Εύγε Έντι! Εύγε Μπόικο! Εύγε Αμπτουλάχ Β’!”

Εύγε Έντι! Εύγε Μπόικο! Εύγε Αμπτουλάχ Β'!", Φέρρυ Μπατζόγλου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Βιώνουμε μια εθνική τραγωδία. Υγειονομική. Έως τώρα θρηνούμε 121 θανάτους που τους έχει προκαλέσει ένας μικροσκοπικός εχθρός. Αόρατος και ύπουλος. Ένας εχθρός που μας απειλεί σε κάθε μας βήμα. 121 προσβεβλημένοι από τον κορονοϊό συνάνθρωποι δεν άντεξαν. Ένας 75χρονός στον “Ευαγγελισμό”, μία 67χρονή στο “ΑΧΕΠΑ”, ένας 35χρονός στον “Άγιο Δημήτριο”… Λύγισαν και απεδήμησαν εις Κύριον. Για πάντα.

Στην σκληρά δοκιμαζόμενη από την πανδημία Ελλάδα όλοι αναπέμπουν δεήσεις στον Ύψιστο. Να παύσει την φοβερή συμφορά που ενέσκηψε. Ματαίως, όμως, έως την παρούσα στιγμή. Οι καθημερινές ανακοινώσεις για νέο αριθμό θανάτων διαπερνούν τους τοίχους των οικιών και στοιχειώνουν τον ύπνο των εγκλείστων. Αν, όμως, αναβλέψουμε, θα εκπλαγούμε: Συγκριτικά με την Ελλάδα, η Αλβανία σημειώνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνον 27 νεκροί από την πανδημία έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα. Συνεπώς, η Αλβανία των 3 εκατομμυρίων κατοίκων προπορεύεται της Ελλάδος διότι εμφανίζει κατ’ αναλογίαν λιγότερους θανάτους από κορονοϊό. Τα δε απόλυτα νούμερα είναι συντριπτικά.

Και η άλλη γείτων χώρα, η Βουλγαρία, παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του θανατικού. Έχει καταμετρήσει έως τώρα μόνον 49 νεκρούς. Συνεπώς, και η Βουλγαρία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων προηγείται της Ελλάδας διότι εμφανίζει κατ’ αναλογίαν λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό. Τα δε απόλυτα νούμερα είναι συντριπτικά.

Αλλά και η Ιορδανία κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα ως προς τον περιορισμό των θανάτων από την πανδημία. Μάλιστα σε ασύγκριτα υψηλότερη. Οι έως τώρα νεκροί υπολογίζονται σε 7. Συνεπώς, η Ιορδανία των 10,42 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ασύγκριτο προβάδισμα έναντι της Ελλάδας, διότι εμφανίζει 17 φορές λιγότερους θανάτους από τον φονικό ιό σε σχέση με την Ελλάδα. Τα δε απόλυτα νούμερα αποκλείουν κάθε συζήτηση.

Τρία success stories στη πανδημία

Τα στοιχεία, λοιπόν, είναι ακλόνητα. Ως εκ τούτου, προκύπτει το φλέγον ερώτημα: Τί πταίει και η Ελλάδα υστερεί; Η παράθεση κάποιων δεδομένων επιχειρεί να εξηγήσει το μυστήριο. H Αλβανία, ως μέλος του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) υπό την πρωθυπουργία του Έντι Ράμα ακολουθεί όλες τις οδηγίες του Οργανισμού. Ακόμη κι αν η τεράστια αλβανική διασπορά (500.000 Αλβανοί μετανάστες στην Ιταλία και δεκάδες χιλιάδες άλλοι στην Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία) επισκέπτεται πολλές φορές κατ’ έτος την χώρα της.

Ακόμη κι αν οι πτήσεις Μπέργκαμο (Μιλάνο)-Τίρανα και αντιστρόφως ήταν μέχρι πρότινος σχεδόν πάντα πλήρεις. Ακόμη κι αν τα τελευταία χρόνια η Αλβανία έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό πλήθους Δυτικοευρωπαίων. Σημειωτέον ότι η Αλβανία παραμένει πολύ πιο φτωχό κράτος από την Ελλάδα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Αλβανών ανερχόταν το 2019 στα 4.500 ευρώ, τέσσερις φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό.

  Ο ανορθολογισμός στη στρατηγική των υπερδυνάμεων

Και η Βουλγαρία, ως μέλος του ΠΟΥ, υπό την πρωθυπουργία του Μπόικο Μπορίσωφ (Bojko Borissov) ακολουθεί όλες τις οδηγίες του Οργανισμού. Ακόμη κι αν, παρομοίως με την αλβανική, η πολυπληθέστατη βουλγαρική διασπορά (εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι μετανάστες, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης) έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τα πηγαινέλα στη Βουλγαρία.

Ακόμη κι αν ένα μέρος του πληθυσμού της (το 8,8% των σημερινών πολιτών της δηλώνουν μέλη της τουρκικής μειονότητας) είχε μέχρι πρότινος στενές σχέσεις με την Τουρκία. Ακόμη κι αν οι διαχρονικά στιγματισμένοι Ρομά της χώρας (4,9% του πληθυσμού) ζουν σε καταυλισμούς υπό άθλιες και απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία, αν και μέλος της ΕΕ ήδη από το 2007, παραμένει πιο φτωχή από την Ελλάδα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Βουλγάρων κατοίκων ανερχόταν το 2019 στα 7.800 ευρώ, στο μισό του αντίστοιχου ελληνικού.

Αλλά και η Ιορδανία, ως μέλος του ΠΟΥ, υπό την βασιλεία του Αμπτουλάχ Β’ και υπό την πρωθυπουργία του Ομάρ αλ-Ραζαζ ακολουθεί όλες τις οδηγίες του Οργανισμού. Ο πληθυσμός της αυξάνεται συνεχώς, τείνοντας να εξισωθεί αριθμητικά με τον ελληνικό. Η Ιορδανία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό με αξιοθέατα παγκοσμίου φήμης, όπως η αρχαία πόλη Πέτρα. Σημειωτέον ότι παραμένει πολύ πιο φτωχή από την Ελλάδα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ιορδανών ανερχόταν το 2019 στα 2.900 ευρώ, σχεδόν έξι φορές χαμηλότερο του αντίστοιχου ελληνικού.

Τι πράττουν σωστότερα;

Τι τέλος πάντων πράττουν σωστότερα από τους Έλληνες κυβερνώντες ο Αλβανός σοσιαλιστής Έντι Ράμα, ο Βούλγαρος συντηρητικός Μπόϊκο Μπορίσωφ και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπουλάχ Β’ με τον πρωθυπουργό Ομάρ αλ Ρασαζ; Όχι, όχι τώρα! Αυτήν την στιγμή δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από τους Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες. Από κανέναν!

Ας διαβεί πρώτα η λαίλαπα. Ας επιβιώσουμε της συντελείας! Ας συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ας συνεχίσει ο πληττόμενος ελληνικός λαός, απόντων των δημοσιογράφων, να ενημερώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ας συνεχίσουν οι ειδήμονες να απαντούν κάθε βράδυ στις 6.00” σε γραπτές ερωτήσεις.

Μην άραγε ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω βιντεοκλήσης μην είναι κάτι άλλο; Ωστόσο, είναι αναγκαιότητα να επιδείξουμε στοχαστικότητα. Την επόμενη φορά –έχοντας πάρει το μάθημά μας– ας προετοιμαστούμε καταλλήλως, ώστε εμείς να αποτελέσουμε άριστο παράδειγμα για τις φίλες χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία και Ιορδανία. Επιτέλους, ας βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι σε τούτη την πανδημία υπερέχουν εκείνοι. Ας βρούμε το σθένος να φωνάξουμε βροντερά όλοι οι Έλληνες μαζί, ακόμη και αν δεν είναι εύκολο για όλους μας: “Εύγε Έντι! Εύγε Μπόικο! Εύγε Αμπτουλάχ Β’!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι