Ερντογάν: Η αλήθεια πίσω από την παραποίηση της ομιλίας του για τη Σύρια
16/12/2024Η ομιλία του Ερντογάν παρερμηνεύθηκε, καθώς ορισμένα αποσπάσματα χρησιμοποιούνται εκτός πλαισίου για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει περιοχές της Συρίας.
Στην πραγματικότητα, το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας αφορά την ιστορική και πολιτισμική σχέση της Τουρκίας με τις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας και την ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύει τους ανθρώπους της περιοχής, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου που ξεκίνησε το 2011.
Συγκεκριμένα:
Ο Ερντογάν έκανε μια ιστορική αναδρομή, υποθέτοντας τι θα είχε συμβεί αν οι συνθήκες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν διαφορετικές, δηλώνοντας ότι ορισμένες συριακές πόλεις θα μπορούσαν τότε να ήταν τουρκικές επαρχίες.
Επισήμανε όμως ότι, παρόλο που αυτές οι πόλεις ΔΕΝ ανήκουν στην Τουρκία, οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων στις παραμεθόριες περιοχές παραμένουν ισχυροί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πολιτική και κοινωνική ευθύνη απέναντι στους κατοίκους αυτών των περιοχών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, και παρά τις πιέσεις, παρέμεινε πιστή στις αξίες της. Το κεντρικό μήνυμα είναι η αδελφοσύνη και η ιστορική συνέχεια, όχι η προσαρτησιακή πολιτική.
Πολλοί απομόνωσαν ένα σύντομο απόσπασμα από την ομιλία του Ερντογάν και πιθανότατα το χρησιμοποιούν εκτός πλαισίου για να διαδώσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει τμήματα της Συρίας. Αυτό δεν ευσταθεί.
Η ομιλία στο σύνολό της διαρκεί περίπου 16 λεπτά. Το μέρος που αφορά στη Συρία ξεκινά με τον Ερντογάν να επικρίνει την τουρκική ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ για την κριτική της, λέγοντας «Τι δουλειά έχουμε στη Συρία;», που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια, προχωρά σε μια ιστορική αναδρομή, η οποία περιλαμβάνει το απόσπασμα που δημοσιεύτηκε από πολλούς, και είναι λάθος
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο Ερντογάν λέει:
«Σημαντικές εξελίξεις συμβαίνουν στα σύνορα της Τουρκίας. Αλλά δεν καταλαβαίνουν ή δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει εκεί. Αν κατέρρεε ο κόσμος ή αν ξεκινούσε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, πιστέψτε με, η ηγεσία του CHP δεν θα νοιαζόταν. Για παράδειγμα, ποτέ δεν αναρωτιούνται το εξής: Όταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος επανακαθόριζε τα σύνορα της περιοχής μας, τι θα γινόταν αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές; Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα πόλεις όπως το Χαλέπι, το Ιντλίμπ, η Χάμα, η Δαμασκός και η Ράκα να ήταν σήμερα επαρχίες μας, όπως το Γκαζιαντέπ, το Χατάι και η Ούρφα».
Η συνέχεια της ομιλίας κόπηκε. Ακολουθεί μια γενική μετάφραση της συνέχειας:
«Το γεγονός ότι αυτές οι πόλεις δεν ανήκουν στην Τουρκία σήμερα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Οι πολίτες μας στις παραμεθόριες πόλεις έχουν συνεχίσει τις σχέσεις, τις εμπορικές συναλλαγές και τις συγγενικές τους επαφές με εκείνους που ζουν ακριβώς έξω από τα σύνορά μας για πάνω από έναν αιώνα.
Οι μετακινήσεις, όπως τα ταξί και τα δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ των παραμεθόριων πόλεων μας και των πόλεων νότια των συνόρων μας, συνεχίζονταν πάντα. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε στη Συρία το 2011 και διήρκεσε 13 χρόνια μετέφερε αυτό το κλίμα αδελφοσύνης σε μια άλλη διάσταση.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, αναλάβαμε μια πολιτική και κοινωνική ευθύνη που καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δεν θα μπορούσε να φέρει. Τιμήσαμε τους αιώνιους δεσμούς αδελφοσύνης παρά την εσωτερική και εξωτερική πίεση, τις προκλήσεις και τις συκοφαντίες που αντιμετωπίσαμε κατά μέτωπο. Παρά αυτές τις επιθέσεις, δεν κάναμε ποτέ βήμα πίσω. Στο τέλος, ποιος είχε δίκιο; Δόξα τω Θεώ, είχαμε δίκιο».
Η ομιλία του Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με προσαρτήσεις. Αντίθετα, επικεντρώνεται στην ενότητα, την αδελφοσύνη και την ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τους ανθρώπους της περιοχής. Σημειώνεται ότι η ομιλία ήταν κομματική και απευθυνόταν στην αντιπολίτευση.