Φήμες για χημικά στη Ντούμα απειλή Τραμπ για πυραυλική επίθεση

Σύνταξη SLpress.gr
3

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην περιοχή Ντούμα δίπλα στη Δαμασκό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Από την μια γίνονται διαπραγματεύσεις για μια τελική λύση και από την άλλη δυτικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων. Οργανώσεις αναφέρουν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης, οι Ρώσοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες για χρήση χημικών, ο στρατός του Άσαντ βομβαρδίζει, ο ΟΗΕ καλεί όλα τα μέρη να επιστρέψουν στην ηρεμία και ο Τράμπ απειλεί με πυραυλική επίθεση.

Πριν από λίγο ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ως απάντηση στις νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Άσαντ πρέπει να πληρώσει. «Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον συριακό στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει».

Η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία της Συρίας, η οργάνωση αρωγής, αλλά και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα έκαναν νωρίτερα λόγο για περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια σε ιατρικά κέντρα, το απόγευμα του Σαββάτου. Παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα, έβγαζαν αφρούς από το στόμα και μύριζαν χλώριο. Παραλλήλως εθελοντές της πολιτικής άμυνας της πόλης ανέφεραν περισσότερες από 42 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους με τα ίδια συμπτώματα.

Το Ρόιτερς, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 11 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία, δεν ήταν όμως ούτε αυτό σε θέση να επιβεβαιώσει αν έγινε χρήση χημικών όπλων.

Πραγματικότητα και προπαγάνδα

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην Συρία.  Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και τους προηγούμενους μήνες. Και στο παρελθόν, όμως, υπήρξαν τέτοιου είδους αναφορές και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν μέρος του πολέμου της προπαγάνδας.

Από την άλλη, η επιβεβαίωση της χρήσης τέτοιων όπλων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όπως δείχνουν ανάλογες έρευνες του ΟΗΕ, η οποία δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο όσο τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Πολύ περισσότερο η διαπίστωση ποια πλευρά έκανε τη χρήση, δεδομένου πως υπάρχουν αποδείξεις πως χημικά όπλα διαθέτουν και οι ισλαμιστές αντάρτες.

Οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς τονίζει η Μόσχα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που θα βασίζεται σε τέτοιες «επινοημένες και κατασκευασμένες δικαιολογίες» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι πληροφορίες για χρήση όπλων είναι κατασκευασμένες και επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει «προειδοποιήσει πολλές φορές πρόσφατα για αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις». Δεν διστάζει μάλιστα να τονίσει ότι παραπλανητικοί συλλογισμοί αυτού του είδους έχουν ως μοναδικό σκοπό την προστασία τρομοκρατών και την «δικαιολόγηση ενδεχόμενης εξωτερικής χρήσης βίας».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση, στρατηγός Γιούρι Γεβτουσένκο. Ο Ρώσος στρατηγός διέψευσε κατηγορηματικά την χρήση βόμβας χλωρίου στην Ντούμα και τόνισε ότι αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους αντάρτες, η Μόσχα θα στείλει Ρώσους εμπειρογνώμονες «για να συλλέξουν πληροφορίες οι οποίες θα αποδείξουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι κατασκευασμένες».

Ο ίδιος καταφέρεται και εναντίον της Δύσης, σημειώνοντας ότι αρκετές δυτικές χώρες προσπαθούν να εμποδίσουν την απομάκρυνση των τζιχαντιστών ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ από τη Ντούμα και για αυτόν τον λόγο προωθούν ειδήσεις περί δήθεν χρήσης χημικών όπλων. Η Δαμασκός τέλος αρνείται ότι εξαπέλυσε τέτοια επίθεση και τονίζει ότι  οι αντάρτες στην Ντούμα έχουν ηττηθεί και επειδή καταρρέουν διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Βομβαρδισμοί και διαπραγματεύσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση την Κυριακή να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα, εκφράζοντας, μέσω του εκπροσώπου του, ιδιαίτερη ανησυχία «για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε καταφυγή στα χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις καταγγελίες, υπογραμμίζοντας ότι  «κάθε χρήση χημικών όπλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απεχθής και απαιτεί έρευνα εις βάθος».

Νωρίτερα, την χρήση χημικών όπλων καταδίκασε ο πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας λόγο για «τρομερά νέα» που έρχονται από τη Συρία «με δεκάδες θύματα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά και ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τα αποτελέσματα χημικών ουσιών που περιέχονται στις βόμβες». Μιλώντας μπροστά σε πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καλός και κακός πόλεμος, και τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση τέτοιων εργαλείων εξόντωσης εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων και πληθυσμών».

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος πληροφοριών και ανακοινώσεων σχετικά με την χρήση χημικών όπλων, επί του πεδίου, η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε την Κυριακή για τρίτη ημέρα τον τελευταίο θύλακα που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Σημειώνεται ότι η συριακή κυβέρνηση έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλη την ανατολική Γούτα και πλέον μόνο η Ντούμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τζάις αλ Ισλάμ.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία καταγγέλλει ότι έγινε χρήση χημικών. Την είδηση για έναρξη διαπραγματεύσεων μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Orient, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.