Επικίνδυνος και για τη Δύση ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι
27/11/2022Τελικά η κατασκευασμένη από τη Δύση δημοφιλία του Ζελένσκι εξελίσσεται σε παγίδα, μετά την επικίνδυνη προσπάθειά του να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι οι πύραυλοι που έπεσαν στην Πολωνία ήταν ρωσικοί. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα χτυπήματα στον ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τότε ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι πρέπει να μας ανησυχεί σοβαρά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το σχέδιο ασφυκτικού περιορισμού της περικυκλωμένης από το ΝΑΤΟ Ρωσίας, κατά παράβαση των υποσχέσεων του 1990 πως με την επανένωση της Γερμανίας και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα επεκταθεί ούτε ίντσα ανατολικά, ανάγκασε τη Μόσχα σε συνεχείς υποχωρήσεις.
Ακόμα και όταν το 2014 ανατράπηκε με πραξικόπημα η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου και η χώρα πέρασε στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, η Μόσχα το κατάπιε. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Η πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρότι στη Δύση γνώριζαν και είχαν προειδοποιηθεί πως θα ήταν αιτία πολέμου, προκάλεσε την παρέμβαση και την εισβολή στα ανατολικά εδάφη όπου οι ρωσόφωνοι είναι μεγάλη πλειονότητα. Η εξέλιξη αυτή ήταν προβλέψιμη από τη Δύση και λογικά είχε προϋπολογιστεί, ίσως και να ήταν επιθυμητή, για να πολλαπλασιάσει τα πλήγματα στη ρωσική πλευρά με στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. Πλην όμως και πάρα την τυφλή ακολουθία της ΕΕ, που ανέλαβε ένα ασήκωτο οικονομικό κόστος, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκόμενα. Η Ρωσία οικονομικά δεν κατέρρευσε, βρίσκοντας λύσεις για τα ενεργειακά προϊόντα της στην μεγάλη αγορά της Ασίας.
Στρατιωτικά η Μόσχα έχει κλειδώσει τα ανατολικά εδάφη, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και στην επίσημη προσάρτησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. Οι τελευταίες κινήσεις υποχώρησης ανατολικά του Δνείπερου στη Χερσώνα, δείχνουν ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει πλέον άλλες εδαφικές διεκδικήσεις και ότι σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει συμφωνία.
Η κατάσταση των αμάχων
Οι πιέσεις στο Κίεβο, με τεράστιες καταστροφές στις κρίσιμες υποδομές, έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη ζωή των Ουκρανών με τον σκληρό χειμώνα να κάνει την εμφάνισή του. Αν αυτή η πίεση μεταφερθεί στην ομάδα που κυβερνάει την Ουκρανία, η ανάγκη υποχώρησης και συμβιβασμού από το Κίεβο θεωρείται αναγκαία για την προστασία των άμαχων της χώρας. Πλην, όμως, εδώ αρχίζει το πρόβλημα που ονομάζεται Ζελένσκι. Η προβοκάτσια με τους δύο ουκρανικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αποκρούστηκε και εξουδετερώθηκε από τους Αμερικανούς, που κινδύνευαν να βγουν εκτός σχεδίου, αρχίζοντας ουσιαστικά έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως ο Ουκρανός “αλεξιπτωτιστής” πρόεδρος προτάσσει την εξουσία του, που θα απειληθεί αν δεν μπουν άμεσα στη μάχη οι χώρες του ΝΑΤΟ. Κι αυτό, καθώς ακόμα και σήμερα, σε αυτές τις τραγικές συνθήκες του σκότους και του πάγου, δηλώνει πως ο πόλεμος αυτός δεν θα σταματήσει αν δεν απελευθερωθούν όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία ακόμα και η Κριμαία! Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επιμένει να ζητάει όπλα και μόνο όπλα, όταν η πρώτη ανάγκη είναι η ενέργεια, τα τρόφιμα, το νερό, το υγειονομικό υλικό και τόσα άλλα.
Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι βομβαρδισμοί στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, με κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος και θύματα εκατομμύρια ανθρώπους, προκάλεσε διεθνή συναγερμό. Όπως δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς, πλην των αμερικανικών κέντρων, αν υπάρχουν δυνάμεις στην Ουκρανία για να φρενάρουν τις επικίνδυνες τυχοδιωκτικές ενέργειες του Ζελένσκι.
Αμερικανική προσγείωση
Οι Αμερικανοί, έχοντας χρεώσει όλα σχεδόν τα κόστη στην οικονομία της Ευρώπης, δείχνουν έτοιμοι να αφήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ευρωπαίους. Σύντομα, θα αντιμετωπίσουν νέες εσωτερικές δυσκολίες από τους Ρεπουμπλικάνους που απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ειδικά ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει λόγους να ανησυχεί, αν η νέα πλειοψηφία επιβάλλει συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα από τις αμφιλεγόμενές και σκοτεινές δραστηριότητες του υιού του, του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν, μετά από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Πούτιν για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον παρατεταμένο καταστροφικό πόλεμο. Φιλοδοξίες πρωταγωνιστή έχει και το Βερολίνο, που βλέπει την μεταπολεμική Ουκρανία στη σφαίρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής του, καθώς η χώρα αυτή, αν ο πόλεμος σταμάταγε τώρα, θα χρειαζόταν πάνω ένα (1) τρισ. δολάρια για να επουλώσει τις πληγές της. Και τη διαχείριση ενός τέτοιου ποσού δεν πρόκειται να την εμπιστευτούν στον Ζελένσκι.
Τι γίνεται με τις κυρώσεις
Μένει το ερώτημα: Με τις οικονομικές κυρώσεις τί γίνεται; Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι Αμερικανοί βγαίνουν κερδισμένοι. Έγιναν πλέον οι βασικοί προμηθευτές της Ευρώπης και μάλιστα με τιμές ακριβότερες και χωρίς περιορισμούς! Τα συμφέροντά τους εξυπηρετήθηκαν από την πρόταση της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, για πλαφόν στα 275 ευρώ(!) όταν σήμερα στην ελεύθερη αγορά οι τιμές έχουν πέσει στα 120 και είναι απίθανο να ξαναφτάσουν στα ύψη των 275 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και ενώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο το πήγαν στο ταβάνι, το αντίστοιχο, μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο, το κατέβασαν στον πάτο, στα 60 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας αστάθεια και στην αγορά υγρών καυσίμων.
Χαρακτηριστική η αντίδραση της Μαδρίτης, που δια της υπουργού Τερέσας Ριμπέρα χαρακτήρισε την πρόταση κοροϊδία, προσθέτοντας πως «η πρόταση της Κομισιόν θα προκαλέσει το αντίθετο από το ζητούμενο: σημαντική αύξηση της τιμής και θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού». Άλλωστε, οι δυνατότητες μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγούς έχουν ματαιωθεί, για άγνωστο χρονικό διάστημα, μετά το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς Nord Stream.
Επιπλέον, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας απέτρεψαν σχέδιο σαμποτάζ σε τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου South Stream που φτάνει στην κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε η μυστική ρωσική υπηρεσία FSB, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και video από την έφοδο στο σπίτι των υπόπτων. Σύμφωνα με την FSB, συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, όλοι Ρώσοι πολίτες, που είχαν σχέση με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες SBU.
Έχουμε δρόμο ακόμα. Οι συνέπειες αυτού το διπλού πολέμου (με όπλα και κυρώσεις), απειλούν με ανατροπή τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες και την ασφαλή διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών. Αυτή η αναταραχή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν το αντέχουν οι κοινωνίες, δεν το αντέχουν και οι περισσότερες κυβερνήσεις που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών τους.