ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τί λένε οι ΗΠΑ για την διάλυση του PKK – Επικοινωνία Φιντάν-Ρούμπιο

Υπουργικό στην Τουρκία μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις του PKK, Βάνα Στέλλου

Ο Ερντογάν συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο στην ατζέντα του οποίου βρέθηκε το ζήτημα «η Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» μετά την απόφαση διάλυσης του PKK. «Αξιολογούμε αυτή τη ανακοίνωσε ως απόφαση που καλύπτει όλες τις προεκτάσεις της οργάνωσης… Προχωρούμε με σταθερά βήματα προς τον στόχο μιας Τουρκίας χωρίς τρομοκρατία, ξεπερνώντας τα εμπόδια, διαλύοντας προκαταλήψεις και παγίδες διχόνοιας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επεσήμανε επιπλέον ότι «η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε την αυτοδιάλυση και την παράδοση των όπλων της. Αξιολογούμε αυτή την απόφαση ως σημαντική για την ασφάλεια της χώρας μας, την ειρήνη στην περιοχή και την ενίσχυση της αιώνιας αδελφοσύνης του έθνους μας. Τη θεωρούμε ως απόφαση που αφορά όλες τις προεκτάσεις της οργάνωσης – σε Βόρειο Ιράκ, Συρία και Ευρώπη. Με την αποχώρηση της τρομοκρατίας και της βίας, ανοίγει πλέον μια νέα εποχή».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρμόδιοι φορείς θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία με ιδιαίτερη ευαισθησία ώστε να αποφευχθούν πιθανά απρόοπτα και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε την παρακολούθηση με κρατική σοβαρότητα και ευθύνη». Ευχαρίστησε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και άλλους πολιτικούς και δημοσιογράφους για τη στήριξη τους στο εγχείρημα. Ειδικότερα ανέφερε: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κύριο Μπαχτσελί για την ανθοδέσμη που έστειλε στο υπουργικό συμβούλιο».

Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε με την εξής δήλωση: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές καταγωγές, πολιτισμούς, θρησκείες, αλλά είμαστε όλοι ισότιμοι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μαζί είμαστε ισχυροί. Ελπίζουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τις ημέρες του πόνου και της θλίψης που προκαλούσε η τρομοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, εταίρος του Ερντογάν) Μπαχτσελί, έστειλε λουλούδια με σχέδιο ημισέληνου και αστέρι στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Προεδρίας. Τα λουλούδια τοποθετήθηκαν στο κέντρο του τραπεζιού της συνεδρίασης.

«Η απόφαση διάλυσης του PKK αποτελεί σημείο καμπής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, στην πορεία προς τη μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια… Στον πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχει μέλλον για την τρομοκρατία. Η κατάθεση των όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις συνιστά πάντοτε νίκη του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάρκο Ρούμπιο. Προηγουμένως, δήλωσε για τις εξελίξεις: «Η απόφαση που έλαβε σήμερα το PKK είναι ιστορική και σημαντική. Μετά τη λήψη αυτής της απόφασης, υπάρχουν πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, τα οποία θα παρακολουθούμε στενά. Εάν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί με ειλικρίνεια, πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων μας και του μέλλοντός μας. Εφόσον εφαρμοστεί με ειλικρινή τρόπο, θα αποδειχθεί ευεργετική για τους πολίτες μας».

Τί συνέβη με Μπαχτσελί-Ντεμιρτάς

Σύμφωνα δε με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μπαχτσελί φέρεται να ζήτησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρώην συμπρόεδρο του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο επικεφαλής του γραφείου του Μπαχτσελί κάλεσε τον δικηγόρο του Ντεμιρτάς ζητώντας να ρυθμιστούν οι συνθήκες της συνομιλίας.

Παράλληλα, η Περβίν Μπουλντάν, μέλος της λεγόμενης “Επιτροπής του Ιμραλί”, επισκέφθηκε τις φυλακές για να συναντήσει τον Ντεμιρτάς. Ωστόσο, η διεύθυνση των φυλακών δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα του Μπαχτσελί. Ο Ντεμιρτάς φέρεται να αντέδρασε έντονα και να ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον αρχιφύλακα. Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ του Ντεμιρτάς και του διευθυντή της φυλακής, τις οποίες ο ίδιος έχει αποδώσει σε «εχθρική στάση προς την ειρήνη”.

Η ανακοίνωση του PKK

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική και ιστορική ανακοίνωση, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δήλωσε ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα και διαλύει την οργάνωσή του. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του Έκτακτου 12ου Συνεδρίου του PKK, το οποίο αξιολόγησε ότι η πολυετής δράση του είχε ως αποτέλεσμα την αποδόμηση της πολιτικής «άρνησης και εξόντωσης» εις βάρος των Κούρδων και έφερε το Κουρδικό ζήτημα στο κατώφλι της επίλυσής του μέσω δημοκρατικών και πολιτικών διαδικασιών.

«Ο αγώνας του PKK ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση, επισημαίνοντας ότι από εδώ και στο εξής η λύση του Κουρδικού ζητήματος πρέπει να αναζητηθεί μέσα από πολιτικά μέσα και όχι ένοπλη αντιπαράθεση…

Το Έκτακτο 12ο Συνέδριο του PKK εκτίμησε ότι ο αγώνας του PKK διέλυσε την πολιτική άρνησης και εξόντωσης που ασκήθηκε πάνω στον λαό μας, έφερε το Κουρδικό ζήτημα στο σημείο επίλυσης μέσω της δημοκρατικής πολιτικής και, με αυτήν την έννοια, ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή».

Η ανακοίνωση αυτή, εφόσον συνοδευτεί από χειροπιαστά βήματα, μπορεί να αποτελέσει κομβική καμπή για την ασφάλεια στην Τουρκία, αλλά και για την επανεκκίνηση διαλόγου σε μια από τις πιο πολυσύνθετες εθνοπολιτικές συγκρούσεις της περιοχής.

Μπαχτσελί: Η Τουρκία βρίσκεται σε ιστορικό κατώφλι

«Η Τουρκική Δημοκρατία, με την ανοιχτή της μοίρα, το εθνικό πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, τη δικαιοσύνη που αποτελεί θεμέλιο του κράτους, και φυσικά με την ηθική παρακαταθήκη αιώνων, βρίσκεται σε ένα ιστορικό κατώφλι. Οι σπόροι ειρήνης που σπάρθηκαν με υπομονή και θυσίες σε κάθε γωνιά της πατρίδας άνθισαν με ελπίδα. Παρά τις δοκιμασίες και τις θυσίες, δεν σημειώθηκε ποτέ ρήγμα στην εθνική ενότητα και την αδελφοσύνη μας. Η εκτίμηση και η αγάπη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ενισχύθηκαν, χωρίς να υπάρξει ένδειξη διάσπασης ή αποδυνάμωσης.»

Συνεχίζοντας, ο Μπαχτσελί υπογράμμισε: «Ενώ σε όλο τον κόσμο μαίνονται πόλεμοι και συγκρούσεις, η Τουρκία εισέρχεται στον “Αιώνα της Ειρήνης”, αποτελώντας σημείο αναφοράς για ένα τεράστιο ιστορικό άλμα. Ο τρομοκρατικός οργανισμός PKK, ο οποίος ιδρύθηκε το 1978 και ξεκίνησε την ένοπλη δράση του το 1984, συγκάλεσε το 12ο Συνέδριό του τον Μάιο 2025, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ιμραλί της 27ης Φεβρουαρίου. Σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την κατάθεση των όπλων και τη διάλυση της οργανωτικής του δομής.»

Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως το κλείσιμο ενός αιματηρού κεφαλαίου 47 ετών, και ευχήθηκε να μην ξανανοίξει ποτέ. Τόνισε ότι η πολιτική και η δημοκρατία πρέπει να ενισχυθούν και ότι η εποχή των ένοπλων συγκρούσεων έφτασε στο τέλος της.

«Από τις 22 Οκτωβρίου 2024, το κόμμα μας υποστήριξε σταθερά τον στόχο “Μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”. Δεν πέσαμε στις παγίδες της προπαγάνδας και των κούφιων συνθημάτων. Ούτε το κόμμα μας, ούτε η Συμμαχία του Λαού υποχώρησαν. Διαβάσαμε με προσοχή και ακρίβεια τους κινδύνους που προέκυψαν από τη σχέση Ιμραλί-Κόμμα DEM. Με ενότητα πίστης, πράξης και κοινού πεπρωμένου, αντιμετωπίσαμε το βάρος της τρομοκρατίας και του διαμελισμού που κουβαλούσε η Τουρκία επί δεκαετίες — και, δόξα τω Θεώ, υπήρξαν αποτελέσματα.»

Επιπλέον, ο Μπαχτσελί επεσήμανε την ανάγκη για ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση των επόμενων βημάτων. Έθεσε ερωτήματα όπως:

  • Πότε, πού και υπό ποιους όρους κατατίθενται τα όπλα;
  • Πώς θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται αυτή η διαδικασία;
  • Πώς θα αποφευχθούν μετακινήσεις στελεχών του PKK προς τον PYD/YPG;
  • Πώς θα διαχωριστούν όσοι ενόχλησαν ή όχι ποινικά;
  • Ποια θα είναι τα μέτρα για την ηγεσία του PKK;
  • Πώς θα ενισχυθεί η δημοκρατία και η βούληση για κοινή ζωή μέσω θεσμικών αλλαγών;

Τόνισε πως: «Η ατμόσφαιρα ειρήνης και ασφάλειας πρέπει να είναι μόνιμη και ρεαλιστική. Πρέπει να σταματήσουν οι προκαταλήψεις, οι τεχνητές εντάσεις και οι ιδεολογικές εμμονές. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν λειτούργησε ποτέ με άρνηση, εξόντωση ή αφομοίωση. Κανένα μέλος του τουρκικού έθνους δεν θεωρήθηκε ξένος. Αυτή η πατρίδα ανήκει σε όλους μας.»

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η «σπίθα μιας Τουρκίας χωρίς τρομοκρατία έχει ανάψει» και ότι: «Σήμερα νικητής είναι η ειρήνη και η αδελφοσύνη. Νικητής είναι η πολιτική και η δημοκρατία. Νικητής είναι ο τουρκικός λαός, το κράτος και οι φίλοι και αδελφοί μας στη γύρω γεωγραφία.»

Αναφερόμενος στον ορισμό της τρομοκρατίας, είπε: «Η τρομοκρατία είναι η συστηματική εφαρμογή βίας με στόχο τη δημιουργία φόβου και την καταστροφή. Το θύμα είναι η ανθρωπότητα και οι ανθρώπινες αξίες.»

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε: «Τα λουλούδια θα ξανα-ανθίσουν στα χωράφια μας, η αύρα της αδελφοσύνης δεν θα κοπάσει στα βουνά μας. Η κατάργηση της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι το πρώτο επιτευχθέν ορόσημο του νέου αιώνα. Από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε όλοι μαζί με εθνικά ιδανικά. Εκφράζω τον σεβασμό μου στον εκλιπόντα Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ, που πέθανε στις 3 Μαΐου 2025, και υπηρέτησε ειλικρινά τον στόχο μιας Τουρκίας χωρίς τρομοκρατία. Ευχαριστώ τον Πρόεδρό μας και τους συνεργάτες του για τη συμβολή τους στον σχεδιασμό ενός μέλλοντος χωρίς τρομοκρατία.»

«Ανοίγει η πόρτα για μια νέα εποχή»

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή θα παρακολουθείται επιτόπου με προσοχή από τους κρατικούς μας θεσμούς. Τα στάδια που θα επιτευχθούν θα υποβληθούν στον Πρόεδρο Ερντογάν. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Η απόφαση πρέπει να καλύπτει όλα τα παρακλάδια του PKK».

Με τη σειρά του τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, τονίζοντας τα παρακάτω: «Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη διάλυση του PKK και την απόφασή του να καταθέσει τα όπλα. Αυτό το βήμα αποτελεί ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και ανοίγει τον δρόμο για συνύπαρξη και πραγματικό διάλογο στην Τουρκία και στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους στήριξη για την επιτυχία αυτής της ιστορικής ευκαιρίας.»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Γιλμάζ Τουντς: «Η χώρα μας, αφήνοντας πίσω το σκοτάδι της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει με σταθερά βήματα την πορεία της προς μια δημοκρατία υψηλών προδιαγραφών, με προσήλωση στην αρχή του κράτους δικαίου, διατηρώντας πάντα ζωντανές τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας μας, με στόχο μια “Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”, προχωρώντας αποφασιστικά προς το φως της αδελφοσύνης και της σταθερότητας».

Η βουλευτής του κόμματος DEM και μέλος της αντιπροσωπείας του Ιμραλί, Περβίν Μπουλντάν σε δηλώσεις σχετικά με την απόφαση του PKK για κατάπαυση του πυρός και αυτοδιάλυση. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «ιστορική εξέλιξη», η Μπουλντάν δήλωσε: «Η λήξη της συγκρουσιακής περιόδου στην Τουρκία σημαίνει και την είσοδο στη δημοκρατική εποχή».

Ανέφερε επίσης ότι θα επισκεφθεί σήμερα τον πρώην συμπρόεδρο του HDP, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος εδώ και περίπου οκτώμισι χρόνια, και θα προχωρήσει σε δήλωση μέσω των κοινωνικών της δικτύων.

Εκπρόσωπος του κόμματος DEM, Αϊσεγκιούλ Ντογάν, δήλωσε: «Θα οικοδομήσουμε μια δημοκρατία όπου θα κυριαρχεί το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, όχι τα όπλα. Ως κόμμα DEM, καλούμε όλους να υπερβούν τις παγιωμένες αντιλήψεις τους και να τοποθετηθούν με τη σοβαρότητα που απαιτεί η ιστορική αυτή συγκυρία.»

Ταυτόχρονα, ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε με ενθουσιασμό αυτό το ιστορικό βήμα, ως ένα μεγάλο βήμα. Ήρθε πλέον η ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί, με ειλικρίνεια, για να γίνουν πραγματικότητα η ειρήνη, η ευημερία, η δημοκρατία και οι ελευθερίες, και για να προοδεύσει η Τουρκία σε κάθε επίπεδο. Εύχομαι να είναι καλοδεχούμενο και ευοίωνο για όλους μας».

«Τι είναι αυτή η νέα φάση;»

«Τι είναι αυτή η νέα φάση; Φυσικά η δημοκρατικοποίηση της Τουρκίας. Ο αγώνας του κουρδικού λαού όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει πλέον να οδηγήσει άμεσα στη δημοκρατικοποίηση και να στεφθεί με ειρήνη. Πρέπει να απομακρύνουμε τα εμπόδια και τα αγκάθια από τον δρόμο.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αγωνιστούμε. Διότι τα μέρη έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Το PKK πήρε την απόφασή του και μπήκε σε μια νέα φάση. Τώρα όλοι έχουν διαφορετικές ευθύνες και καθήκοντα. Και όλοι πρέπει να τις αναλάβουμε.»

Σχολιάζοντας τη διατύπωση στην τελική δήλωση του PKK ότι «για την υλοποίηση της απόφασης απαιτείται να ηγηθεί της διαδικασίας ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σε πολιτικό και νομικό πλαίσιο», η Μπουλντάν είπε:

«Ο κ. Οτσαλάν πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενεργός. Θα έχει μεγάλο ρόλο στον σχεδιασμό της δημοκρατικής πολιτικής. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές, να βελτιωθούν οι συνθήκες του και να επιτραπεί η πρόσβαση διαφόρων πλευρών στο νησί Ιμραλί, ώστε να γίνει διάλογος για την ειρήνη.»

Δείχνει τη Βουλή

Η Μπουλντάν επεσήμανε τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην παρούσα διαδικασία λέγοντας: «Φυσικά και πρέπει να εμπλακεί η Βουλή. Έχει μεγάλες ευθύνες. Πρέπει να θεσπιστούν νέοι νόμοι ή να γίνουν αλλαγές σε υπάρχοντες. Μιλάω από την άποψη της δημοκρατίας. Στην Τουρκία υπάρχουν τεράστιες παρανομίες και αδικίες. Αυτά τα βίωσε ο κουρδικός λαός, οι δημοκρατικές και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, οι πολιτικοί. Πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβει δράση η Βουλή. Δεν είμαι απαισιόδοξη, αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Για τη δημοκρατία χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία

Η Μπουλντάν τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στη διαδικασία δημοκρατικοποίησης: «Ο σημαντικότερος ρόλος σε αυτή τη διαδικασία ανήκει στην κοινωνία. Και από εδώ και πέρα πρέπει για ακόμη μία φορά να αναλάβει ρόλο. Είτε για τη δημοκρατία είτε για τη στεφάνωση της ειρήνης. Όλοι οι τομείς της κοινωνίας – Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, Σουνίτες, γυναίκες, νέοι και άντρες – πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον κουρδικό λαό ή το κόμμα DEM. Είναι ένα ζήτημα που αφορά και δεσμεύει όλη την Τουρκία. Για αυτό χρειαζόμαστε ολόκληρη την κοινωνία.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Σεϊμπανί τόνισε τα εξής: «Η διάλυση του PKK θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Η Συρία είναι ένα ενιαίο κράτος και δεν μπορεί ποτέ να διασπαστεί. Επιθυμούμε μια συμφωνία με τις SDF· η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να ασκεί κυριαρχία σε ολόκληρη τη Συρία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει λογαριασμό από το Ισραήλ για την κατοχή στη Συρία».

Η απόφαση γιορτάστηκε στο Ντιγιάρμπακιρ

Μετά τη ιστορική αυτή απόφαση, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις πλατείες του Ντιγιάρμπακιρ. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν παραδοσιακούς χορούς (χαλάι) και ζητωκραυγές. Στον χορό συμμετείχε και ο βουλευτής του CHP, Σεζγκίν Τανρικουλού δηλώνοντας: «Θα χτίσουμε μαζί ένα δημοκρατικό μέλλον, μέσα σε ειρήνη».

Μετά τη διάλυση και την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα από το PKK, αναμένονται νέα βήματα. Το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος DEM συνεδρίασε εκτάκτως. Πηγές του κόμματος σημειώνουν ότι το νέο τοπίο μπορεί να φέρει αναδιαμόρφωση των πολιτικών δομών.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αυτοί τα κατάφεραν. Ελπίζουμε να επανενωθούμε με τα παιδιά μας πριν από τη γιορτή και να ζήσουμε ένα διπλό Μπαϊράμι» Οι οικογένειες που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Ντιγιάρμπακιρ για την επιστροφή των παιδιών τους, αναμένουν την επανένωση με αυτά μετά τη διάλυση του PKK.

CHP: Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί, με τη Βουλή και την κοινωνία

Ο πρώτος σχολιασμός από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για την απόφαση διάλυσης και κατάθεσης των όπλων από το PKK ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ: «Αυτή η χώρα πολεμά την τρομοκρατία επί 40 χρόνια. Το ότι σταματούν τα όπλα και η αιματοχυσία είναι φυσικά σημαντικό. Όμως για να έχει νομιμοποίηση η διαδικασία, πρέπει να συμμετέχει το Κοινοβούλιο».

Το PKK, την 11η Μαΐου 2025, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη διάλυσή του και τον αφοπλισμό στο συνέδριό του. Στο τελικό του ανακοινωθέν, κάλεσε όλους τους θεσμούς —πρωτίστως την τουρκική Εθνοσυνέλευση— να αναλάβουν ευθύνη και να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Μπασαρίρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη διαφάνειας, λέγοντας: «Δεν πρέπει να μαθαίνουμε για αυτή τη διαδικασία από άτομα όπως ο Σαμίλ Ταϊγιάρ. Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει διαφανώς, με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Δεν θέλουμε άλλες διαρροές και φήμες από τα παρασκήνια. Αν η Βουλή παρακαμφθεί, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συναίνεση».

Υπογράμμισε πως η διαδικασία μπορεί να επιτύχει μόνο με πνεύμα συλλογικότητας: «Είναι σημαντικό ότι τελειώνει σήμερα. Όμως δεν πρέπει να λέμε “εγώ το πέτυχα”, αλλά “εμείς το πετύχαμε μαζί”. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική συμφιλίωση».

Ο Μπασαρίρ επεσήμανε ότι, παρά τις δημόσιες συζητήσεις για πιθανές ρυθμίσεις αποφυλάκισης, το Κοινοβούλιο δεν έχει ενημερωθεί καθόλου: «Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP, δεν γνωρίζω ούτε μία παράγραφο από ενδεχόμενη ρύθμιση. Χιλιάδες πολίτες μας ρωτούν, αλλά δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Τόνισε ότι η κύρια έγνοια του CHP, ενώ στηρίζει τη διαδικασία, είναι ο σεβασμός στα ηθικά δικαιώματα των οικογενειών των πεσόντων και των τραυματιών: «Αν η Τουρκία πρόκειται να κάνει βήματα, αυτά πρέπει να προστατεύουν την τιμή των οικογενειών περίπου 50.000 νεκρών και να μην τις πληγώνουν. Αυτή είναι η ουσία της κοινωνικής συναίνεσης».

Το CHP δεν είναι απέναντι στη διαδικασία, αλλά δεν δίνει και τυφλή υποστήριξη

«Ως CHP δεν είμαστε αντίθετοι με τη διαδικασία, αλλά δεν την υποστηρίζουμε και τυφλά». Επανέλαβε ότι όλες οι λεπτομέρειες πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή και να κοινοποιηθούν στον λαό.

Διεθνής Τύπος: Μια ιστορική καμπή

Η απόφαση του PKK να αυτοδιαλυθεί, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα ένοπλου αγώνα, βρήκε σημαντική απήχηση στον διεθνή Τύπο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αναλύσεις και ρεπορτάζ άρχισαν να δημοσιεύονται το ένα μετά το άλλο στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Μετά το 12ο Συνέδριό του, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-7 Μαΐου, το PKK ανακοίνωσε ότι έβαλε τέλος στον ένοπλο αγώνα και διέλυσε τη δομή της οργάνωσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το PKK ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή. Με απόφαση που ελήφθη στο συνέδριο, η οργανωτική δομή διαλύθηκε και ο ένοπλος αγώνας τερματίστηκε. Όλες οι δραστηριότητες υπό την επωνυμία PKK έπαψαν να υφίστανται».

Πώς ερμήνευσε ο διεθνής Τύπος την απόφαση αυτοδιάλυσης; Το Reuters παρουσίασε την είδηση με τίτλο: «Το PKK, που βρίσκεται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος για πάνω από 40 χρόνια, αυτοδιαλύθηκε και έβαλε τέλος στον ένοπλο αγώνα». Το πρακτορείο επισήμανε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις περιφερειακές ισορροπίες, κυρίως στη Συρία.

Πολιτικές συνέπειες που θα επηρεάσουν την περιοχή

«Η μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που συγκρούεται με το τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια, σύμφωνα με μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στην οργάνωση, αποφάσισε να αυτοδιαλυθεί και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα. Η απόφαση του PKK αναμένεται να έχει ευρείες πολιτικές και ασφαλιστικές συνέπειες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας, όπου κουρδικές δυνάμεις συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.»

«Τέλος σε 40 χρόνια βίας»

Το Καταριανό Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην οργάνωση, ανέφερε ότι η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συνέδριο στο βόρειο Ιράκ. Το μέσο υπογράμμισε πως αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Το PKK ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυτοδιαλυθεί και να αφοπλιστεί με την υπόσχεση να βάλει τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων με την Τουρκία. Η ανακοίνωση έγινε από το πρακτορείο Fırat, προσκείμενο στην οργάνωση. Το σχέδιο διάλυσης, που σχεδιάστηκε ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με στόχο το τέλος των 40 ετών βίας, ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή κομματικού συνεδρίου στο βόρειο Ιράκ.»

Μέρος νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας

Η Washington Post μετέδωσε: «Η κουρδική μαχητική οργάνωση PKK ανακοίνωσε ότι θα αυτοδιαλυθεί και θα αφοπλιστεί ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της 40χρονης σύγκρουσης με την Τουρκία.»

Το CNN World χαρακτήρισε την αυτοδιάλυση του PKK «ιστορική καμπή», σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό βήμα προς τον τερματισμό της μακροχρόνιας σύγκρουσης με την Τουρκία.

«Σύμφωνα με μέσα προσκείμενα στην μαχητική αποσχιστική οργάνωση, το PKK ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυτοδιαλυθεί, πραγματοποιώντας ένα ιστορικό βήμα για να τερματίσει μια σύγκρουση δεκαετιών με την Τουρκία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.»

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Η Deutsche Welle στη Γερμανία μετέδωσε την είδηση ως «έκτακτη εξέλιξη». Η γαλλική Le Monde φιλοξένησε την είδηση στην πρώτη σελίδα, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της απόφασης επί του πεδίου και επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από κάλεσμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το PKK, που ιδρύθηκε το 1979, διεξήγαγε από το 1984 ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους με στόχο την αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Ο τερματισμός της σύγκρουσης υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το France 24 χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ιστορική απόφαση». Το κανάλι μετέδωσε ότι αυτό το βήμα ελήφθη καθ’ υπόδειξη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο συνέδριο και πως ο ίδιος θα ηγηθεί της διαδικασίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν το Σάββατο, ότι είναι αποφασισμένος να απαλλάξει τη χώρα οριστικά από το «πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ήγγικεν η ώρα.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx