F-15 ή Rafale στην Ουκρανία; – Πυρά της Μόσχας στην Άγκυρα

F-15, ή Rafale στην Ουκρανία; – Πυρά της Μόσχας στην Άγκυρα, Παντελής Καρύκας

H αντιμέτωπη με την Ρωσία, Ουκρανία, χρειάζεται επειγόντως μαχητικά. Η ουκρανική αεροπορία διαθέτει σήμερα, αποκλειστικά, σοβιετικής-ρωσικής σχεδίασης αεροσκάφη όπως MiG-29 και Su-27. Προς αντικατάσταση αυτών το Κίεβο στρέφεται με απόγνωση στην Δύση. Τυχόν αγορά αμερικανικών μαχητικών από την Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα την διασυνδεσιμότητα της ουκρανικής αεροπορίας με το ΝΑΤΟ. Όμως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς θα απαιτείτο και αποστολή Αμερικανών εκπαιδευτών στην χώρα, κάτι που η Μόσχα μάλλον δεν θα εκτιμούσε ιδιαίτερα.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η λύση αυτή θα ήταν η καλύτερη. Άλλωστε, αναφέρουν, πόσο χειρότερα μπορεί να πάει για την Ουκρανία, που ήδη απειλείται με ρωσική εισβολή από κάθε πλευρά; Ίσως η παρουσία Αμερικανών αποτελέσει και οιονεί εχέγγυο ασφαλείας. Αμερικανοί αναλυτές μάλιστα προτείνουν την πώληση μαχητικών F-15 C/D από τα αμερικανικά αποθέματα, με προοπτική αντικατάστασης τους στο μέλλον με F-15X, ιπτάμενων ραντάρ E-2C-2000 Hawkeye και ιπτάμενων τάνκερ KC-135R στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν έχει οικονομικές δυνατότητες και πέραν των αεροσκαφών θα χρειαστεί έξυπνα όπλα και την ανάλογη υποστήριξη. Μια άλλη λύση για την Ουκρανία θα ήταν η γαλλική αγορά και τα μαχητικά Rafele. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, αν υπήρχε τέτοιο αίτημα θα εξεταζόταν κατά προτεραιότητα και θα πραγματοποιείτο με 85% γαλλική εγγύηση, με το Παρίσι να είναι έτοιμο να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Αν και οι Ουκρανοί προτιμούν τα F-15EX, η απόκτηση Rafale λύνει ένα σωρό προβλήματα, που τώρα αντιμετωπίζουν και θα μπορούσε να επιλύσει ένα ακόμα πρόβλημα που ταλανίζει τις αμερικανο-ουκρανικές σχέσεις: Αυτό της πώλησης αεροπορικών κινητήρων στην Κίνα από την ουκρανική εταιρεία Sich, καθώς η Γαλλία φαίνεται πρόθυμη να εμπλακεί αυτή στην υπόθεση αποκτώντας την εταιρεία. Όλα τα ανωτέρω σενάρια έχουν να κάνουν με την άμεση απειλή που υφίσταται η Ουκρανία από την Ρωσία.

Ρεκόρ παραβιάσεων της εκεχειρίας

Σύμφωνα με αναλυτές η Ρωσία επιτίθεται στον πιο αδύναμο κρίκο του ΝΑΤΟ και τυχόν αδυναμία της Δύσης να καλύψει την Ουκρανία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ή την Πολωνία, θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην αξιοπιστία της συμμαχίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, τα ρωσικά τεθωρακισμένα που έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα, φέρουν όλα βαμμένες λευκές λωρίδες αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέφευγαν σε αυτή τη λύση, προκειμένου τα άρματά τους να διακρίνονται από τα ίδια που χρησιμοποιούσαν οι εταίροι τους στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όταν η Μόσχα αποφάσιζε να καταστείλει την όποια αντίδρασή τους. Οι εικόνες -και οι αναλογίες- από τη βίαια επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγμα το 1968 είναι ενδεικτικές.

Την ίδια ώρα οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο και τους φιλορώσους να αλληλοκατηγορούνται: «Ο αριθμός των παραβιάσεων, που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς και ήταν τρεις φορές πιο αυξημένος απ’ ό,τι τις 15 προηγούμενες ημέρες», αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωση του. Η Ρωσία, η οποία στηρίζει τους αυτονομιστές και απείλησε πως θα σπεύσει σε βοήθεια των “υπηκόων” της σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης. Η Μόσχα έχει παραχωρήσει ρωσικά διαβατήρια σε δεκάδες χιλιάδες φιλορώσους, Ουκρανούς επισήμως, υπηκόους.

Σοβιετικό άρμα μάχης με τις βαμμένες λωρίδες αναγνώρισης κατά την καταστολή της "Άνοιξης της Πράγας" το 1968.

Μήνυμα Ρωσίας σε Τουρκία

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Μόσχα ευελπιστεί ότι η Τουρκία άκουσε την προειδοποίηση, που είχε προ ημερών απευθύνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για την ανάγκη «να αναλυθούν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Κιέβου και να μην τροφοδοτούνται οι μιλιταριστικές διαθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης».

«Θεωρούμε ότι η πώληση στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξοπλισμού και πολεμικών μέσων, μεταξύ άλλων και μη επανδρωμένων, δεν συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση στο Ντονμπάς», είπε η Ζαχάροβα, καλώντας και πάλι το Κίεβο να υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ανατολική Ουκρανία και εκφράζοντας την ενόχληση της Ρωσίας από την στάση της Τουρκίας

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι Μόσχα και ‘Αγκυρα ανταλλάσσουν τακτικά γνώμες για τα ζητήματα της διεθνούς και περιφερειακής ημερήσιας διάταξης και η Ρωσία μεταφέρει τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση στη ΝΑ Ουκρανία στους Τούρκους εταίρους της. «Στην ‘Αγκυρα φυσικά είναι γνωστό ότι η ενθάρρυνση έξωθεν της πολεμοχαρούς γραμμής της κυβέρνησης του Κιέβου μας προκαλεί την πιο σοβαρή ανησυχία», δήλωσε η Ζαχάροβα. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει τις ρωσικές ανακοινώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι