Εξαφάνισαν τον Βέμπερ και κατέληξαν σε συμφωνία

Εξαφάνισαν τον Βέμπερ και κατέληξαν σε συμφωνία

Τρεις Συνόδους Κορυφής χρειάστηκε η ΕΕ για να καταλήξει σε συμφωνία για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, εξαιτίας κυρίως της επιμονής του Βέμπερ. Ο Βαυαρός απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και την Λαγκάρντ.

Την είδηση για την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, με αναρτήσεις του στο twitter, ο Τουσκ ανέφερε ότι οι “28” αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Για τις άλλες θέσεις οι “28” προτείνουν: Τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ζοζέπ Μπόρελ για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και την νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για πρόεδρο της ΕΚΤ.

Μοιρασμένα πράγματα

Είχε προηγηθεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του κορυφαίου υποψηφίου (Spitzenkadidat) του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την θέση του επικεφαλής της Κομισιόν. Μια κίνηση που ξεκλείδωσε τις διαδικασίες για την κατάληξη σε συμφωνία. Η υποψηφιότητα του Βαυαρού, η οποία αμφισβητήθηκε ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, βγήκε ουσιαστικά από το τραπέζι στην πρώτη σύνοδο κορυφής, αν και η συζήτηση δεν  είχε φτάσει τότε στα ονόματα. Η Μέρκελ και το ΕΛΚ επέμεναν ωστόσο, αν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ήδη δημιουργηθεί ένα μπλοκ εναντίον του εκλεκτού της καγκελαρίου.

Τελικά μετά από σενάρια επί σεναρίων οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν για διάδοχο του Γιούνκερ υποψήφιο από την Γερμανία και το ΕΛΚ, όχι όμως τον Spitzenkadidat. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει μερικώς τον Μακρόν, ο οποίος ήταν αυτός που αμφισβήτησε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων, αλλά και την Μέρκελ, καθώς η Επιτροπή μένει στα χέρια της Γερμανία και του ΕΛΚ.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της φον ντερ Λάιεν έπαιξε και η ποσόστωση που εισηγήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας τις δύο από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ να τις καταλάβουν γυναίκες. Η συμφωνία πάντως επήλθε αφού αποχώρησε η Μέρκελ και ήταν ομόφωνη. Με την εξέλιξη γκρινιάζουν όμως οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «βαθιά απογοητευτική» την απόφαση. Σημειώνουν  επίσης ότι επέμειναν στο σύστημα των “κορυφαίων υποψηφίων”, στηρίζοντας τον Τίμερμανς και ρίχνουν το βάρος της απόρριψής του σε «λαϊκιστές» ηγέτες.

Βρετανικό σόου

Επεισοδιακή ήταν όμως και η εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την νέα σύνθεση που προέκυψε από τις  ευρωεκλογές του Μαϊου. Την παράσταση έκλεψε βεβαίως ο ευρωσκεπτικιστής Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έφυγε μόνος από το Στρασβούργο και επέστρεψε με 29 ευρωβουλευτές, που έδειξαν από την πρώτη στιγμή τις διαθέσεις τους.

Την ώρα της ανάκρουσης του ευρωπαϊκού ύμνου, οι εκλεγμένοι με το κόμμα του Brexit Βρετανοί ευρωβουλευτές γύρισαν την πλάτη τους, προκαλώντας αντιδράσεις ομοεθνών συναδέλφων τους. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Φάρατζ, αν και επισήμανε ότι οι Βρετανοί ευρωβουλευτές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, πρόσθεσε ότι «δεν είναι πολύ οργισμένος» με την ΕΕ και τον Μπαρνιέ για τους οποίους είπε ότι «έκαναν τη δουλειά τους». Αντιθέτως κατηγόρησε την βρετανική πολιτική τάξη ότι «είναι αυτή που εγκατέλειψε τον λαό της».

Υπήρχαν πάντως και Βρετανοί ευρωβουλευτές, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο Ημικύκλο φορώντας κίτρινα μπλουζάκια που έγραφαν στο μπροστινό μέρος «Stop Brexit» και στην πλάτη «Bollocks to Brexit» (Σκ@τ@ στο Brexit). Η Βρετανία εκλέγει συνολικά 73 ευρωβουλευτές, οι οποίοι σε αυτήν την σύνθεση της Ευρωβουλής θα κατέχουν τις έδρες τους μέχρι την οριστικοποίηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Οι Βρετανοί δεν ήταν όμως οι μόνοι Ευρωπαίοι που μετέφεραν στο Στρασβούργο τα εσωτερικά προβλήματά τους. Έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 διαδηλωτές για να υποστηρίξουν τους Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι, αν και έχουν εκλεγεί, δεν μπορούν να καταλάβουν τις έδρες τους.Ο λόγος είναι η άρνηση της Μαδρίτης, επειδή οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα ενώπιον της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. πρόκειται βεβαίως για τους Κάρλες Πουτζδεμόντ, Τόνι Κόμιν και Οριόλ Ζουνκέρας.

Η σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε μόνον ένα θέμα να επιλύσει: Να εκλέξει νέο πρόεδρό. Η εκλογή όμως μετατέθηκε για την Τετάρτη, καθώς αποτελεί μέρος του δύσκολου παζλ της επιλογής των νέων προσώπων που θα αναλάβουν τις βασικές διευθυντικές θέσεις της ΕΕ. Για το θέμα αυτό άλλωστε, “έπεσαν κορμιά” στις Βρυξέλλες, στην μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι