί από άλλα κόμματα.
Από βδομάδα οι εξελίξεις
Προβλήματα δημιουργούν όμως και οι διαφωνίες εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ο διάδοχός του στο κόμμα όμως, ο Νίκολα Τζινγκαρέτι, έχει λόγους να τις θέλει. Οι περισσότεροι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκλεγεί με τον Ρέντσι και παραμένουν πιστοί σε αυτόν. Έτσι ο Τζινγκαρέτι φλερτάρει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών με στόχο βεβαίως να ανανεώσει προς όφελός του την ΚΟ του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός Κόντε αναμένεται πάντως να μιλήσει στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου και λογικά δεν θα πάει απευθείας στον πρόεδρο Ματαρέλα να παραιτηθεί, εξαιτίας της προγραμματισμένης για τις 22 Αυγούστου ψηφοφορίας στη Βουλή για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, στην οποία συμφώνησε ο Σαλβίνι, και θεωρητικά δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, πριν ψηφιστεί.
Οι διαρροές, ωστόσο, από το γραφείο του Ματαρέλα, ότι ο πρόεδρος δεν θα επικυρώσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, πριν ενσωματωθεί αυτή η μεταρρύθμιση στο ιταλικό Σύνταγμα, μπορεί να κάνει τον Σαλβίνι να αλλάξει γνώμη ως προς την ψήφισή της. Και αυτό γιατί η διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει ο Πρόεδρος μπορεί να κρατήσει μήνες, ενώ ο ηγέτης της Λέγκας βιάζεται για πρόωρες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις θα τρέξουν την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι, για την ώρα, ότι ο Σαλβίνι θα επιδιώξει να ρίξει την κυβέρνηση και ότι οι αντίπαλοί του συσπειρώνονται ήδη σε ένα μέτωπο εναντίον του. Ο τελευταίος λόγος, ωστόσο, ανήκει στον Πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος επίσης δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές.