Έβαλαν υπογραφές σε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας Πούτιν και Σι –Τι είπαν για Ουκρανικό
21/03/2023Σειρά συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας υπέγραψαν στην Μόσχα οι Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ , ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος επεφύλαξε θερμά λόγια για τον Κινέζο ομόλογο του και για τις σινο-ρωσικές σχέσεις μετά τις συνομιλίες, που έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.
Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών, ο Πούτιν τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Κίνα θα αυξηθεί. Χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε ότι έθεσαν επί τάπητος το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.
Ο Πούτιν υπογράμμισε την ενεργή συνδρομή της Ρωσίας στη δημιουργία ατομικού σταθμού στην Κίνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει σε συνεχή επαφή με τον Σι στο μέλλον. Σημείωσε ότι η Δύση δεν είναι ακόμα έτοιμη για το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές». Όπως σημειώνει το Reuters, η επίσκεψη Σι συνιστά μια σημαντική ώθηση για τον Πούτιν.
Το ουκρανικό ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησαν Πούτιν και Σι. Η Κίνα έχει προσπαθήσει να εμφανιστεί ως πιθανός παράγοντας ειρήνης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 12 σημείων για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Μόσχα έχει καλωσορίσει και το Κίεβο αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, ενώ η Δύση έχει ήδη απορρίψει. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα επιβεβαιώνει την ολοένα στενότερη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με δεδομένο ότι οι επαφές του Πεκίνου με το Κίεβο είναι σχεδόν υποτυπώδεις.
Σύμφωνα με την Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «συμφώνησαν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», ενώ ανέφερε πως «όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τηρούνται και να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία μιλά θετικά για την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές «αντιτίθενται στην πρακτική οποιασδήποτε χώρας ή ομάδας χωρών να επιδιώκει πλεονεκτήματα σε στρατιωτικούς, πολιτικούς και άλλους τομείς εις βάρος των νόμιμων συμφερόντων ασφάλειας άλλων χωρών».
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι πολλά σημεία του κινεζικού σχεδίου «ειρήνης» για την Ουκρανία «συσχετίζονται με τη ρωσική άποψη» και πως «πολλά από αυτά τα σημεία μπορούν να υιοθετηθούν στη Δύση και στο Κίεβο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς συζητήσεις είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τη Δευτέρα την κινεζική πρόταση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση», είπε.
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «κάποια σημάδια» ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια σε όπλα από την Κίνα. Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, σε δηλώσεις του προειδοποίησε την Κίνα να μην προμηθεύει φονικά όπλα στη Ρωσία. «Δεν έχουμε δει καμία απόδειξη ότι η Κίνα παραδίδει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά είδαμε κάποια σημάδια ότι αυτό ήταν αίτημα της Ρωσίας και ότι αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε πως «η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υποστηρίζει έναν παράνομο πόλεμο».
Ο Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία.