Εργατική Πρωτομαγιά 2021 – Γαλλία και Τουρκία πρωταγωνιστές στα επεισόδια
01/05/2021Με διαδηλώσεις γιόρτασαν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο της Εργατική Πρωτομαγιά, στη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν οι εντάσεις. Στην Γαλλία επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι και την Λυών, την πρωτιά ωστόσο στις συλλήψεις διαδηλωτών έχει και πάλι η Τουρκία.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 212 διαδηλωτές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Οι συλλήψεις έγιναν με πρόσχημα την απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και αστυνομικούς με πολιτικά από τη μία και μέλη εργατικών συνδικάτων από την άλλη.
Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έκαναν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, η οποία είχε αποκλειστεί από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνήτη, σε μερικά εργατικά σωματεία είχε επιτραπεί να έχουν πανό για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ άλλοι διαδηλωτές «που συγκεντρώθηκαν παράνομα», παραβιάζοντας τα μέτρα, συνελήφθησαν, όταν αγνόησαν τις εκκλήσεις να διαλυθούν.
Με πρόσχημα την πανδημία
Σημειώνεται ότι η Τουρκία εφαρμόζει από αυτήν την εβδομάδα μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ έχει δοθεί εντολή από την κυβέρνηση για παραμονή των πολιτών στο σπίτι. Παραλλήλως έχει κλείσει τα σχολεία και κλάδους της οικονομίας για να περιορίσει την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ήδη πάντως από την Παρασκευή, η Αστυνομία φαίνεται ότι είχε λάβει τα …μέτρα της, καθώς τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα όργανα της τάξης είχαν λάβει εντολή να αποτρέψουν την βιντεοσκόπηση, με κινητά τηλέφωνα, των αστυνομικών δυνάμεων την ώρα που εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Η ενέργεια αυτή επικρίθηκε ως παράνομη και ως απειλή κατά των δικαιωμάτων των πολιτών, η τουρκική αστυνομία, ωστόσο, δεν έκανε κανένα σχόλιο. Προβλήματα στην βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων αντιμετώπισαν όμως και οι δημοσιογράφοι. Όπως ανέφερε η ένωση Τύπου DISK, προσθέτοντας ότι «μία αστυνομική εγκύκλιος δεν μπορεί να εμποδίσει» τη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων.
Επεισόδια για την Πρωτομαγιά
Την ίδια ώρα στη Γαλλία, μαζικές διαδηλώσεις και περίπου 300 πορείες για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Νάντ, την Τουλούζ και αλλού συμμετείχαν στις πορείες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για την αλλαγή των παροχών ανεργίας.
Σε πολλές από τις διαδηλώσεις ξέσπασαν επεισόδια, ενώ στο Παρίσι, όπου είχε αναπτυχθεί δύναμη 5.000 αστυνομικών, έγιναν 17 συλλήψεις. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λιόν, όταν μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία. Στις περισσότερες πορείες πάντως, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους, φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις. Στο στόχαστρό τους οι διαδηλωτές είχαν πάντως την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των ανέργων και τα πανό που κρατούσαν ανέγραφαν συνθήματα, όπως: «Τα μερίσματα και όχι οι παροχές ανεργίας είναι τα εισοδήματα των τεμπέληδων».
Σε επιφυλακή τέθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και στη Γερμανία, καθώς πορείες και συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα και οι αρχές εκτιμούσαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων ήταν υψηλός. Μόνο στο Βερολίνο αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, εξαιτίας και του προηγούμενου που έχει η γερμανική πρωτεύουσα, καθώς στο παρελθόν έχουν ξεσπάσει πολλές φορές συγκρούσεις σε συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.