ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Γαλλικά πυρά στον Πούτιν μέσω Λουκασένκο – Εξηγήσεις και διαψεύσεις για την πτήση-θρίλερ

Γαλλικά πυρά στον Πούτιν μέσω Λουκασένκο – Εξηγήσεις και διαψεύσεις για την πτήση-θρίλερ, Βαγγέλης Σαρακινός

Στον Πούτιν και την στήριξή του στον Λουκασένκο, ακόμη και με τη στάση του Κρεμλίνου στην υπόθεση της “κρατικής αεροπειρατείας” στη Λευκορωσία, στρέφει τα πυρά της η Δύση, με πρώτη τη Γαλλία. Κορυφαίοι Γάλλοι υπουργοί σχολιάζουν ιδιαίτερα την απουσία αντίδρασης από την Μόσχα, κάνοντας λόγο για καλυμμένη «έγκριση», η οποία, όπως εκτιμούν, αποδυναμώνει τη θέση του Ρώσου προέδρου στην επικείμενη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα στην συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Η ίδια είπε ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει στον Πούτιν και το θέμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας παραλλήλως «άστοχη» την κριτική των Ρεπουμπλικάνων για την απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, παρά την «προκλητική συμπεριφορά» της Μόσχας στην περιοχή.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να εγκαταλείψει για γεωπολιτικούς λόγους την Λευκορωσία στις ορέξεις της Δύσης, ενώ την ίδια ώρα, για ιστορικούς λόγους, είναι υποχρεωμένος να σταθεί δίπλα στους “αδελφούς” Λευκορώσους. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης των προηγούμενων μηνών, αναγκάστηκε να στηρίξει τον ενίοτε “άτακτο” Λουκασένκο. Αυτό κάνει και σήμερα, παρότι η στάση του τον φέρνει όντως σε δύσκολη θέση απέναντι στον Μπάιντεν.

Η ρωσική στάση 

«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης, ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση» δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε μάλιστα, ότι «αν ο Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Μόσχα  υποβαθμίζει το γεγονός, το οποίο όμως είναι πολύ σοβαρό».

Η Μόσχα, από την πρώτη αντίδρασή της, τις δηλώσεις Λαβρόφ στο Σότσι μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος -όπως και ο πρωθυπουργός-  είχε ήδη καταδικάσει την ενέργεια, ζήτησε η αποτίμησή του συμβάντος να γίνει «με ψύχραιμη σκέψη και όχι εν θερμώ». Σήμερα πάντως, ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι «το Κρεμλίνο δεν βλέπει λόγους να μην πιστέψει τις δηλώσεις των Λευκορώσων ηγετών». Ότι δηλαδή, το Μινσκ αναγκάστηκε να εκτρέψει το αεροσκάφος της Ryanair, λόγω απειλής για ύπαρξη βόμβας και όχι για να συλλάβει τον αντιφρονούντα μπλόγκερ.

Η θέση αυτή όμως, που διατύπωσε ο Πεσκόφ, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που κατηγορούν το καθεστώς Λουκασένκο, ότι σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συλλάβει τον Ρομάν Προτασέβιτς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Σότσι, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για την ατζέντα των συζητήσεων. Είπε μόνον ότι «δεν προβλέπονται δηλώσεις στον Τύπο», μετά την συνάντηση.

Οι εξηγήσεις Λουκασένκο 

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ενήργησε νομίμως και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επιμένοντας στην εκδοχή της προειδοποίησης για την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος. Μια απειλή που αποδόθηκε στη Χαμάς, όμως η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση την διέψευσε. Διάψευση στους ισχυρισμούς του Μινσκ ήρθε όμως και από την Ελβετία, χώρα από την οποία υποτίθεται ότι προερχόταν η πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στην πτήση της Ryanair Αθήνα –Βίλνιους. Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και κατά συνέπεια δεν υπήρξε τέτοια προειδοποίηση προς τις λευκορωσικές Αρχές.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε παραλλήλως τη Δύση, ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το συμβάν για να διεξαγάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον του. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι οι Δυτικοί «σκιαγραφούν λάθος εικόνα» για τους χειρισμούς του σχετικά με το περιστατικό. Επέμεινε δε ότι δεν γνώριζε ότι ο αντικαθεστωτικός μπλόγκερ επέβαινε στην συγκεκριμενη πτήση. Μίλησε επίσης για εχθρούς της χώρας, αναφερόμενος, προφανώς, και σε όσα είπε η ηγέτης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχε τονίσει ότι «ο Λουκασένκο πέρασε κόκκινη γραμμή με την αεροπειρατεία» και ότι «έχει μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια Βόρεια Κορέα της Ευρώπης, απρόβλεπτη και επικίνδυνη».

Το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» και για τη σύσταση της ΕΕ προς τις ευρωπαϊκές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα. Την ίδια ώρα, το Μινσκ ζήτησε την διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δύση, αναφέροντας ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές και την διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση σε ευρωπαϊκά τιμωρητικά μέτρα.

Ωστόσο, δεν έγινε ξεκάθαρο, ποια ακριβώς διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και είναι γνωστό ότι ρωσικό πετρέλαιο και αέριο φτάνουν στην Ευρώπη, μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απαλλάξουν από τις κυρώσεις την ρωσογερμανική εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό Nord Stream II, ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία και την ΕΕ. Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σήμερα, γιατί το επιτρέπει αυτό και η απάντησή του ήταν «επειδή (το έργο) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (…) και δεν είμαι εγώ που επιτρέπω στη Γερμανία να κάνει κάτι ή όχι». Πρόσθεσε επίσης ότι αν επέβαλε τώρα κυρώσεις η εκτίμησή του είναι ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό ως προς τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι