ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επίθεση σε ισραηλινό τάκνερ – Αμείωτος ο ακήρυχτος πόλεμος

Επίθεση σε ισραηλινό τάκνερ – Αμείωτος ο ακήρυχτος πόλεμος, Γιώργος Πρωτόπαπας

Oι επιθέσεις εναντίον τάνκερ παραπέμπουν σε ένα ακήρυχτο πόλεμο με συνήθεις υπόπτους Ισραήλ και Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και με ρεπορτάζ ΜΜΕ των δύο χωρών, που συμμετέχουν ενίοτε στο “παιχνίδι” της προπαγάνδας. Ένα drone χτύπησε τάνκερ πετρελαίου στον Κόλπο του Ομάν, που διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος.

Επισημαίνεται, ότι στον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα και την ανατολική ακτή της Μεσογείου έχουν καταγραφεί πάνω από 150 επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, που στις περισσότερες παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του επιτιθέμενου. Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σκληρή απάντηση.

Επισήμανε, ότι «το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

Επιπλέον, το αραβόφωνο ιρανικό κανάλι Alam TV, επικαλούμενο “πηγές στον άξονα της αντίστασης”, μετέδωσε ότι η επίθεση στο τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων είναι η απάντηση στην επίθεση των δυνάμεων κατοχής στο αεροδρόμιο της συριακής πόλη Νταμπάα, χωρίς να δώσει καμία επιπλέον πληροφορία.

Η επίθεση φαίνεται να ταιριάζει με μέθοδο που χρησιμοποιείται κατά εμπορικών πλοίων που είναι είτε ιρανικών είτε ισραηλινών συμφερόντων. Η χρήση drones έχει γίνει πιο συχνή αυτό το χρόνο, ενώ προηγουμένως ζημιές προκαλούνταν από μαγνητικές νάρκες και εκτοξεύσεις ρουκετών.

Νέο πεδίο μάχης

Το χτύπημα στο ισραηλινό τάνκερ αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τέτοιων περιστατικών. Το μεγαλύτερο πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού Kharg βυθίστηκε τον Ιούνιο, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στο μηχανοστασιό του. Τρεις μήνες πιο πριν έγιναν επιθέσεις σε ιρανικά και ισραηλινά εμπορικά πλοία.

Τότε το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz, που βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα φέρεται να δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Στη συνέχεια το Ιράν φέρεται να έπληξε το ισραηλινό εμπορικό πλοίο Hyperion Ray που βρίσκονταν στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, τον Ιούνιο του 2019 η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στον Περσικό Κόλπο, όταν δυο πετρελαιοφόρα φαίνεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες.

Οι ανοικτές θάλασσες εξελίσσονται σε νέο πεδίο μάχης, που προμηνύει μια κλιμάκωση με χρήση νέων οπλικών τεχνολογιών, όπως είναι τα drones. To ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι επιτιθέμενοι μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων αυξάνεται. Αν υπάρξουν και άλλα θύματα, τότε δεν αποκλείεται να προκληθεί και μια πολεμική κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Το Τέλ-Αβιβ θεωρεί ότι μια αντίδραση του Ιράν, κυρίως στον Περσικό Κόλπο, ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη στην επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον-Τεχεράνης. Επιδιώκει το Ιράν να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, ακόμα και όταν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς και γι’ αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο με ή χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ για το πετύχει. Το Ιράν από την πλευρά του, όταν υπονομεύεται η εθνική του ασφάλεια αντιδράει. Όμως, δεν διστάζει να ανταποδώσει και με σκιώδης ενέργειες σε επιθέσεις που γίνονται εναντίον συμφερόντων του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι