Επίθεση από το Ισραήλ περιμένει η Τουρκία
13/11/2024O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της επικαιρότητας σε τουρκικό μέσο. Συζητήθηκαν θέματα που κυριαρχούν μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, δηλαδή οι εν δυνάμει εξελίξεις στο πεδίο των τουρκο-συρακών συνόρων και η συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» μετά την εκλογή o Τραμπ.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επαναβεβαίωσε την ήδη διατυπωμένη από τον Ερντογάν αποφασιστικότητα ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, για δημιουργία συνοριακής ζώνης ασφαλείας. Επανέφερε ακόμη την ρητορική περί «εθνικού κινδύνου από την επιθετικότητα του Ισραήλ». Αναφορικά δε με το «τι θα πράξει η διοίκηση Τραμπ αναφορικά με την στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη Συρία», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν τελικά.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε την μετατροπή του Αιγαίου «σε θάλασσα φιλίας» οπως και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Κυπριακό: Επιμονή στην λύση των δύο κρατών
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, γιατί κατά καιρούς είναι πολύ τεταμένες. Το τελευταίο διάστημα επικρατεί λίγη ηρεμία. Τις περασμένες ημέρες ο πρόεδρος Erdogan συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη. Ήπιαν καφέ και έφαγαν κρουασάν και όλο αυτό αποτυπώθηκε και στα ΜΜΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας ήταν επίσης πρόσφατα στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο αυτήν τη στιγμή;
Γιασάρ Γκιουλέρ: Ο Πρόεδρός μας έχει αναπτύξει μια πολύ θετική σχέση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και πράγματι έκαναν πολύ σημαντικά βήματα για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας. Ασφαλώς, είναι χρέος μας να το υποστηρίξουμε αυτό. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας κάνει πολύ σημαντικές εργασίες επ’ αυτού. Έχουν αρκετά καλές και σοβαρές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Και εκτιμούμε ότι θα είναι θετικές. Και εμείς φυσικά, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη, καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε να προχωρήσει αυτή η δράση που ξεκίνησε ο Πρόεδρός μας.
Δημοσιογράφος: Ο “Πρόεδρος” της “Βόρειας Κύπρου” (sic) Ερσίν Τατάρ βρισκόταν στην Τουρκία Θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις “Νότιας-Βόρειας Κύπρου” το επόμενο διάστημα; Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στο θέμα αυτό;
Γκιουλέρ: Η “Βόρεια Κύπρος” (sic) είναι αδέρφια μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους. Η λύση των δύο κρατών εκεί πλέον αποτελεί μια ανυποχώρητη λύση για μας. Φυσικά, τώρα πάλι η “Νότια Κύπρος” επιδιώκει νέους ρόλους για τον εαυτό της. Τη στιγμή που συνεχίζονται γενοκτονικές ενέργειες στη Γάζα, η ίδια ανοίγει και προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις. Ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της. Δεν ξέρω προς το παρόν. Αλλά αυτό που μας απασχολεί εκεί είναι η ειρήνη και η ευημερία των αδελφών μας που ζουν στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (sic) και η συμβολή μας προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί. Εμείς με αυτό ασχολούμαστε.
Επίθεση από το Ισραήλ αναμένει ο Γκιουλέρ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ έκανε δηλώσεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει η επιλογή της ειρήνης με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, είπε ο υπουργός: «Θα κατεβάσουν τα όπλα, θα παραδοθούν. Μόνο έτσι μπορούμε να το τελειώσουμε». Για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TAI, ο Γκιουλέρ είπε: «Φυσικά, θεωρώ αξιοσημείωτη τη χρονική στιγμή (της επίθεσης). Στο περιστατικό αυτό στοχοποιήθηκε άμεσα η εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία, που σχετίζεται με την ειρήνη της χώρας και του έθνους μας».
Η πιθανότητα να επιτεθεί το Ισραήλ στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, είπε ο Γκιουλέρ: «Ο κ. Πρόεδρος (Ερντογάν) ανέφερε τη σημασία του εσωτερικού μετώπου και δήλωσε ότι πρέπει να το διασφαλίσουμε. Είμαι απόλυτα της άποψης ότι ο κ. Πρόεδρος έχει απόλυτο δίκιο. Χρειαζόμαστε πάντα το εσωτερικό μέτωπο. Με άλλα λόγια, ακόμη και σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, η ακεραιότητα και η δύναμη του εσωτερικού μετώπου είναι πάντα υπέρ μιας χώρας. «Θα επιτεθεί το Ισραήλ στην Τουρκία;» Θα εξέφραζε κάτι τέτοιο ο Πρόεδρός μας αν δεν έβλεπε τέτοιο κίνδυνο; Φυσικά, μπορεί να επιτεθεί.»
Ο Γκιουλέρ μίλησε για τον διαρκή κίνδυνο να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κάτι που «μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αλλά φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί. Πρέπει, όμως, να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα. Γιατί είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του μεγάλου έθνους της. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους μέσα και θα αξιολογήσουμε κάθε είδους δυνατότητες. Επομένως, αξιολογούμε τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια, εργαζόμαστε, κάνουμε τα σχέδιά μας. Θέλουμε, όμως, να ζήσουμε ειρηνικά στη χώρα μας».
Ο υπουργός Άμυνας μίλησε ακόμη για την ανάπτυξη των συστημάτων της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας, έναν “Ατσάλινο Θόλο”, αντίστοιχο του ισραηλινού Σιδηρού (Iron Dome): «Η αμυντική μας βιομηχανία και όλοι οι διαχειριστές της γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες μας και χτίζουν πάνω σε αυτό κάθε μέρα… Τώρα έχουμε συστήματα αεράμυνας σε χαμηλό υψόμετρο. Σχεδόν όλα αυτά έχουν ήδη παραχθεί. Τα χρησιμοποιούμε ήδη. Διαθέτουμε συστήματα αεράμυνας μεσαίας απόστασης. Παράγονται και αυτά. Είναι όλα εγχώρια και εθνικά. Έχουμε πυραύλους αέρος-αέρος που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη. Υπάρχει σύστημα αεράμυνας σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, το SPIPER μας… Έχουμε παράγει και το SIPER. Τώρα παράγονται όλα αυτά. Έχουμε αρκετά SİPER, αρκετά HİSAR, αρκετά άλλα συστήματα αεράμυνας χαμηλότερου υψομέτρου, όπως το KORKUT κ.λπ., και τους πυραύλους αέρος-αέρος μας. Μόλις συμπληρώσουμε τον συνολικό αριθμό αυτών, φανταστείτε ότι όλα θα ελέγχονται από ένα σύστημα, ένα λογισμικό, ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο λεγόμενος ατσάλινος θόλος…».
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επαναβεβαίωσε την ήδη διατυπωμένη από τον Ερντογάν αποφασιστικότητα ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, για δημιουργία συνοριακής ζώνης ασφαλείας. Επανέφερε ακόμη την ρητορική περί «εθνικού κινδύνου από την επιθετικότητα του Ισραήλ». Αναφορικά δε με το «τι θα πράξει η διοίκηση Τραμπ αναφορικά με την στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη Συρία», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε την αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν τελικά.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε την μετατροπή του Αιγαίου «σε θάλασσα φιλίας» οπως και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Τραμπ και… Eurofighter
Ο υπουργός Γκιουλέρ ερωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Συρία, υπό τη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ: «Ο κ. Τραμπ έδωσε οδηγίες για απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ θα το τονίσει έντονα αυτό και μπορεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και την περιοχή».
Σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-16 και F-35, ο Γκιουλέρ είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι ήδη πολύ θετικές, δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση. Πιστεύω ότι μπορεί να πάει παραπέρα. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, και θα αγοραστούν και τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί. Μετά από αυτό, θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και πολύ καιρό, αλλά τελικά, με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία, η Γερμανία τελικά απάντησε θετικά».