ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερντογάν κατά ΗΠΑ επειδή ο πρέσβης είδε τον Κιλιτσντάρογλου

Ερντογάν κατά Μπάιντεν γιατί ο πρέσβης των ΗΠΑ είδε τον Κιλιτσντάρογλου,

Νέες βολές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζεφ Φλέικ στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και είχε ανακοινωθεί επισήμως και από τις δύο πλευρές, όμως για τον Ερντογάν ήταν απαράδεκτη. 

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι συνομιλητής του Φλέικ στην Τουρκία είναι η Προεδρία και πρόσθεσε ότι δεν θα συναντηθεί πλέον με τον Αμερικανό πρέσβη, αφού «συναντάται συνεχώς με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν συμμετέχει σε δραστηριότητες υπέρ της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν σχολίασε πως «πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στις ΗΠΑ σε αυτές τις εκλογές. Ο Μπάιντεν μιλάει από εκεί, τι να κάνει εδώ ο πρεσβευτής του Μπάιντεν; Πηγαίνει και επισκέπτεται τον κ. Κεμάλ (σ.σ. Κιλιτσντάρογλου). Είναι ντροπή, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Εσείς είστε ο πρεσβευτής. Ο συνομιλητής σας εδώ είναι ο Πρόεδρος».

Ο Ερντογάν συνέχισε την επίθεση ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα: «Με ποιο πρόσωπο θα ζητάτε από εδώ και στο εξής ραντεβού από τον Πρόεδρο; Οι πόρτες μας είναι κλειστές γι’ αυτόν, δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ. Να ξέρετε τα όριά σας. Να ξέρετε το καθήκον σας ως πρέσβης. Να μάθεις πώς λειτουργεί ένας πρέσβης. Αν δεν το μάθετε αυτό, αυτή η πόρτα θα είναι κλειστή. Δεν είναι πανδοχείο. Δεν μπορείτε να μπείτε». Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τα λοιπά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει 3η θητεία χάρη στην υποστήριξη των νέων, όπως είπε: «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια νέους ανθρώπους δίπλα μας. Η στάση αυτών των ανθρώπων στις εκλογές είναι πολύ, πολύ σημαντική».

H επίσκεψη Φλέικ στον Κιλιτσντάρογλου είχε γίνει στις 29 Μαρτίου και καλύφθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Και Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για την ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, κατηγόρησε και πάλι την Ουάσιγκτον για παροχή κάθε είδους βοήθειας προς το YPG των Κούρδων της Συρίας, ταυτίζοντας την οργάνωση με το ΡΚΚ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu εκτενώς και στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 6 και 7 Απριλίου και τόνισε ότι «η Ρωσία παρείχε μεγάλη βοήθεια μετά τους σεισμούς». Θα συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, υπάρχει παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. «Η Συρία, η Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα θα συζητηθούν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Λαβρόφ και θα αξιολογηθεί η πολιτική διαδικασία που σχετίζεται με τη Συρία, την κατάσταση των μεταναστών και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που δίνεται εκεί λόγω των σεισμών. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συνεργασίας με τη Συρία με τη διευκόλυνση της Ρωσίας».

Αίγυπτος, Ελλάδα και F-16

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με άλλες γειτονικές χώρες. Για την Αίγυπτο είπε ότι «οι δύο πλευρές εργάζονται για την ημερομηνία της συνάντησης σε επίπεδο ηγετών».

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα επανέλαβε ότι «επιτεύχθηκε μια θετική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν την ένταση». Για την ουσία των προβλημάτων τόνισε εκ νέου ότι «υπάρχουν ιστορικά προβλήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για να λύσουμε. Μερικά από αυτά είναι περίπλοκα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον για την επίλυσή τους. Πώς θα το επιλύσουμε; Οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει πλέον να είναι διερευνητικές και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα. Έχει καθοριστεί ποια είναι τα προβλήματα, όλοι στον κόσμο γνωρίζουν».

Ρωτήθηκε επίσης για το θέμα των F-16 και πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στην κυβέρνηση Μπάιντεν: «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κώλυμα. Γνωρίζουμε ότι η αμερικανική διοίκηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες. Είναι αποφασισμένη να δώσει στην Τουρκία τα F-16 και τα κιτ για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών αεροσκαφών. Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που είναι αντίθετοι, αλλά γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες. Περιμένουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx