ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φόβοι για πιθανό χτύπημα της Χεζμπολάχ στη Χάιφα – Τι φοβούνται Ισραήλ και ΗΠΑ

Φόβοι για πιθανό χτύπημα της Χεζμπολάχ στη Χάιφα - Τι φοβούνται Ισραήλ και ΗΠΑ

Μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ ή/και του Ιράν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ κοντά στη Χάιφα αναμένουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Πιθανότατα στο στόχαστρο της λιβανέζικης οργάνωσης να μπουν στρατόπεδα και βάσεις του ισραηλινού στρατού (IDF) στα βόρεια, αλλά ίσως και αμυντικές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν Λιβανέζοι δημοσιογράφοι που έχουν επαφές με τη Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες.

Φόβος στη Χάιφα για πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ

Πάντως ο φόβος μεταξύ των κατοίκων της Χάιφα είναι εμφανής μετά και τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το βράδυ της Τρίτης ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Ισραήλ μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θα πλήξει η οργάνωσή του σε αντίποινα για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Και το σενάριο που τους κάνει να χάνουν τον ύπνο είναι μια επίθεση στα πετροχημικά εργοστάσια της Χάιφα και τα διυλιστήρια, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υλικών. «Καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά και ανησυχούμε πολύ για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα o Ραβίτ Στοσέλ, κάτοικος της Χάιφα.

Το γεγονός ότι η Χάιφα βρίσκεται κοντά στον Λίβανο την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους πυραύλους της Χεζμπολάχ με τη Haaretz να σημειώνει ότι άλλοι ανησυχούν για τυχόν πλήγματα σε πολυκατοικίες και γειτονιές, όπου υπάρχει μόνον μία είσοδος και έξοδος, αλλά και για την παρουσία πλησίον τους βάσεων των IDF.

«Το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ»

Την ίδια ώρα άλλη ισραηλινή εφημερίδα, η Yedoth Ahronoth, αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ είναι «μια συνδυασμένη, γρήγορη επίθεση από το Ιράν και τον Λίβανο», εκτιμώντας ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί πρώτη και μεταξύ των στόχων του Ιράν και του πληρεξουσίου του, πέραν της Χάιφα και των γύρω βάσεων, μπορεί να περιλαμβάνονται η Κνεσέτ, το γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το υπουργείο Πολέμου στο Τελ Αβίβ, αεροπορικές βάσεις, τα αρχηγεία της Μοσάντ και της Σιν Μπετ

Σύμφωνα με εκτίμηση της Haaretz, o κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ισχύ και την επιτυχία της επίθεσης της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών αντιποίνιων. Τον περασμένο Απρίλιο η αναχαίτιση του μεγαλύτερου μέρους των πυραύλων και των drones που εξαπέλυσε το Ιράν, επέτρεψε στο Ισραήλ να προβεί σε περιορισμένη απάντηση κι ως αποτέλεσμα το θερμόμετρο της έντασης υποχώρησε γρήγορα.

Πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Εντωμεταξύ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ άσκησαν πίεση χθες Πέμπτη στο Ισραήλ και στη Χαμάς να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είτε στη Ντόχα ή στο Κάιρο, τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι διαφορές τους και να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν. Η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους. «Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν – Γκάλαντ

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος χθες Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Νέες προειδοποιήσεις Γκάλαντ

Τέλος ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολά συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι