ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Διπλωματικό ράλι για αποκλιμάκωση

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - διπλωματικό ράλι για αποκλιμάκωση

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το βράδυ από τη Συρία προς το Ισραήλ, οι πρώτες ρίψεις ρουκετών από τη συριακή προς την ισραηλινή επικράτεια μετά την ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς, όπως ανακοίνωσε κι ο ισραηλινός στρατός. Η μία ρουκέτα έπεσε σε συριακό έδαφος και οι άλλες δύο έπληξαν ακατοίκητες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, τόνισε ο IDF.

Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έκτη ημέρα ενώ Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια από τις πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με κατοίκους, σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους, αν και δεν είναι σαφές εάν έπληξαν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε πως ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέμενος. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι πληροφορίες για το συμβάν αυτό ακόμη εξετάζονται. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αστικά κέντρα του νότιου Ισραήλ. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Απώλειες σε αριθμούς

Χωρίς καμιά ένδειξη στον ορίζοντα πως οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σύντομα, τα θύματα αυξάνονται και αλλού, με παλαιστινιακές πηγές να κάνουν λόγο για 11 θανάτους χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 128 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα, ανάμεσά τους 31 παιδιά –η UNICEF κάνει λόγο για 34– και 20 γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 950 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους. Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς στην πλευρά του Ισραήλ είναι ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο στα σύνορα με τον θύλακα και έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να συζητηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε χθες τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, στην περιοχή. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του Αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή.

Το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες. Στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, οι πολίτες μαθαίνουν να ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια.

Καταιγισμός από ρουκέτες

Η σύρραξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε έναυσμα για το ξέσπασμα ταραχών σε πόλεις με μεικτό, ισραηλινό και αραβικό πληθυσμό, στο Ισραήλ. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις, ενώ έχουν ξεσπάσει και συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή Ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τους μαχητές των Ταξιαρχιών Εζ αντ Ντιν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έπληξε σήμερα την ισραηλινή πόλη Ασντότ, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπερσέβα και Ασντότ σε αντίποινα για το πολύνεκρο πλήγμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στην πόλη της Γάζας.

«Ομοβροντίες ρουκετών εκτοξεύονται ασταμάτητα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Απόψε μια ρουκέτα έπληξε την πόλη Ασντότ – δείτε μόνοι σας τη ζημιά. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μεταφορτώνοντας βίντεο στο οποίο εικονίζεται η πυρκαγιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Jerusalem Post, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο στην περιοχή του λιμανιού. Δεν υπάρχουν ως αυτό το στάδιο πληροφορίες για τραυματίες.

Διπλωματική κινητικότητα

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις αποτέλεσαν το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ιορδανίας, Σάμεχ Σούκρι και Αϊμάνν Σαφάντι. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη του άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την προώθηση μίας νέας πρωτοβουλίας για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που να στοχεύει στον τερματισμό των συγκρούσεων μέσω μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Τόνισαν επίσης την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για μια συνολική διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν άμεσα για να τερματιστεί η «ισραηλινή επιθετικότητα», όπως ανέφερε. «Ο πρόεδρος (Μαχμούντ Αμπάς) εναντιώνεται στη συνέχιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή σε ανακοίνωσή της.

Ο αραβικός κόσμος

Ένας δεύτερος διαδηλωτής που τραυματίστηκε χθες Παρασκευή από Ισραηλινά πυρά στη διάρκεια διαδήλωσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ υπέκυψε στα τραύματά του, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα λιβανέζικα σώματα ασφαλείας και μετέδωσαν ΜΜΕ. Τα στοιχεία του δεν δημοσιοποιήθηκαν. Νωρίτερα ο Μοχάμαντ Ταχάν, 21 ετών, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Κατά το Λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI, ήταν ανάμεσα σε νεαρούς που πέρασαν τα σύνορα στη διάρκεια κινητοποίησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Η αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις που οδήγησαν στους θανάτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και κάλεσε όλα τα μέρη να προβούν σε άμεσα μέτρα για να δεσμευτούν σε μια κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το τοπίο στη Μέση Ανατολή

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό», τόνισε ο ΥΠΕΞ σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν. «Είναι το αληθινό σημάδι ηγεσίας σε αυτήν τη στιγμή της κρίσης να αποφύγουμε τις προκλήσεις και τα αντίποινα, και να εργαστούμε αντ’ αυτού για μια αποκλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ΄, διέταξε να σταλούν 40 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω της ολοένα πιο αιματηρής κλιμάκωσης της βίας. Τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες πρόκειται να μεταφερθούν στα παλαιστινιακά εδάφη με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η διπλωματία του Μαρόκου καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό. Το βασίλειο του Μαρόκου αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της μαροκινής εθνικής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι