ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προς συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη; – Τι διαμηνύει η Μόσχα

Ο Τραμπ καλεί τον Ζελένσκι να συναντηθεί με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη
epa12090148 Russian President Vladimir Putin makes a statement to the media at the Kremlin in Moscow, Russia, 11 May 2025. Putin stated that Russia is proposing to Ukraine to resume direct negotiations, interrupted in 2022, without preconditions on 15 May in Istanbul. EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social ζητά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί άμεσα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Αναφέρει πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δεν θέλει να έχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά θέλει να συναντηθεί την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευτεί ένα πιθανό τέλος του αιματοκυλίσματος. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό, άμεσα».

Συνεχίζει ο Τραμπ στην ανάρτηση: «Τουλάχιστον θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία, και αν δεν είναι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και οι ΗΠΑ, θα γνωρίζουν πού βρίσκονται όλα, και θα μπορούν να προχωρήσουν αναλόγως! Αρχίζω να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι πολύ απασχολημένος με τον εορτασμό της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δεν θα μπορούσε να κερδηθεί (ούτε κατά διάνοια!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ».

Στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις που έχει ζητήσει η Ρωσία θα είναι την Πέμπτη ο Ζελένσκι, όπως γνωστοποίησε. Σε ανάρτησή του την Κυριακή γράφει ότι «περιμένουμε πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός από αύριο [ενν. Δευτέρα] σε ξηρά, θάλασσα και αέρα». Προσθέτει ότι «θα βρεθώ προσωπικά την Πέμπτη στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ζητήσει οι Ρώσοι. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην βρουν νέους λόγους αναβολής και υπεκφυγές».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία… Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη θα στηθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη…», γράφουν. Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, ζητούν πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες.

Τί λέει η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε την ιδέα της αποστολής Ευρωπαίων ειρηνευτών στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στο ABC News που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Μαΐου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ να πλησιάσει τόσο τα σύνορά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είχε νωρίτερα απορρίψει την ιδέα μιας 30ήμερης εκεχειρίας ως «πλεονέκτημα» για την Ουκρανία. Καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απορρίψει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και αντ’ αυτού πρότεινε να διεξαχθούν απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη από τις 15 Μαΐου.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό προτείνει εδώ και μερικές εβδομάδες. Συνεχίζει να λέει πως είμαστε έτοιμοι για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ. «Ελλείψει ειρηνικών και διπλωματικών μέσων, πρέπει να συνεχίσουμε (τον πόλεμο της Ρωσίας)», δήλωσε.

«Η διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας είναι κάτι εξαιρετικά περίπλοκο. Δεν είναι τόσο απλό όσο το να υπογράψει κανείς ένα χαρτί μεγέθους Α4 και να το ονομάσει συμφωνία. Είναι μια διαδικασία διευθέτησης γεμάτη μικρές λεπτομέρειες. Και η καθεμία από αυτές είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας», είπε.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε τις ρωσικές απαιτήσεις να σταματήσουν οι αποστολές όπλων προς την Ουκρανία από τη Δύση. «Αν μιλάμε για εκεχειρία, τι σκοπεύετε να κάνετε με τις αποστολές όπλων που φτάνουν καθημερινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες;… Αυτό θα ήταν πλεονέκτημα για την Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διπλωματική κινητικότητα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, είχε προηγουμένως τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε για τρίτη φορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία και πρότεινε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, στη συνομιλία εξετάστηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Πούτιν, ανακοινώνοντας την κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ότι προτείνει την Κωνσταντινούπολη ως τόπο των συνομιλιών και ότι θα έρθει σε άμεση επαφή με τον Ερντογάν, όπως και έπραξε.

Στη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη από εκεί όπου είχαν διακοπεί, και υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να τις φιλοξενήσει, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής λύση. Ο Ερντογάν τόνισε ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη της ειρήνης και ότι η επίτευξη μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός θα διαμορφώσει το απαραίτητο περιβάλλον για τις συνομιλίες.

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την πρόταση του Ρώσου προέδρο για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης, ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι ο ίδιος “υποστηρίζει πλήρως” την πρόταση του Ρώσου προέδρου και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη».

Ο Ερντογάν τόνισε στη συνομιλία ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό σημείο καμπής ως προς τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της ευκαιρίας και εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να συμβάλει με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας και διαρκούς ειρήνης. Ο Ερντογάν επεσήμανε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας για την έναρξη διαρκών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και για τη διαχείριση με ευαισθησία της διαδικασίας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Τι είχε προηγηθεί;

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε αργά το βράδυ πως η Ρωσία κηρύσσει για τρίτη φορά κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με την Ουκρανία. «Ανακηρύσσουμε τη νίκη μας και ανακοινώνουμε ότι για τρίτη φορά προχωρούμε σε κατάπαυση του πυρός. Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ειρήνη. Προτείνουμε την επανεκκίνηση των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία, χωρίς προϋποθέσεις, στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Πούτιν.

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιμένει ότι πρώτα πρέπει η Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία «και μετά εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε». Ο κ. Ζελένσκι έγραψε στο Χ «Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου. Όλος ο πλανήτης το περιμένει αυτό για πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για ένα πραγματικό τέλος του πολέμου είναι η εκεχειρία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αιματοχυσία κάθε ημέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία –πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη– αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνάντηση».

Μαρία Ζαχάροβα για Ζελένσκι

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας την απάντηση, που έδωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις. «Δεν κατάλαβε τι είπε ο Πούτιν» είπε η Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στη θέση Ζελένσκι ότι για να γίνουν διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως εξήγησε η ίδια, με την πρότασή του ο Πούτιν εννοούσε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για «τις ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης και τότε μόνο θα μπορέσουν να γίνει συζήτηση για εκεχειρία.

Δηλώσεις Μερτς για Ουκρανία

O Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, χαρακτήρισε «καλό σημάδι», αλλά «πολύ ανεπαρκή» την πρόταση Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, χωρίς, όμως, να προηγηθεί εκεχειρία. «Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πραγματικών συνομιλιών. Πρώτα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα, μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», ανέφερε ο Μερτς σε ανακοίνωσή του.

Ο Μερτς, υποσχέθηκε να θέσει την αμέριστη στήριξη της Ουκρανίας στο επίκεντρο της κυβέρνησής του, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μέρτς έχει εμφανιστεί πιο ανοιχτός από τον προκάτοχό του, Όλαφ Σολτς, στο ενδεχόμενο να στείλει γερμανικά πυραύλους μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία και να αναπτύξει γερμανικά στρατεύματα ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης.

Ανάρτηση Τραμπ

Την εξέλιξη αυτή υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Truth Social, έκανε λόγο για «δυνητικά μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο “λουτρό αίματος”. Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.

Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες με τη Ρωσία - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο

Οι δηλώσεις Πούτιν

«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ώρες σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Πούτιν, ο οποίος μίλησε για 18 λεπτά χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση, αφού είχε αφήσει τους δημοσιογράφους να τον περιμένουν για επτά ώρες, είπε ότι «δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα εξαρτάται από την Ουκρανία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του ανέφερε, επίσης, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου, κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να επιχείρησαν πολλαπλές επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, απωθήθηκαν με βαριές ουκρανικές απώλειες.

Όπως είπε, «οι δύο πλευρές μπορεί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια «πραγματική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των προτεινόμενων διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η Ουκρανία παραβίασε περισσότερες από 14.000 φορές την τριήμερη εκεχειρία, η ισχύ της οποίας ολοκληρώθηκε χθες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου έκαναν πέντε προσπάθειες παραβίασης της ασφάλειας στα νότια σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία και η Ουκρανία ανταλλάσσουν εκατέρωθεν κατηγορίες για την παραβίαση της εκεχειρίας (8-10 Μαΐου) για την οποία δεν είχε συμφωνήσει το Κίεβο. Ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που προτείνει το Κρεμλίνο στην Τουρκία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της διακοπείσας διαπραγμάτευσης του 2022 και την κατάσταση “στο πεδίο”. «Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την πραγματική κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ουσακόφ μετά από σχετική ερώτηση.

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή και μετά θα το ανακοινώσουμε». Όπως σχολιάζει το BBC, η απάντηση Ζελένσκι είναι «προσεκτική και διπλωματική» και η αναφορά του σε «θετικό βήμα» αντικατοπτρίζει το ότι ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι αποτελούν εμπόδιο στο ενδεχόμενο ειρήνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο ηθικός αυτουργός αυτής της καταστροφής , ήταν ο Μπόρις Τζόνσον… Το 2022…Άραγε θα είναι πάλι στο διπλανό δωμάτιο;

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx