ΑΠΟΨΗ

Ερωτήματα από δημοσιεύματα για βίλα Ζελένσκι στην Αίγυπτο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στη Λιθουανία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισ. δολάρια.

Mέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ήδη σχεδόν 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια  για το Κίεβο, από την έναρξη του πολέμου, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την πρόθεση της Κομισιόν για ένα νέο “αστρονομικό”  πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία καλύπτοντας την χρονική περίοδο 2024-2027. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μπορεί να ανέλθει γύρω στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αντίθεση με προηγούμενα οικονομικά πακέτα, για την Ουκρανία το νέο πρόγραμμα στήριξης θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. (!) αντί να δανείζονται από τις αγορές και θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και ορισμένων υπηρεσιών για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών της βομβαρδισμένης χώρας. Ακόμα και η μικρή και χρεοκοπημένη Ελλάδα “ματώνει” οικονομικά για να στηρίξει το καθεστώς Ζελένσκι, εις βάρος βέβαια των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ παράλληλα “άδειασε” τις στρατιωτικές αποθήκες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να σταλεί κρίσιμος οπλισμός στο Κίεβο.

Και όλα αυτά για έναν πόλεμο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο Ζελένσκι -με την παρότρυνση κάποιων δυτικών εταίρων- δεν απέρριπτε τις προτάσεις που η Μόσχα υπέβαλε στις 14 Δεκεμβρίου του 2021 που βασίζονταν στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη και βρίσκεται ακριβώς μία θέση πάνω από τη Ρωσία στη σχετική κατάταξη. Είναι τόσο ενδημική η διαφθορά, που αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στη χώρα. Ιδιαίτερα τώρα, που εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης εισρέουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εξωτερικής βοήθειας στα κρατικά ταμεία.

Σχετικά εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς έρχονται συχνά στο φως από δημοσιογράφους και ερευνητές που εκτείνονται από υπερκοστολογήσεις σε προμήθειες του στρατού, έως μίζες για την απόκτηση γεννητριών, ως εναλλακτική στο ημικατεστραμμένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας από τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μετά την Ιταλία στην Αίγυπτο

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πολλά ερωτηματικά προκαλεί το δημοσίευμα ότι ο πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγόρασε νέα πολυτελή βίλα στην περιοχή El Gouna της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, γνωστή και ως «πόλη των εκατομμυριούχων», την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες του σκοτώνονται άδικα στον πόλεμο. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν “σκιές” για τον “θεοποιημένο” από την προπαγάνδα δυτικών ΜΜΕ Ζελένσκι, καθώς τον περσινό Σεπτέμβρη είχε κατηγορηθεί ότι νοίκιασε την έπαυλη του στην Ιταλία αξίας 4 εκατ. ευρώ σε ζευγάρι Ρώσων μεγιστάνων…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Μohammed-Al-Alawi που δημοσίευσε τα σχετικά έγγραφα, το πολυτελές ακίνητο ακίνητο αγοράστηκε στις 16 Μαΐου του 2023 έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων δολαρίων και το συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπογράφηκε εικονικά από την πεθερά του Ουκρανού ηγέτη. Επιπλέον, τα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε χρήματα από τη Δύση για την αγορά του, ξοδεύοντας για την επαύξηση της προσωπικής του περιουσίας και να κάνει πλούσια ζωή σημαντικό μέρος των ποσών που λαμβάνει η Ουκρανία ως οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, ενδέχεται το δημοσίευμα του Αιγύπτιου δημοσιογράφου να μην ισχύει. Όμως υπάρχει και το δημοσίευμα του εγκυρότατου Politico για σκάνδαλο υπεξαίρεσης που εμπλέκονται ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας της χώρας, που αφορά και πάλι την οικονομική βοήθεια που δίνεται στην χώρα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι