Φωτιά βάζει ο Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν

Σύνταξη SLpress.gr
4115
Φωτιά βάζει ο Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Στα πρόθυρα πολέμου Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών» δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, καθώς η πολεμική ένταση με το Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνεται. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί μία από τις "παγωμένες συγκρούσεις" ("frozen conflicts") του μετασοβιετικού κόσμου.

Υπήρξε θέατρο μίας σφοδρής πολεμικής αναμέτρησης Αρμένιων και Αζέρων, τα πρώτα χρόνια της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε αποσχιστεί μονομερώς από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς στη συντριπτική του πλειονότητα ο πληθυσμός του είναι Αρμένιοι, την στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν είναι "συγγενές" έθνος της Τουρκίας, του ιστορικού εχθρού του αρμένικου λαού.

Στο πόλεμο της δεκαετίας του '90 το Καραμπάχ είχε την υποστήριξη της Αρμενίας και της Ρωσίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την υποστήριξη της Τουρκίας. Το ζήτημα παραμένει μέχρι και σήμερα ανοιχτό, όπως και αναρίθμητες άλλες συγκρούσεις του μετασοβιετικού Καύκασου, όπου επικρατεί μία εύθραυστη ειρήνη (εξ' ου και ο όρος "παγωμένη σύγκρουση).

Όμως η σύγκρουση κινδυνεύει τώρα να αναθερμανθεί, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για μία σειρά πολεμικών επεισοδίων που προηγήθηκαν, τα τελευταία μόλις πριν μερικές ώρες. Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τους Αρμένιους αυτονομιστές, οι οποίοι εξοπλίζονται από το Ερεβάν.

Οι πρώτες αντιδράσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Πληροφορίες αναφέρουν πως δύο αζέρικα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, ενώ οι φιλοαρμενικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, απαντώντας σε μια επίθεση των Αζέρων εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνεται η περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Στεπανακέρτ.

Το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν παράδεχτηκε την κατάρριψη ενός πολεμικού του ελικοπτέρου και βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με μήνυμα του στο twitter, διαβεβαίωσε πως «το Αζερμπαϊτζάν έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας». Η τουρκική στήριξη ενθαρρύνει την επιθετικότητα των Αζερών, με το Μπακού να είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει το Ερεβάν, ακόμα και με πυρηνικό πλήγμα!

Η Τουρκία έχει εστιάσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν πως μεταφέρει μέχρι και Σύρους τζιχαντιστές στο πολεμικό μέτωπο. Δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν υποστηρίζει τον "αδελφό" πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πιο στενό σύμμαχο της Τουρκίας στον Καύκασο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, κάλεσε «όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση». Το πολεμικό επεισόδιο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι άλλη μία πολεμική δοκιμασία για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς αν η πολεμική ένταση κλιμακωθεί, ίσως η σύμμαχος του Ερεβάν Μόσχα, υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ισορροπημένη στάση που μέχρι στιγμής δείχνει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.