Επιδρομή στο Ράιχσταγκ – Το ετερόκλητο πλήθος που τρομάζει τη Μέρκελ

Επιδρομή στο Ράιχσταγκ – Το ετερόκλητο πλήθος που τρομάζει τη Μέρκελ, slpress

Σε κίνημα αμφισβήτησης της Μέρκελ εξελίσσονται οι διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία. Στο Βερολίνο, το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας αρχικά να σταματήσει η “δικτατορία του κορωνοϊού” και στη συνέχεια “να φύγει η Μέρκελ”. Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση, με την αιτιολογία ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας,  πανδημίας, ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την πύλη του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Στην διαδήλωση του Σαββάτου μετείχαν, σύμφωνα με την αστυνομία,  τουλάχιστον 38.000 άνθρωποι. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις των αρχών και διπλάσιος από την πρώτη διαδήλωση, την 1η Αυγούστου, στην οποία μετείχαν περίπου 20 χιλιάδες. Και οι δύο διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία, με το αιτιολογικό της μη τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του  κορωνοϊού.

Το Σάββατο, όμως, αμέσως μετά την διάλυση της συγκέντρωσης, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τα κάγκελα ασφαλείας και, αφού πέρασαν το μπλόκο των αστυνομικών, ανέβηκαν τα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο της Βουλής. Οι αστυνομικοί πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να τους εμποδίσουν, κάνοντας χρήση σπρέι και συλλαμβάνοντας περίπου 300 άτομα.

Τι φοβάται η Μέρκελ 

«Η θέα εξτρεμιστών και ταραχοποιών να προσπαθούν να εισέλθουν με τη βία στο κτίριο του Ράιχσταγκ, το συμβολικό κέντρο της δημοκρατίας μας, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Ζέεχοφερ στην εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας την ενέργεια των διαδηλωτών. Ο υπερσυντηρητικός Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε παραλλήλως ότι, αν και «οι διαφορετικές απόψεις είναι ένα χαρακτηριστικό της καλής λειτουργίας της κοινωνίας μας», η ελευθερία του συναθροίζεσθε «φτάνει στα όριά της, όταν καταπατώνται οι κανόνες».

Οι γερμανικές αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και οι ανησυχίες τους δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο προβληματισμός εστιάζει κυρίως στην δυναμική του πλήθους που διαμαρτύρεται (το Σάββατο ήταν διπλάσιο από την πρώτη συγκέντρωση), αλλά και στην ποικιλομορφία της σύνθεσής του.

Διοργανωτής της διαδήλωσης ήταν ο Μίχαελ Μπάλβεγκ, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό χώρο. Ο Μπάλβεγκ είναι ο επικεφαλής του κινήματος Querdenken-711 (Σκεπτόμενοι αντικομφορμιστές-711), το οποίο εμφανίστηκε αρχικά στη Στουτγάρδη και οι οπαδοί του χαρακτηρίζουν “δικτατορία” τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι καταπατούν τις ελευθερίες τους. Οι “Querdenken-711” ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης Μέρκελ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Στην διαδήλωση του Σαββάτου, που είχε τον τίτλο “Γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης”, δεν μετείχαν, ωστόσο, μόνο οι οπαδοί του Μπάλβεγκ. Αντιθέτως επρόκειτο για ένα πολυμορφικό πλήθος, το οποίο περιλάμβανε  αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγους, κάποιους ακροδεξιούς, αλλά και πολλά άτομα, τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη κάποιας ομάδας ή χώρου.

Ο Κένεντι στους δρόμους του Βερολίνου 

Ο Μπάλβεγκ πάντως μίλησε στο πλήθος και ζήτησε την άρση όλων των περιορισμών. Στους διαδηλωτές μίλησε και ο ανιψιός του εκλιπόντος πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ο δικηγόρος, ακτιβιστής και αντιεμβολιαστής  Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του δικτύου 5G και προειδοποίησε για την κρατική παρακολούθηση. Παραλλήλως επιτέθηκε στον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος στηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων.

Αυτή η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα συγκέντρωση οργανώθηκε την ώρα που καταγράφεται στη Γερμανία μια έντονα αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία. Θα πρέπει σημειωθεί ότι, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, οι αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη διεξαγωγή της κινητοποίησης «για λόγους δημόσιας υγείας».

Την Παρασκευή όμως το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου δικαίωσε τους διοργανωτές, καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων «άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Την απόφαση αυτή χαιρέτισαν ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, και η Εναλλακτική για την Γερμανία. Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, πολιτικοί των υπόλοιπων κομμάτων είχαν εκφρασεί μόνο θετικά για την απαγόρευση της διαδήλωσης.

Το Δικαστήριο όριζε, ωστόσο, ότι οι διοργανωτές θα έπρεπε, ωστόσο, να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση τηρούν την απόσταση ασφαλείας των 1,5 μέτρων, ενώ δεν προβλεπόταν η χρήση μάσκας. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Λονδίνο, ζητώντας “το τέλος της ιατρικής τυραννίας”, ενώ μια μικρή συγκέντρωση έγινε και στο Παρίσι κατά της  υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι