ΘΕΜΑ

Φοιτητικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό – Συλλήψεις στο Columbia

Φοιτητικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τους Παλαιστίνιους - Συλλήψεις στο Columbia,

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, μετά από μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στο Κολούμπια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποδοκίμασε τις διαδηλώσεις και την αναταραχή στα πανεπιστήμια.

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα, καθώς δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ οι πύλες έκλεισαν για το κοινό τη Δευτέρα.
Περισσότεροι από 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στον προαύλιο χώρο του Columbia συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα. Σε πολλά άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια επίσης στήνονται κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας και τα μαθήματα έχουν ανασταλεί ή διεξάγονται εξ αποστάσεως.

Στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μία κατασκήνωση διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκε από φοιτητές γέμισε χθες με εκατοντάδες διαδηλωτές. Η διοίκηση του πανεπιστημίου δήλωσε ότι προειδοποίησε το πλήθος να φύγει, στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι είχε αναφορές για «εκφοβιστικά συνθήματα και πολλά αντισημιτικά περιστατικά». Λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ οι αστυνομικοί επενέβησαν και άρχισαν να κάνουν συλλήψεις. «Είναι μια πραγματικά εξωφρενική καταστολή στο πανεπιστήμιο και δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να συλλάβει φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη μας», δήλωσαν οι φοιτητές της επιτροπής που διοργάνωσε την διαμαρτυρία.

Στα δύο το Columbia

Μερικοί Εβραίοι φοιτητές, εν τω μεταξύ, ισχυρίζονται ότι μεγάλο μέρος της κριτικής κατά του Ισραήλ έχει στραφεί στον «αντισημιτισμό και τους έκανε να αισθάνονται ανασφαλείς». Οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές χθες στο Κολούμπια, όπου οι πύλες της πανεπιστημιούπολης είναι τώρα κλειδωμένες σε οποιονδήποτε δεν έχει πανεπιστημιακή ταυτότητα.

 

 

Η Αμερικανίδα βουλευτής Κάθι Μάνινγκ, Δημοκρατική από τη Βόρεια Καρολίνα, η οποία επισκέφθηκε την Κολούμπια μαζί με άλλα τρία εβραϊκά μέλη του Κογκρέσου, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με φοιτητές ότι υπήρχε «ένας τεράστιος καταυλισμός ανθρώπων» που είχαν καταλάβει περίπου το ένα τρίτο του πράσινου.

Υπό πίεση οι διοικήσεις

«Είδαμε σημάδια που έδειχναν ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί», δήλωσε και στη συνέχεια αποχώρησε από την πανεπιστημιούπολη Morningside Heights. Το Columbia ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα μαθήματα στην πανεπιστημιούπολη Morningside θα γίνονται διαδικτυακά. Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Minouche Shafik δήλωσε ότι ήταν «βαθιά λυπημένη» από αυτό που συνέβαινε στην πανεπιστημιούπολη. «Για να αποκλιμακωθεί η οργή και να δοθεί σε όλους μας η ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, ανακοινώνω ότι όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως» έγραψε η πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι φοιτητές που δεν ζουν στην πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να μείνουν μακριά.

Οι διαμαρτυρίες έχουν συγκλονίσει πολλές πανεπιστημιουπόλεις από τότε που ξέσπασε ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα. Ο καταυλισμός διαμαρτυρίας στήθηκε στο Κολούμπια την Τετάρτη, την ίδια ημέρα που η Σαφίκ αντιμετώπισε έντονη κριτική σε ακρόαση στο Κογκρέσο από Ρεπουμπλικάνους που είπαν ότι δεν είχε κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Δύο άλλοι πρόεδροι τμημάτων παραιτήθηκαν πριν από μήνες μετά από ευρέως επικριθείσες ακροάσεις στην ίδια επιτροπή.

Στη δήλωσή της τη Δευτέρα, η Shafik είπε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι τρομερή και ότι κατανοεί ότι πολλοί βιώνουν βαθιά ηθική δυσφορία. «Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια ομάδα να υπαγορεύει όρους και να προσπαθεί να διαταράξει σημαντικά ορόσημα όπως η αποφοίτηση για να προωθήσει την άποψή της», έγραψε η Shafik. Τις επόμενες ημέρες, μια ομάδα εργασίας κοσμητόρων, διευθυντών σχολών και καθηγητών θα προσπαθήσει να βρει μια λύση στην πανεπιστημιακή κρίση, σημείωσε η Shafik. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη κάλεσαν τη Σαφίκ να παραιτηθεί, λέγοντας σε επιστολή ότι απέτυχε να παράσχει ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες, καθώς «η αναρχία έχει κατακλύσει την πανεπιστημιούπολη».

Aποδοκιμασία από Μπάιντεν

Αναταραχή σε Harvard και Yale

Στη Μασαχουσέτη, μια πινακίδα προειδοποιούσε χθες ότι το Harvard ήταν κλειστό για το κοινό τη Δευτέρα. Στην πινακίδα αναφέρονταν ότι οι κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων σκηνών και τραπεζιών, επιτρέπονταν στην αυλή μόνο με άδεια. «Οι φοιτητές που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα», ανέφερε η πινακίδα. Οι φρουροί ασφαλείας έλεγχαν τους ανθρώπους για πανεπιστημιακές ταυτότητες. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Χάρβαρντ δήλωσε ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου ανέστειλε την ομάδα τους. «Το Χάρβαρντ μας έχει δείξει ξανά και ξανά ότι η Παλαιστίνη παραμένει η εξαίρεση στην ελευθερία του λόγου», έγραψε η ομάδα σε δήλωσή της.

Στο Γέιλ, οι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 45 διαδηλωτές και τους απήγγειλαν κατηγορίες για παραβίαση πλημμελήματος, δήλωσε ο αξιωματικός Κρίστιαν Μπρούκχαρτ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νιου Χέιβεν. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την υπόσχεση να εμφανιστούν στο δικαστήριο, όταν οριστεί η δίκη. Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην πλατεία Beinecke Plaza την Παρασκευή και διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο, καλώντας το Yale να τερματίσει οποιεσδήποτε επενδύσεις σε αμυντικές εταιρείες που συνεργάζονται με το Ισραήλ.

Διαδηλώσεις έχουν προαναγγελθεί και στο ΜΙΤ.