ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιστολή “καταπέλτης” του Κογκρέσου προς Τραμπ για Ερντογάν

Επιστολή “καταπέλτης” του Κογκρέσου προς Τραμπ για Ερντογάν

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλαν 22 μέλη του Κογκρέσου, ενόψει της επικείμενης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή αυτή, οι νομοθέτες ζητούν από τον Τραμπ να θέσει στον Τούρκο ηγέτη μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της.

Η επιστολή εκφράζει βαθιά ανησυχία για την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν εδώ και χρόνια έχει υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και του Ισραήλ, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, παρενοχλώντας πλοία στο Αιγαίο και διατηρώντας την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικά F-16, που έχουν παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, είναι ανησυχητική και αδικαιολόγητη από έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι νομοθέτες επισημαίνουν επίσης την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία, κυρίως μέσα από την αγορά και διατήρηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Υπενθυμίζουν ότι η απόφαση αυτή οδήγησε στον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA. Επιπλέον, η επιστολή καταδικάζει τη ρητορική και τις πολιτικές του Ερντογάν που προωθούν την ατζέντα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ένα δόγμα που επιχειρεί να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος κυρίαρχων κρατών της περιοχής.

Παρά την αναγνώριση της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας και της συμβολής της στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι η πολιτική Ερντογάν δεν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη φιλοδοξία του να ενταχθεί στους BRICS, στις επαφές με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά και στην υποστήριξή του προς ισλαμιστικές ομάδες και στις επιθέσεις κατά των Κούρδων. Η πρωτοβουλία για την αποστολή της επιστολής ανήκει στη Δημοκρατική βουλευτή Ντίνα Τίτους, ενώ συνυπογράφεται από διακομματική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Γκρέγκορι Μικς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Γαλάζια Πατρίδα και επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επίσης υιοθετήσει την ανησυχητική αναθεωρητική πολιτική που ονομάζεται «Γαλάζια Πατρίδα». Αυτό χρησιμεύει ως πολιτική και στρατιωτική αιτιολογία για την προώθηση της κυριαρχίας του στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Υπό την αιγίδα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα τουρκικά σκάφη αμφισβητούν τις ελληνικές και κυπριακές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με ανησυχητικό ρυθμό. Ο Ερντογάν διεκδικεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Υπέγραψε μάλιστα μνημόνιο με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η πολιτική περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και προωθεί τους στόχους του Ερντογάν για περιφερειακή κυριαρχία και τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του».

«Επίσης, ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να κατέχει άδικα και παράνομα την Κυπριακή Δημοκρατία. Πριν από πενήντα ένα χρόνια, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και ξεκίνησε μια φρικτή εκστρατεία για εθνοκάθαρση τμημάτων του νησιού, καταστροφή θρησκευτικών μνημείων και απαγωγή και εξαφάνιση Ελληνοκυπρίων που ζούσαν εκεί. Έκτοτε, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του εδάφους του νησιού, έχει κριθεί παράνομη από πολλά διαδοχικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Τουρκία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα διάφορα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Κύπρο».

«Επιπλέον, η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολιτικές που υποστηρίζουν αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία. Αυτή η στάση αποδεικνύεται ξεκάθαρα από την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τον Ερντογάν το 2019, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Αυτή η απόφαση πυροδότησε την αποχώρηση της ‘Αγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 και την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

»Η παρουσία ρωσικής τεχνολογίας εντός του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή τόσο για την ασφάλεια όσο και για τον κυβερνοχώρο για ολόκληρη τη συμμαχία, καθώς οι S-400 είναι εντελώς ασύμβατοι με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των F-35. Συνεπώς, το Κογκρέσο αποδοκίμασε την απόφαση του Ερντογάν και ψήφισε νομοθεσία το 2019 που εμπόδιζε τη μεταφορά οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 ή εξοπλισμού υποστήριξης ή εξαρτημάτων στην Τουρκία, καθώς και οποιασδήποτε πνευματικής ιδιοκτησίας, τεχνικών δεδομένων ή υλικής υποστήριξης που απαιτείται για τη συντήρηση των αεροσκαφών F-35».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx