ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιφυλάξεις Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Βολές σε Μπάιντεν

Ερντογάν: "Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά στην Σουηδία και την Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά δεν τις βλέπουμε θετικά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι «λειτουργούσαν σαν ξενώνες για τρομοκράτες».

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν ενέπλεξε και την Ελλάδα στο θέμα λέγοντας ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την χώρα μας, εννοώντας την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος, ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980.

Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας και θα δείξει ότι τελικά η στάση της ήρεμης δύναμης που επιχειρεί να εμφανίσει στο Ουκρανικό είναι επίπλαστη.

Άμεση ήταν η αντίδραση των υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που όπως είπαν αύριο στην άτυπη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το θέμα στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δήλωσε ότι «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν μας είχε στείλει τέτοιου είδους το μήνυμα».

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα».

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι από αύριο διακόπτει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία. Απαντώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε, σε δήλωση προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι η χώρα «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» υπογράμμισε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίθεση σε Μπάιντεν για Κούρδους

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε όμως νέα επίθεση και κατά της διοίκησης Μπάιντεν, για την προχθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις απαγορεύσεις που είχε επιβάλλει στο βόρειο τμήμα της Συρίας, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ελέγχεται από τους Κούρδους. Η Ουάσιγκτον και προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις του YPG οι οποίες είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS. Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις που ίσχυαν για εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες αμερικανικών εταιρειών παύουν να ισχύουν σε 12 επαρχίες στα βόρεια της Συρίας, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και το Ιράκ. Η άρση αφορά και την εξαγωγή πετρελαίου, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα δεν θα καταλήγουν στην κεντρική διοίκηση Άσαντ.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις».

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Στην ατζέντα είναι οι διμερείς σχέσεις (και τα εξοπλιστικά αιτήματα της Άγκυρας), όπως και η προοπτική της επίσκεψης Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, ένα θέμα που εκκρεμεί από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Η έμμεση απειλή Ερντογάν για μπλοκάρισμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να υποκρύπτει πίεση προς την Ουάσιγκτον για άμεση πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, όμως ακόμη και έτσι δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες ένταση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, για τον επιθετικό τρόπο που εξακολουθεί να κινείται ο Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx