Κλείνει ο εναέριος χώρος του Ιράν – Το Ισραήλ πλήττει βάσεις του στην Συρία
05/10/2024Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση – ούτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και έτσι θα το κάνουμε».
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ χτύπησε στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές βάσεις που διατηρεί το Ιράν στην Συρία. Παράλληλα, οι Ισραηλινοί εντείνουν την στρατιωτική πίεση και προς τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε ένα νέο μπαράζ βομβαρδισμών.
Η Τεχεράνη εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αργά το βράδυ του Σαββάτου με την οποία έκλεισε τον δυτικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις των εμπορικών σκαφών, κίνηση που δείχνει ότι και οι ίδιοι ανέμεναν την επίθεση των ισραηλινών.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το απόγευμα πως η επίθεση-απάντηση των Ισραηλινών ίσως είναι θέμα ωρών. Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη, όταν επέστρεψε από την διήμερη περιοδεία που έκανε σε Λίβανο και Συρία. Ο Αραγτσί ξεκαθάρισε πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους εταίρους του και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως πιθανόν η ισραηλινή επίθεση είναι θέμα ωρών.
«Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα: το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση», δήλωσε. Η κυβέρνηση του Ιράν τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκεται σε επιφυλακή, με τα ΜΜΕ να ανακοινώνουν πως οι πύραυλοι cruise έχουν αποσυρθεί σε ασφαλή υπόγεια.
Το βρετανικό δίκτυο iTV, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, αναφέρει πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων. Η δεύτερη «γραμμή» ασφάλειας του Ιράν είναι η ενεργοποίηση των υπόγειων συστημάτων αεράμυνας ειδικά στην κοιλάδα του Ισφαχάν καθώς εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά ζητά από το Ισραήλ στην περίπτωση που επιτεθεί να μην πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Τις τελευταίες 48 ώρες φαίνεται πως η Τεχεράνη έχει κόψει οποιαδήποτε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, κάτι που αποδεικνύει πως το Ιράν κάνει προετοιμασίες υψίστης ασφαλείας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει επικριθεί για την επιχείρηση αντιποίνων του στη Γάζα. «Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.
Θρίλερ με τον Σαφιεντίν
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επαφή με τον Σάγιεντ Χασέμ Σαφιεντίν, το όνομα του οποίου ακουγόταν για την πιθανή διαδοχή του αρχηγού του φιλοϊρανικού κινήματος του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα, “χάθηκε” μετά τα ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο το προπύργιο της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό την Παρασκευή.
Η πηγή διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “η επαφή με τον Σάγιεντ Σαφιεντίν χάθηκε μετά τις σφοδρές επιδρομές κατά του προαστίου”, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. “Δεν ξέρουμε αν βρισκόταν στο σημείο που αποτέλεσε στόχο των επιδρομών, ούτε ποιος ήταν παρών μαζί του” πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στην οργάνωση επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή: “το κόμμα προσπαθεί να φθάσει στην έδρα που στοχοποιήθηκε υπόγεια, αλλά το Ισραήλ πραγματοποιεί συστηματικά νέες επιδρομές σε μια προσπάθεια να εμποδίσει κάθε προσπάθεια των διασωστών”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σαφιεντίν “συνοδευόταν από τον Χατζ Μορτάντα, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ”.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, πηγή προκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε 11 διαδοχικά πλήγματα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, η οποία ήταν η πιο βίαιη από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε την εκστρατεία των βομβαρδισμών του την περασμένη εβδομάδα.
Η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, όχι πολύ μακριά από τη Χάιφα του Ισραήλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 χλμ από τα σύνορα με τον Λίβανο. Στην ανακοίνωση, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε ότι έπληξε με πύραυλο ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα.
«Στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού αποπειρώνται εκ νέου να προελάσουν προς τα περίχωρα του δήμου του χωριού Αντάισα» και «οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», επισήμανε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε νωρίς το πρωί, αφού διαβεβαίωσε προηγουμένως πως ανάγκασε στοιχεία του ισραηλινού στρατού να «τραπούν σε υποχώρηση» στη ζώνη αυτή.
Ακόμη, το λιβανικό κίνημα διαβεβαίωσε πως στοχοποίησε ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή της Γιαρούν, στο νότιο τμήμα της χώρας, με «ομοβροντία ρουκετών», όπως και σε δυο τοποθεσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ταυτόχρονα, σειρά εκρήξεων ακούστηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε να απομακρυνθούν άμεσα οι άμαχοι από ορισμένους τομείς.
Οπτικό υλικό εικονίζει καπνό να υψώνεται από περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εξαιρετικά σφοδρούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, κατεδαφίζοντας ολόκληρα κτίρια.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet —την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ—, οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του γενικού γραμματέα του κόμματος Χασάν Νασράλα.
Η ραγδαία κλιμάκωση στον Λίβανο καταγράφεται σχεδόν έναν χρόνο μετά το άνοιγμα από τη Χεζμπολάχ μετώπου με το Ισραήλ, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Τους μήνες που ακολούθησαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα ήταν στην πράξη καθημερινές, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων.
Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2023, οι χίλιοι και πλέον από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εντατικοποιήθηκαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου υπολογίζει πως έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1,2 εκατ. πολίτες.
«Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει, παρά τους μάρτυρες», δήλωσε χθες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ σε μεγάλο ισλαμικό τέμενος της Τεχεράνης, σε σπάνια ομιλία του με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής.
Έκρινε ότι η επίθεση με κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ήταν η «ελάχιστη» δυνατή ανταπόδοση για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, την 27η Σεπτεμβρίου, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού, και αυτή του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, την 31η Ιουλίου, σε έκρηξη στην Τεχεράνη αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Η επίθεση οδήγησε στην ανταλλαγή απειλών του Ισραήλ και του Ιράν για περαιτέρω αντίποινα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες πως το Ισραήλ πρέπει να «εξετάσει άλλες επιλογές» και να μην πλήξει πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές. Είπε πως προσπαθεί να «κινητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο» για να κατευναστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκρινε πως το Ισραήλ θα έπρεπε να «πλήξει» ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως έπληξε 15 στόχους —εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κ.λπ.— των Χούθι στην Υεμένη, από όπου το κίνημα ανταρτών αυτό, που πρόσκειται στο Ιράν, εξαπολύει επιθέσεις του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που θεωρεί ότι συνδέονται με αυτό ή με συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Εμπόλεμη ζώνη
Ισχυρές εκρήξεις έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό για τμήματα της περιοχής προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ένας ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκε με τα μέλη της οικογένειάς του σε ισραηλινό χτύπημα σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην πόλη της Τρίπολης του βόρειου Λιβάνου, δήλωσε η Χαμάς στο πρώτο ισραηλινό χτύπημα που αναφέρθηκε στην περιοχή του βόρειου Λιβάνου.
Υπήρξαν «χαοτικές» σκηνές στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα το Σάββατο μετά από ισραηλινό χτύπημα που έκοψε τον κεντρικό δρόμο μεταξύ Συρίας και Λιβάνου την Παρασκευή, δήλωσε ο Cyril Payen του FRANCE 24. Περίπου 374.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, με 1.000 από αυτούς να έρχονται την τελευταία εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Λιβάνου εκτιμά ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στα βόρεια σύνορά του την 1η Οκτωβρίου.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ότι μέλη του εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών, ενώ παράλληλα σειρά εκρήξεων συντάραξε νότια προάστια της Βηρυτού.
Η Βηρυτός είναι πλέον εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με την Nafiseh Kohnavard ανταποκρίτρια Μέσης Ανατολής του BBC. Η ίδια περιγράφει: “Χθες το βράδυ στη Βηρυτό ακούσαμε τον ήχο από τεράστιες εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Μέτρησα 12 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το χτύπημα της περιοχής, που όλοι αποκαλούν «Dahieh», μάλιστα στα αραβικά σημαίνει «προάστιο». Κάπως αυτό δίνει την αίσθηση ότι η περιοχή που δέχεται επίθεση δεν είναι η ίδια η Βηρυτός. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τώρα…”.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή Χαμάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τις ανησυχίες πως επίκειται ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, δυο ημέρες προτού συμπληρωθεί η επέτειος της εφόδου άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.
Πλήγματα του Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι σκότωσε 250 μαχητές της Χεζμπολάχ και έπληξε πάνω από 2.000 θέσεις ή εγκαταστάσεις της αφότου άρχισε, τη Δευτέρα, χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του κινήματος στον νότιο Λίβανο, όπου έχει υποστεί, κατά τις ανακοινώσεις του, εννιά απώλειες.
Ακόμη δυο άνδρες του σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράκ εναντίον στρατιωτικής βάσης στο κατεχόμενο από το 1967 υψίπεδο του Γκολάν, προσαρτημένο στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη ραδιοφωνία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Χθες ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιδρομή στον ανατολικό Λίβανο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα, καταστρέφοντας τμήμα του οδικού δικτύου καίριας σημασίας, καθώς συνδέει τη χώρα με τη γειτονική Συρία. Οι αρχές του Ισραήλ κατηγορούν τη Χεζμπολάχ ότι προμηθεύεται οπλισμό από τη συριακή επικράτεια. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμη πως έπληξε «υπόγεια σήραγγα» του σιιτικού κινήματος.
Περίπου 374.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο, εισήλθαν στην επικράτεια της Συρίας αφού τράπηκαν σε φυγή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Νοσοκομείο στα νότια προάστια της Βηρυτού και άλλα δύο στο νότιο τμήμα της χώρας ανακοίνωσαν πως αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, οργάνωση προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 11 μέλη ομάδων πρώτων βοηθειών χθες Παρασκευή στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων επτά μπροστά στο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έπληξε επίσης σε μικρή απόσταση από στη Βηρυτό «ομάδες της πολιτικής προστασίας», σκοτώνοντας μέλος τους.
Νοτιοκορεατικό στρατιωτικό αεροσκάφος απομάκρυνε 97 πολίτες
Εντωμεταξύ νοτιοκορεατικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος απομάκρυνε 97 πολίτες από τον Λίβανο εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στη Σεούλ σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Αεροσκάφος KC-330 προσγειώθηκε στη Βηρυτό χθες το πρωί και αναχώρησε το απόγευμα μεταφέροντας Νοτιοκορεάτες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, λιβανικής καταγωγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών της, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες που υπηρετούν στον Λίβανο παρέμειναν στη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Φόβοι ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «νέα Γάζα»
«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο»: κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Γαλλοφωνίας, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας της Μέσης Ανατολής, ο Ζιάντ Μακάρι, δεν έκρυψε πώς βλέπει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην πατρίδα του, χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτικό» το συνεχές σφυροκόπημα εναντίον της Χεζμπολάχ που προκαλεί εξαιρετικά βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων.
«Θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη, έστω μικρή, ελπίδα να φέρει αποτέλεσμα η διπλωματία, διότι ο Λίβανος βομβαρδίζεται καθημερινά. Η Βηρυτός βομβαρδίζεται μέρα-νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο. Η Μπεκάα, το Όρος Λίβανος, ο νότος», είπε ο υπουργός, που εκφράστηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου στη Βιλιέρ-Κοτρέ, κοινότητα περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.
«Βασιζόμαστε πολύ στη Γαλλία. Πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Υπολογίζουμε επίσης πολύ στη γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία που προετοιμάστηκε στη Νέα Υόρκη» και υποστηρίχτηκε «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη Σαουδική Αραβία, από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Βρετανία», απαρίθμησε.
Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, αποκάλυψε πως η Χεζμπολάχ είχε αποφασίσει να αποδεχθεί, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την πρόταση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ανάμεσα στις δυο αντίπαλες πλευρές – λίγο προτού το Ισραήλ σκοτώσει, εξαπολύοντας πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.
Ο Ζιάντ Μακάρι κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά» του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια», τον ηγέτη της Χαμάς, «ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Και δολοφόνησε τον Χασάν Νασράλα ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Ήξερε τι θα γινόταν», τόνισε, κάτι που ο Λίβανος θεωρεί κατ’ αυτόν «απαράδεκτο».
«Οδήγησε μια ολόκληρη χώρα, και πιθανόν όλη την περιφέρεια σε πόλεμο που δεν θα τελειώσει ποτέ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ως πολίτης του Λιβάνου» κατήγγειλε ακόμη πως η χώρα του μετρά «2.000 θύματα, 10.000 τραυματίες και 1.200.000 εκτοπισμένους μέσα σε μια εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτική» την κατάσταση.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου χαρακτήρισε εξάλλου «απαράδεκτη» τη στάση των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον, που ασκεί πίεση για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, επικύρωσε οριστικά παράλληλα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 8,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ισραηλινές αρχές.