ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολονύχτια μάχη των διασωστών σε Τουρκία-Συρία – Επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Ολονύχτια μάχη των διασωστών σε Τουρκία-Συρία – Επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του φονικού σεισμού, ενώ ευχήθηκε περαστικά στους τραυματίες. Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν ομάδες διασωστών στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή ολονύχτια μάχη θα δώσουν οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία και έγινε αισθητός ακόμα και μέχρι το Ιράκ και την Αίγυπτο. Ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τα 3.500 και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και για το πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως τόνισε ο κ.Τσελέντης στην ΕΡΤ «το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός, το οποίο είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, και η κατευθυντικότητά του δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την Ελλάδα», σημειώνοντας ωστόσο πως πάνω στο ρήγμα μπορεί να έχουμε μετατοπίσεις επικέντρων.

«Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ προκάλεσε μια μετατόπιση πάνω στο ρήγμα και διήγειρε άλλο κομμάτι του ρήγματος, γύρω στα 200 χλμ. και έκανε ένα δεύτερο σεισμό, ανεξάρτητο, πάνω όμως στο ίδιο ρήγμα. Αυτό φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης τονίζοντας ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες και με μεγάλα γεγονότα, της τάξης των 7 Ρίχτερ».

Σε ερώτηση για τον αν μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από ένα τέτοιο σεισμό και αν ναι, ποιο θα ήταν το μέγεθος που μπορεί να προκύψει, ο κ. Τσελέντης είπε ότι η «πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η Κύπρος είναι σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή, αλλά αν θα γίνει θα είναι στη θάλασσα… Επιπλέον, ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι φτιαγμένος με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει σύγκριση των βλαβών που έγιναν στην Τουρκία με το αν γίνει κάτι στην Κύπρο. Ο σεισμός που θα γίνει εκεί θα είναι το πολύ 6,5, αλλά θα είναι στη θάλασσα, δεν θα επηρεάσει το νησί».

Επταήμερο πένθος στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο πένθος στη χώρα ενώ οι περιοχές που έχουν πληγεί από τον καταστροφική σεισμό έχουν χαρακτηριστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προηγουμένως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του φονικού σεισμού 7,8 Ρίχτερ. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου τόσο για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, όσο και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.

Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, η πρώτη από την τελευταία συνάντηση τους στον Βόσπορο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Τούρκο πρόεδρο τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο –και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή– στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την απώλεια των ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί στις δύο χώρες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ.Δένδιας γνωστοποίησε πως επικοινώνησε από το αεροπλάνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και του πρόσφερε την άμεση βοήθειά της Ελλάδας και τα εγκάρδια συλλυπητήρια.

Εκατόμβη νεκρών σε Τουρκία-Συρία

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στη νότια Τουρκία κοντά στις πόλεις Γκαζιαντέπ και Παζαρτζίκ της επαρχίας Καχραμανμάρας, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε περιοχές της βόρειας Συρίας στην επαρχία Χαλεπίου. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων που είναι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα. Η ΕΕ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και μεταφέρονται από πολλές χώρες και από την Ελλάδα ομάδες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την καταστροφή ως τη μεγαλύτερη από την δεκαετία του 1930, που επίσης είχε σημειωθεί πολύνεκρος σεισμός στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας 45 χώρες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να στείλουν βοήθεια, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με ομάδα διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 (ώρα Ελλάδος), καθιστώντας πιο δυσχερείς τις προσπάθειες διάσωσης. Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χλμ νοτίως της πόλης Ελμπιστάν, περίπου 60 χλμ βορειότερα από το επίκεντρο του πρώτου σεισμού 7,8 R. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές ακόμα και στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, σύμφωνα με τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης. Άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων και στην περιφέρεια του Χαλεπίου επικρατεί εικόνα πλήρους καταστροφής.

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά την εκτίμηση της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD,  ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών και το αμερικανικό σεισμολογικό έδωσε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ. Ακολούθησαν 42 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος ήταν έντασης 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι εικόνες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

To ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας

Ο καθηγητής Μπουλέντ Οσμέν του Πανεπιστημίου Gazi, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι στο ρήγμα που γέννησε τον σημερινό σεισμό είχε σημειωθεί ένας καταστροφικός σεισμός στις 29 Νοεμβρίου 1114 και άλλος ένας στις 22 Ιανουαρίου 1544. «Δεδομένου ότι δεν υπήρξε μεγάλη σεισμική δραστηριότητα από τότε, αυτό το μέρος παρουσιάστηκε ως σεισμικό χάσμα. Ο σημερινός σεισμός, με επίκεντρο την Καχραμανμάρας, σημειώθηκε σε ένα ρήγμα που είναι σιωπηλό εδώ και περίπου 480 χρόνια. Αυτός ο σεισμός καταγράφηκε ως ο μεγαλύτερος σεισμός στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας από το 1900 μέχρι σήμερα».

Ο Özmen επεσήμανε ότι ο νέος χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας που καταρτίστηκε το 2019 αποτυπώνει ότι ο κίνδυνος σεισμού ήταν υψηλός στην περιοχή και υπενθύμισε ότι ίσχυαν αντισεισμικά μέτρα κατηγορίας 4. Όσον αφορά τη συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας ο Οσμέν ανέφερε ότι «οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν και οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν γίνουν ενδελεχείς αυτοψίες από μηχανικούς».

Δονήσεις μέχρι τον Λίβανο και την Κύπρο

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την

Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με  τις μαρτυρίες των κατοίκων. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Στη Συρία, όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, υπάρχουν περισσότεροι από 100 νεκροί και 200 τραυματίες στις περιοχές του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λατάκειας.

Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα. Ο δήμαρχος των Αδάνων, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT. Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά όσο περνούν οι ώρες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω.

Έκκληση για βοήθεια 

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν, με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, να αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην υπηρεσία αρωγής (USAID) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να συνδράμουν την Τουρκία.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ ανακοινώθηκε ότι αποστέλλονται ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Βοήθεια και από την Ελλάδα

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία και υποσχέθηκε την άμεση παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει άμεσα ένα C-130 με μια ομάδα της ΕΜΑΚ. Eπικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. O Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία.

Μακρύ ιστορικό σεισμών

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Οι σεισμολόγοι στην Τουρκία είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου και συνιστούν στους κατοίκους να μείνουν έξω τα δύο επόμενα 24ωρα, καθώς και τα κτήρια που άντεξαν έχουν καταπονηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι