ΑΠΟΨΗ

Επιστροφή της “ασώτου” Τουρκίας στο Δυτικό σπίτι;

Επιστροφή της "ασώτου" Τουρκίας στο Δυτικό σπίτι; , Θεόδωρος Στάθης

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή; Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος σεισμός σε συνδυασμό με τον πόλεμο του Πούτιν θα έχουν ως αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση της Τουρκίας στο δυτικό προσανατολισμό της.

Φυσικά φαινόμενα αυξημένης έντασης γίνονται έντονα αντιληπτά λόγω των σκληρών εικόνων που παράγουν οι θάνατοι χιλιάδων, και άλλοτε εκατομμυρίων, κατοίκων. Όσο μακάβριο και αν ακούγεται ισχύει το ρητό «ουδέν κακό αμιγές καλού», γιατί προκαλούν, άμεσα, νέους αναστοχασμούς που, αντικειμενικά, οδηγούν στην επανεξέταση των λόγων ύπαρξης, έστω και προσωρινά, κάποιων από τις διαχρονικές μας καταστροφικές δραστηριότητες. Το βλέπουμε αυτό αυτές τις μέρες με τα τραγικά συμβάντα στην Τουρκία και την Συρία πως αγωνίζεται το ανθρώπινο είδος να γλυτώσει έστω και μια ζωή και όταν το πετυχαίνει να γίνεται το γεγονός της ημέρας για όλο τον πλανήτη και όλοι να χαίρονται έντονα το μεγάλο, πράγματι, κατόρθωμα της σωτηρίας έστω και μιας ζωής. Δεν το βλέπουμε να γίνεται αυτό στους πολέμους. Εδώ ισχύει για κάθε πλευρά: όσους περισσότερο εξολοθρεύουμε τόσο το καλύτερο.

Με τον πόλεμο του Πούτιν, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες, νέοι στη πλειοψηφία τους,  έχουν χάσει, σε περίοδο ενός έτους, τη ζωή τους και ίσως άλλοι τόσοι στην Ουκρανία. Και όλα αυτά ως αποτέλεσμα μιας διαφορετικής ανθρώπινης συμπεριφοράς και στάσης σε απώλειες ζωής από συμβάντα που προκαλούνται, άμεσα από τον άνθρωπο και όχι ως αποτέλεσμα της θέλησης κάποιου θεού-στις ισλαμικές “δημοκρατίες” τα ιερατεία θεωρούν όλα τα συμβαίνοντα επί γης ως θέλημα θεού.

Η παραδοξότητα: ο άνθρωπος να αξιολογεί με διαφορετικά κριτήρια την αξία της ζωής μπορεί σε ορισμένα σημεία της να ερμηνευτεί από ψυχολόγους, σε άλλα από το πρότυπο παραγωγής που έχει ως μέσο την ασκούμενη πολιτική, και η οποία είναι προϊόν του, όπου ισχύει η αρχή: ο καθένας για πάρτη του, και σε άλλα από θρησκευόμενους θρησκόληπτους που σκοτώνουν με σκοπό τη σωτηρία της ψυχής τους!  “Όλα τα διαθέτει ο μπαξές”.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Τα συνταρακτικά γεγονότα στην Τουρκία μπορούν και ήδη έχουν, προς ώρας, προκαλέσει αυτή την αλλαγή της συμπεριφοράς μιας κοινωνίας, της οποίας ένα μεγάλο μέρος, σε ότι αφορά τον πολιτικό της προσανατολισμό, καθορίζεται με βάση το τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν, κρίνοντας από τα διακινούμενα νέα στην Τουρκία δια των ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τα αποτελέσματα της ΕΜΑΚ που αναζητά και ξεθάβει εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια. Προς ώρας, τα συμβαίνοντα αναγκάζουν και τον Ερντογάν να έχει δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά τη συνέχιση της πολιτικής των απειλών προς την Ελλάδα. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια ανάπαυλα σε ότι αφορά την ένταση της ασκούμενης πολιτικής του, γιατί, φυσικό είναι, μια συντήρηση της ίδιας πολιτικής να του γίνει μπούμερανγκ στις προσπάθειες επανεκλογής του, εάν φυσικά έχει ακόμα στο νου του να προχωρήσει στην διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου.

Τώρα, ως προς τις προθέσεις αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής προς τις σύμμαχες χώρες της Δύσης με αφορμή της οποίας αυτές είχαν εκτραχυνθεί, σίγουρα, θα αλλάξουν και όχι απλώς προς ώρας αλλά προς μια μόνιμη βάση για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι οικονομικός και ο δεύτερος σχετίζεται με την εκτράχυνση των σχέσεων της Δύσης με την Ρωσία. Ο οικονομικός λόγος σχετίζεται με την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς, η οποία για να επιτευχθεί απαιτούνται πάμπολλα δις δολάρια  και  τέτοια ποσά δεν είναι και τόσο πιθανό ότι μπορούν να προκύψουν από τον εύσπλαχνο Πούτιν. Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν τα κατάφερε. Για τον Ερντογάν δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα το ήθελε να προκύψουν λόγω των εξελίξεων των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Να θυμίσω πως οι έντονοι εκβιασμοί της Τουρκίας προς τη Δύση και οι κινήσεις δήθεν ανεξαρτησίας της από αυτήν ξεκίνησε να αναδεικνύεται πιο έντονα μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας και την απαρχή μια χαλαρωτικής περιόδου στις σχέσεις Δύσης και Ανατολής. Οι σχέσεις αυτές, ιδιαίτερα ύστερα από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, έχουν ξαναγυρίσει στο πρότερο καθεστώς και τα πράγματα για την Τουρκία άρχισαν να δυσκολεύουν. Η συνέχιση στον ίδιο ρυθμό των εκβιασμών της προς τη Δύση δεν αποδίδουν πια.

Επάνοδος στο Δυτικό σπίτι

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώην σοβιετικές χώρες-Ουκρανία, Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν,  Ουζμπεκιστάν και Γεωργία-οι οποίες ανησύχησαν με τις αυτοκρατορικές τάσεις του Πούτιν και έχουν αρχίσει να αλλάζουν τους σχεδιασμούς τους. Η Ουκρανία και η Μολδαβία, αργά ή γρήγορα, θα ενταχθούν στην ΕΕ. Ανησυχίες υπάρχουν και στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν που κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφοροποιήσουν τις σχέσεις τους όσο η Μόσχα είναι απασχολημένη με την Ουκρανία. Οι δε Σουηδία και Φινλανδία, δυο, διαχρονικά, ουδέτερες χώρες, έχουν προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ.

Έρευνα του Bloomberg λέει ότι ο πόλεμος ώθησε τις κυβερνήσεις τους να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα στρεφόμενες σε άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μέσης Ανατολής, ακόμα και των ΗΠΑ! Η απογοήτευση στην Αρμενία είναι μεγάλη από την απροθυμία ή την αδυναμία της Ρωσίας να παρέμβει σε μια μακροχρόνια εδαφική σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο απολαμβάνει ισχυρή αμυντική υποστήριξη από την Τουρκία. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στέλνει διετή αποστολή μη στρατιωτικής παρακολούθησης για να περιπολεί τα σύνορα ως απάντηση στο αίτημα της Αρμενίας.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία χάνει σε ότι αφορά την επιρροή της σε αυτές τις χώρες και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι  η Ρωσία θα αφήσει την Τουρκία να αυξήσει την επιρροή σε αυτές σε ανταγωνισμό με αυτήν. Το εγχείρημα αυτό της Τουρκίας έχει ανάγκη της προστασίας και βοήθειας της Δύσης. Αυτό, ασφαλώς, ικανοποίει τη Δύση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει την Τουρκία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε αλλαγή  συμπεριφοράς της Δύσης προς την Τουρκία λόγω της “επιστροφής” του απολωλότος πρόβατου. Κατά τα άλλα, σε ότι μας αφορά η συμβουλή είναι: «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά» και τα F-35 θα κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά για να μπορεί ο κ. Τσίπρας και λοιποί που είναι αντίθετοι να “σχεδιάζουν” με την ησυχία τους!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι