“Έτριξε δόντια” η Ούρσουλα για τα σκληρά μέτρα – Δεν άκουσε κάτι η Γερμανία

“Έτριξε δόντια” η Ούρσουλα για τα σκληρά μέτρα – Δεν άκουσε κάτι η Γερμανία, Βαγγέλης Σαρακινός

Εξηγήσεις ζήτησε η Κομισιόν από κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία και το Βέλγιο για τους περιορισμούς που έχουν επιβάλλει, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιορισμοί που επέβαλαν συνολικά έξι κράτη της ΕΕ είναι δυσανάλογοι και σαφώς αυστηρότεροι από εκείνους που η ίδια συνιστά. Το Βερολίνο πάντως δεν έδειξε να πτοείται, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Η Κομισιόν έστειλε σημειώματα στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία την Φινλανδία, την Σουηδία και την Ουγγαρία, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα μέτρα που έχουν λάβει υπερβαίνουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Εστιάζοντας μάλιστα στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα, που έχουν επιβάλλει οι εθνικές κυβερνήσεις τους, καλεί τα έξι κράτη μέλη να  δώσουν τις δέουσες εξηγήσεις μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Τα σημειώματα αυτά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισάγουν διακρίσεις» και καλούν τις κυβερνήσεις των έξι κρατών μελών να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκρίνει από κοινού οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να εκκινήσει  “διαδικασίες επί παραβάσει” εναντίον τους. «Είναι προς το συμφέρον των ίδιων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τι ενόχλησε την Κομισιόν

Σημειώνεται ότι το θέμα του συντονισμού των απαγορεύσεων ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών τις ΕΕ, που έγινε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, αλλά όπως φαίνεται δεν υπήρξε σύγκλιση.

Η Κομισιόν είχε στείλει, πάντως, ανάλογο σημείωμα και την περασμένη εβδομάδα, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας τους εμφατικά να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί άλλωστε θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, την οποία η Κομισιόν είναι θεσμικά υποχρεωμένη να υπερασπιστεί.

Ποια είναι όμως αυτά τα υπερβολικά μέτρα στα οποία αντιδρά η Επιτροπή; Είναι γνωστό ότι η Γερμανία έχει επιβάλει δραστικούς περιορισμούς εισόδου στη χώρα από την Τσεχία και την Αυστρία, ένα γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις της Βιέννης.

Ωστόσο, αν και αρχικά είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δεν θα πληγούν ιδιαίτερα από το μέτρο, κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να περάσουν στην Γερμανία, παρά μόνο με την επίδειξη πολύ πρόσφατου τεστ PCR. Η Κομισιόν επικρίνει στην επιστολή της αυτό το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι «ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας για προστασία της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το Βέλγιο, που είναι και η έδρα της Επιτροπής, τελούν σε απαγόρευση, ήδη από τις 27 Ιανουαρίου, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα. Μάλιστα το μέτρο αυτό έχει παραταθεί μέχρι την 1η Απριλίου. Η Κομισιόν πάντως το βρίσκει  προβληματικό και προσάπτει στις βελγικές αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ούτε την περιοχή προορισμού του ταξιδιώτη.

“Σκιάχτηκε” η  Γερμανία

Ανάλογες ήταν οι συστάσεις της Κομισιόν και προς τα άλλα τέσσερα κράτη μέλη, τα οποία έχουν επιβάλλει περιορισμούς στα σύνορά τους. Την ίδια ώρα πάντως, στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι οι έλεγχοι στις συνοριακές διαβάσεις της Γερμανίας με την Τσεχία και το αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου θα παραταθούν έως τις 3 Μαρτίου.

«Οι κανόνες εισόδου, οι οποίοι ισχύουν από τις 14 Φεβρουαρίου, θα παραμείνουν αμετάβλητοι» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιτρέπει από την Τσεχία, τη Σλοβακία και μεγάλα τμήματα του αυστριακού Τιρόλου την είσοδο μόνο σε Γερμανούς πολίτες και σε αλλοδαπούς με κατοικία και άδεια παραμονής στη Γερμανία. Από τους υπόλοιπους εξαιρεί μόνο τους οδηγούς φορτηγών και τους συστηματικά μετακινούμενους διασυνοριακά εργαζόμενους, αλλά μόνο με αρνητικό τεστ που δεν υπερβαίνει χρονικά τις 48 ώρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ρότ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν. Παρουσίασε δε τους περιορισμούς ως «υποχρέωση» της χώρας του «να λάβει μέτρα κατά των μεταλλάξεων και να προστατεύσει τους πολίτες της».

Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν, ωστόσο, ο  Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Γιόακιμ Χέρμαν, ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την κριτική της Κομισιόν πως «οι συνοριακοί έλεγχοι είναι δυσανάλογοι ή αβάσιμοι». Τάχθηκε επίσης υπέρ της παράτασης των περιορισμών και των συνοριακών ελέγχων με την Τσεχία και την Αυστρία για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η πανδημική κατάσταση, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν περιοχές στην Τσεχία με συχνότητα άνω των 1.000 κρουσμάτων την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους» και ότι «είναι σωστό και νόμιμο να θέλεις να προστατευτείς από αυτό». Υποστήριξε τέλος ότι έχουν ληφθεί μέτρα διευκόλυνσης των ζωτικών επιχειρήσεων και των μεθοριακών κατοίκων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξε και η Μέρκελ, η οποία, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός, φέρεται ότι τόνισε πως το κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία βοήθησαν τη Γερμανία να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Η Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσει, άλλωστε, διαβουλεύσεις και με τη Γαλλία για περιορισμούς στα σύνορα, ειδικά μετά τον μαζικό εντοπισμό κρουσμάτων με την νοτιοαφρικανική και βραζιλιανική παραλλαγή του κορωνοϊού στον γαλλικό νομό Μοζέλ. Η Κομισιόν πάντως έκανε συστάσεις και “απείλησε” με μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx