Έχουν και τα Βαλκάνια την Κολομβία τους

Μένιος Τασιόπουλος
6

του Μένιου Τασιόπουλου  - 

Μπορεί να φανεί υπερβολή, αλλά δεν είναι. Η Αλβανία είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που η κυβέρνησή του είναι βαθιά διαπλεκόμενη με το οργανωμένο έγκλημα. Ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα αποδεδειγμένα διαπλέκεται με το καρτέλ των ναρκωτικών. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών και έρευνες της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, αλλά και των πλέον σημαντικών μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο, συμπίπτουν σ’ αυτό το πόρισμα.

Το γεγονός αυτό αποκτάει πρόσθετη σημασία, επειδή η κατάσταση στην Αλβανία συναρτάται άμεσα με τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, λόγω του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου της σ’ αυτή την περιοχή. Το αλβανικό ΑΕΠ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Τα έσοδα από τα ναρκωτικά, από τη διακίνηση ανθρώπων, την πορνεία και το λαθρεμπόριο όπλων κινούν την τοπική οικονομία.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια γκριζόμαυρη οικονομία σε ένα κράτος που είναι στο ΝΑΤΟ και διεκδικεί την ένταξή του στην ΕΕ. Η Αλβανία δεν είναι μόνο η "Κολομβία των Βαλκανίων". Είναι και η επιτομή της αυθαιρεσίας και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Τα όσα συμβαίνουν στην Χιμάρα με τη δήμευση ουσιαστικά των περιουσιών Ελλήνων που διαβιούν εκεί από πάντα είναι μόνο μία πτυχή.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις και Ελλάδα

Ο αλβανικός εθνικισμός, που εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης Ράμα, επιδιώκει τον ξεριζωμό των Ελλήνων μειονοτικών από την περιοχή. Η Ελλάδα καταβάλει μία προσπάθεια να διευθετήσει τα διμερή προβλήματα, αλλά μέχρι τώρα έχει αποτύχει.

Εάν αποτύχει και η τρέχουσα προσπάθεια, θα πρέπει να αμφισβητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την σκοπιμότητα της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Έχει ισχυρά επιχειρήματα για να το πράξει και εάν απευθύνει τη σχετική προειδοποίηση ίσως υποχρεωθούν και οι Αλβανοί να αλλάξουν στάση.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, δίωξης των ναρκωτικών και διεθνούς εγκλήματος –ποινικού και οικονομικού– συνεργασία, προκειμένου να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η νομιμότητα στη γειτονική χώρα. Οι διώξεις Ελλήνων της Χιμάρας δεν είναι άσχετες με τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για τα ίδια διασυνδεδεμένα κυκλώματα που κατευθύνονται από την κορυφή…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.