ΑΠΟΨΗ

Έβαλε το χεράκι της η CIA στο πραξικόπημα του εστιάτορα;

Έβαλε το χεράκι της η CIA στο πραξικόπημα του εστιάτορα; Δημήτρης Ελέας

Η Ρωσία σήμερα είναι ένα βενζινάδικο με πυρηνικά. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, είναι η χώρα των μεγάλων συγγραφέων, των μεγάλων προσδοκιών και των μεγάλων απογοητεύσεων. Τι έχει δείξει η ιστορία; Η ιστορία έχει μιλήσει και δείχνει καθαρά πως κανείς δεν μπόρεσε να εισβάλει στη Μόσχα. Είναι κάτι που δεν κατάφερε ο Ναπολέων, αλλά ούτε και ο Χίτλερ και έτσι, άλλαξε γνώμη και ο Πριγκόζιν νωρίς, μετά από μόλις 20 ώρες! Κάπως, ίσως, βοήθησε και η CIΑ στην κατάσταση με το πραξικόπημα του εστιάτορα, δεν μπορεί…

Συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι αυτές. Ο πόλεμος είναι βρώμικη υπόθεση και περισσότερο βρώμικος είναι ένας άδικος πόλεμος, όπως αυτός στην Ουκρανία. Η μια πλευρά καταστρέφει τους αγωγούς του φυσικού αερίου, Nord Stream, και η άλλη, το φράγμα Kakhovka. Το αίμα ρέει και τα πτώματα δεν προλαβαίνουν να θαφτούν και να αποδοθούν τιμές.

Στον πόλεμο αυτό, όσα δεν κατάφερε η ρωσική πολεμική μηχανή –που έχει διασυρθεί διεθνώς– τα κατάφερε η Ομάδα Wagner, κάτω από τη γροθιά του πρώην πωλητή χοτ ντογκ και εστιάτορα, Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin). Eπίσης, στη Ρωσία, «chef του Πούτιν» τον ανέβαζαν πολλοί, «chef του Πούτιν» τον κατέβαζαν! Μα μέσα στα εστιατόρια έμαθε όλα τα κόλπα, και έψαχνε με προβολέα κάθε πρωί, κάτω από τα τραπέζια, για να δει αν υπάρχει σκόνη. Έκαναν καλή δουλειά οι καθαρίστριες το προηγούμενο βράδυ; Με προβολέα θα ανέκρινε και μέσα στην παραστρατιωτική ομάδα για να αποσπάσει πληροφορίες!

Έτσι, η Ομάδα Wagner παρά τα εγκλήματα, πολέμησε ηρωικά και προσπάθησε να προασπίσει τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία. Πολλοί από τους μισθοφόρους της, από το κελί της φυλακής έφτασαν στο μέτωπο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Οι ελλείψεις εφοδιασμού όμως προς την Ομάδα Wagner, θέριεψαν το μίσος του φονιά Πριγκόζιν για τον υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu και τον στρατηγό, Valery Gerasimov. “Σύμμαχος” του Πριγκόζιν ήταν μόνο ο στρατηγός, Sergei Surovikin, που πλέον “αγνοείται”.

Αυτή η κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ και για την Ρωσία. Για τον Πούτιν δε, ο Πριγκόζιν ήταν το “καλό κάθαρμα” για όλες τις δουλειές. Πάντα μαγείρευε τις λύσεις. Είπαμε εστιάτορας, υπάρχουν και φωτογραφίες του ως μπάτλερ να κρατάει ένα μπουκάλι κρασί δίπλα σε Αμερικανό πρόεδρο! Ήταν αναμενόμενο πως θα στραφεί εναντίον της πολιτικοστρατιωτικής ρωσικής ελίτ –φερέφωνα του Πούτιν– και του ίδιου του Βλαδίμηρου προσωπικά. Τον ξέρει καλά, από τα χρόνια που πήγαινε ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης στο εστιατόριο του Πριγκόζιν για να φάει και ο φιλόδοξος Πούτιν, ήταν ο βοηθός/αναπληρωτής του δημάρχου.

Η CIA ήξερε

Σαφώς, δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα, η στρατιωτική επέλαση προς Μόσχα να στεφτεί με επιτυχία –”Πορεία για Δικαιοσύνη” όπως ισχυρίστηκε ο Πριγκόζιν– και με παρέμβαση του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο υποχώρησε. Τον επισκέφτηκε, για λίγο, η Λογική και έτσι πήρε τη σωστή απόφαση; Υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεάστηκε κάπως και από τη CIA και αν ναι, σε τι βαθμό; Είναι πολλά τα ερωτήματα.

Η CIA, ήξερε καλά, μέχρι και δέκα μέρες πριν –υποβοηθούμενη πάντα από MI6 και Mossad– για το τι πρόκειται να γίνει. Ο Πούτιν, έμαθε “τα καλά νέα”, από τις δικές του μυστικές υπηρεσίες, την FSB, «μία μέρα πριν, το πολύ δύο», όπως έγραψε η Wall Street Journal στις 29 Ιουνίου, 2023. Ίσως, επίσης, η CIA “θύμισε ξεκάθαρα” στον Πριγκόζιν το ιστορικό μάθημα του Ναπολέοντα και του Χίτλερ στα περίχωρα της Μόσχας. Οι New York Times σημείωσαν (σημειώνω τις αγγλικές λέξεις) “his troops were within 125 miles of Moscow”.

Έτσι, για να μην πλησιάσει ακόμη περισσότερο ο Πριγκόζιν, γέφυρες και δρόμοι καταστράφηκαν ώστε να εμποδίσουν την επέλαση. Πιθανό να του είπε η CIA του Πριγκόζιν, πως η Μόσχα δεν είναι Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία που έχει τους φύλακες της Wagner να προστατεύουν τα ορυχεία διαμαντιών και, ούτε είναι Μάλι.

Όλη αυτή η κατάσταση με την ανταρσία θα γινόταν χειρότερη για τη Ρωσία, σύμμαχο εξ ανάγκης της Κίνας, που βρυχάται επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο Πεκίνο βέβαια, τις ώρες της εξέγερσης, ο Πούτιν έχασε πολλούς πόντους. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η Ρωσία είναι ένα αχανές βενζινάδικο με πυρηνικά όπλα! Αποσταθεροποίηση εκεί, είναι κίνδυνος για όλους. Πράγματα που ξέρουν καλά οι πράκτορες της CIA, και αναλόγως, διοχετεύουν τις πληροφορίες που θέλουν να φτάνουν on time στα “σωστά αυτιά”.

O William Burns, αρχηγός της CIA, είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές του μήνα –του Ιουνίου 2023– και αυτό, το είχε αποκαλύψει πρώτη η Washington Post. Είναι τυχαία σύμπτωση; Η CIA, δεν διοχετεύει ποτέ, πάνω από ένα 5% των πληροφοριών που έχει συλλέξει. Οι Αμερικανοί, όχι μόνο ήξεραν τα πάντα, αλλά συμβούλεψαν τους Ουκρανούς (σημειώνω, πάλι εδώ, επίτηδες, τις αγγλικές λέξεις) “not to do anything that would influence the outcome of events or take advantage of the chaos” (New York Times, 30 Ιουνίου 2023). Και οι Αμερικανοί, δεν ήξεραν ακριβώς το αποτέλεσμα των όσων θα συμβούν, αλλά “προσπάθησαν να το επηρεάσουν”.

Αν δεν διαβάζεις Θουκυδίδη… 

Μακάρι στο μέλλον να υποχωρήσει ο αυταρχισμός, που είναι κομμάτι, όχι μόνο της ρωσικής ιστορίας, αλλά και του καθημερινού κοινωνικοπολιτικού ρωσικού γίγνεσθαι. Και όταν αυτό γίνει, θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τον ρωσικό λαό αλλά και την ανθρωπότητα. Γιατί αν τα πράγματα πάνε στραβά, πέσει η Μόσχα από κάποιο πραξικόπημα και χαθεί εκ των πραγμάτων ο αυστηρός έλεγχος των πυρηνικών όπλων, το βενζινάδικο θα τιναχτεί στον αέρα. Όταν σκάει η βενζίνη κάνει και εκκωφαντικό θόρυβο!

Μπορεί κάποτε η ΕΣΣΔ, ως το αντίπαλο δέος, να βοήθησε ώστε να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες για τους εργάτες στη Δύση, αλλά, η “πληγή των πυρηνικών” μένει. Πληγή που δεν κλείνει και είναι ικανή να τα τινάξει όλα στον αέρα! Πληγή που στα χέρια του αυταρχικού Πούτιν είναι παντοδύναμο όπλο. Θα ήταν, σαφώς, ακόμη χειρότερα, αν μερικές πυρηνικές κεφαλές περνούσαν στα χέρια του φιλόδοξου πρώην εστιάτορα. Η CIA το ξέρει/το ήξερε καλά αυτό. Τα απορρέοντα από αυτό συμπεράσματα δικά σας.

Σε καμία περίπτωση ο Πριγκόζιν δεν μπορεί να θεωρηθεί φίλος της Δύσης. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εκ των πραγμάτων, “συμπαθούν περισσότερο” έναν πρώην πράκτορα όπως ο Πούτιν –είναι “ένας από αυτούς”– και θα προτιμούσαν να μείνει στη θέση που είναι, παρά, να αντικατασταθεί από έναν restaurant manager που δείχνει κακά σημάδια θυμού στον τηλεοπτικό φακό. Ο θυμός είναι κίνδυνος, όταν στα χέρια κρατάς TNT και μαχαίρια!

Από τον θυμό και των δύο πρωταγωνιστών, του Πριγκόζιν και του Πούτιν, στις δηλώσεις που έκαναν, καταλάβαινε ο καθένας, πως κανείς από του δύο, δεν έχει διαβάσει Θουκυδίδη. Μιλάμε για τις δηλώσεις τους την ημέρα του Σαββάτου, 24 Ιουνίου 2023. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος στη λήψη αποφάσεων μάς μαθαίνει ο αρχαίος Έλληνας μαιτρ. Για τον Πούτιν είναι θανάσιμο αμάρτημα να μη έχει διαβάσει Θουκυδίδη (βέβαια το πλήρωμα του χρόνου φτάνει—είναι 70 ετών), ο πρώην εστιάτορας σαφώς δικαιολογείται. Ίσως, για χάρη των πυρηνικών όπλων, “η CIA έσωσε κάπως και τους δύο”.

Θα μάθουμε την αλήθεια;

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με έμφαση «εμείς δεν ξέραμε τίποτα», αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Ο Μπάιντεν μίλησε, όταν του είπε η CIA να μιλήσει. O ίδιος ο Burns, μίλησε στο τηλέφωνο με τον spy chief Sergei Naryshkin, για να του πει ότι «η CIA δεν είχε καμία ανάμειξη στο χάος αυτό», όπως έγραψε η Wall Strett Journal στην έκδοση του Σαββατοκύριακου (1-2 Ιουλίου, 2023). Ίσως μάθουμε περισσότερα, την αλήθεια δηλαδή, σε 40 χρόνια, όταν αποχαρακτηριστούν οι απόρρητοι χάρτινοι φάκελοι της CIA. Θα είναι χοντρότεροι και από μια μεγάλη στοίβα με πιάτα.

Μέχρι τότε, είναι καλό επίσης να ξέρουμε πως η παγκόσμια ιστορία διδάσκει: Μέσα από τα σχέδια προσωπικοτήτων όπως ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ, μέσα από πόλεις όπως η Μόσχα, μέσα από στοχαστές όπως ο Θουκυδίδης, μέσα από μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA και τέλος, και μέσα από χώρους, όπως είναι “ο χώρος του εστιατορίου” που μέσα εκεί, γνωρίζεις καλά τον Άνθρωπο. Και όπως ο άνθρωπος θέλει να τον αναγνωρίζουν και να τον προσφωνούν με το όνομα του όταν εισέρχεται σε ένα εστιατόριο ως πελάτης για να φάει, έτσι, επίσης, θέλει να αφήσει και το όνομά του μέσα στην ιστορία…

Και τέλος, η CIA, πάντα η CIA που ξέρει τα πάντα, περιμένει και συμβουλεύει. Και όταν φλερτάρει, έχει την υπομονή να φλερτάρει και για είκοσι χρόνια ακόμη, αν χρειαστεί, για να πετύχει κάτι. Τον William Burns, τον είχε στείλει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, στη Μόσχα, τον Νοέμβρη του 2021, και τότε, είπε στον Πούτιν ότι, «οι ΗΠΑ πιστεύουν, ότι θα εισβάλεις στην Ουκρανία…» και αν το κάνεις, θα αντιμετωπίσεις δυσβάστακτες κυρώσεις και συνέπειες (Wall Street Journal, 1-2 Ιουλίου, 2023). Ο Πούτιν, σαφώς, δεν τον άκουσε και, μία από τις συνέπειες ακούει στο όνομα: Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι