Game of Thrones στον Λευκό Οίκο του Τραμπ – 2

Game of Thrones στον Λευκό Οίκο του Τραμπ – 2

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Μπορεί η θυγατέρα και ο γαμπρός να είναι το δίδυμο με την αδιαμφισβήτητη επιρροή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, αλλά στη σκηνή υπάρχει και ο περιβόητος Στηβ Μπάνον, ο ανώτατος σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου. Για τα αμερικανικά Μίντια, ο Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που έκανε στην ουσία κουμάντο στην Ουάσιγκτον. Τώρα πλέον, όμως, δέχεται πυρά, σε σημείο που η καρέκλα του τρίζει, εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσής του με το δίδυμο Ιβάνκα-Τζάρεντ.

Παρότι τους χωρίζει ιδεολογικό χάος, ο Κάσνερ τα πήγαινε καλά με τον Μπάνον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. Αυτό, όμως, άλλαξε στη συνέχεια. Ο Κάσνερ τον κατηγόρησε ότι είναι φανατικός, ότι υπαγορεύει αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια με αποτέλεσμα να λειτουργεί εις βάρος του προέδρου. Επίσης, ότι έχει φυτέψει αρνητικές ιστορίες στα Μίντια για εκείνον και την Ιβάνκα. Ας σημειωθεί ότι οι διαρροές ήταν και η αφορμή για το επεισόδιο Σκαραμούτσι-Πρίμπους.

Ο μοναχικός λύκος

Η ταχύτατη ανέλιξη του Μπάνον είχε εκπλήξει και σοκάρει αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές. Απόφοιτος του Harvard Business School, στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών.

Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News, μιας ιστοσελίδας με ακροδεξιό πρόσημο. Ο Μπάνον συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε διάφορα δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών και εκείνα που έπληξαν τη Χίλαρι Κλίντον. Σήμερα, μοιάζει έτοιμος να κάνει το ίδιο με τον Κάσνερ, έχοντας βάλει στη μάχη και τη μέχρι πρότινος ιστοσελίδα του.

Η Breitbart News έχει πλέον κηρύξει τον πόλεμο στον προεδρικό γαμπρό. Πιθανότατα, τελικώς μόνος ένας από τους δύο θα παραμείνει όρθιος. Ο ίδιος ο Μπάνον, άλλωστε, κατηγορεί τον γαμπρό για γιαλατζί συντηρητισμό και τον αποκαλεί “γκλομπαλιστή” (υπέρ της παγκισμιοποίησης).

Οι New York Times έχουν γράψει ότι ο Μπάνον σκέφθηκε να παραιτηθεί εντελώς από την ομάδα των συμβούλων του Τραμπ, καθώς ο τελευταίος δείχνει σε πολλά ζητήματα να υιοθετεί τις απόψεις του γαμπρού του. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «γίνεται μεγάλη μάχη για θέματα πολιτικής. Υπάρχει ένταση για το εμπόριο, την υγεία, τη μετανάστευση, το φορολογικό, την τρομοκρατία, ό,τι βάλει ο νους».

Ας σημειωθεί ότι με απόφαση του προέδρου ο Μπάνον συμμετείχε αρχικά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Υπό την πίεση αυτών των αντιδράσεων, ο Τραμπ τον απομάκρυνε από το Συμβούλιο. Η απομάκρυνσή του θεωρήθηκε ως η πρώτη υποχώρηση του προέδρου στον ακήρυχτο πόλεμο με το “βαθύ κράτος” και κατ’ επέκτασιν ως το πρώτο βήμα για την προσαρμογή του στο “ορθόδοξο” πλαίσιο.

Ο Μπάνον έχει κερδίσει το προσωνύμιο “Νταρθ Βέιντερ του Τραμπ”. Σύμφωνα με τους πολέμιούς του είναι ακροδεξιός, ρατσιστής, ισλαμοφοβικός, μισογύνης και επικίνδυνος. Ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον, όμως, έχει παραδεχτεί ότι αποτελεί τον πιο καταρτισμένο και έξυπνο συνεργάτη του προέδρου με πολύτιμη γνώση των Μίντια.

Ο αποπεμφθείς προσωπάρχης

Παρά τις διαφορές τους, όμως, Κάσνερ και Μπάνον είχαν μέχρι πρότινος και ένα κοινό: υποτιμούσαν συστηματικά τον προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους, ο οποίος συμβολίζει το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι βολές που εξαρχής δεχόταν ο Πρίμπους είχαν εδώ και αρκετό καιρό σηματοδοτήσει την απομάκρυνσή του.

Όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και οι δύο τον αντιμετώπιζαν σαν αναγκαίο κακό. Η αποτυχία της ανάκλησης του Obamacare, του νόμου για τη δημόσια υγεία, χρεώθηκε σε εκείνον. Το γραφείο του Πρίμπους ήταν τοποθετημένο ανάμεσα στα γραφεία του Κάσνερ και του Μπάνον. Οι υπόλοιποι ένοικοι του Λευκού Οίκου αστειεύονταν ότι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Παρά τις αρχικές δημόσιες διακηρύξεις αγάπης που έκανε ο Τραμπ γι’ αυτόν, εδώ και καιρό ο Πρίμπους είχε χάσει την εύνοια του προέδρου. Πολλοί χρησιμοποιούν την περίπτωσή του για να δηλώσουν πόσο εύκολα και γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στη Δυτική Πτέρυγα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και στενοί φίλοι του Τράμπ ζητούσαν την απομάκρυνσή του Πρίμπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κρις Ρούντι. Μετά από μία συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Ρούντι εμφανίστηκε σε εκπομπή του CNN, στην οποία εξέφρασε παράπονα για τον Πρίμπους και τόνισε ότι πρέπει να φύγει από τον Λευκό Οίκο. Όλα αυτά πριν την εμπρηστική “εξομολόγηση” του Σκαραμούτσι για τον προσωπάρχη σε δημοσιογράφο του New Yorker.

Πριν απομακρύνει τον Πρίμπους, ο Τραμπ είχε φροντίσει να αποδυναμώσει τη θέση του προσωπάρχη σε σύγκριση με άλλες προεδρίες. Τυπικά, ο προσωπάρχης είναι ο κλειδοκράτορας του Οβάλ Γραφείου, κάτι που δεν ίσχυε επί Πρίμπους. Τόσο ο Τραμπ όσο και το προεκλογικό επιτελείο του ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκαν απόλυτα.

Η αμφιλεγόμενη Κέλιαν Κονγουέι

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η αμφιλεγόμενη Κελιάν Κονγουέι. Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, ρόλο μείζονος σημασίας. Αποστολή της ήταν να προσδώσει μια όσο το δυνατόν πιο συναινετική εικόνα στην κυβέρνηση. Παρά, την σοβαρότητα της αποστολής της, όμως, η μητέρα τεσσάρων παιδιών μοιάζει όλο και πιο περιθωριοποιημένη σε αυτό το περίπλοκο ψηφιδωτό προσωπικοτήτων.

Αν και προεκλογικά, η Κελιάν ήταν μία από τις πιο έμπιστες συμβούλους του Τραμπ και διαμορφώτρια στρατηγικής, εδώ και καιρό έχει αποκλειστεί από σχεδόν όλες τις σημαντικές συσκέψεις. Οι ομολογουμένως πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις της ενόχλησαν τον γαμπρό που λέγεται ότι μετέφερε στον πρόεδρο τις αμφιβολίες του «για την πραγματική ατζέντα της».

Αυτό, όμως, που πραγματικά αποτέλεσε την ρίζα όλων των δεινών της ήταν ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε όταν στην αρχή αλυσίδα εμπορικών κέντρων είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Ιβάνκα. Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κονγουέι είχε προτρέψει το κοινό: «αγοράστε τα προϊόντα της Ιβάνκα. Πηγαίνετε τώρα και στηρίξτε την».

Η Ιβάνκα δεν είδε με καλό μάτι τις παθιασμένες δηλώσεις στήριξης. Πίστευε ότι αυτές οι δηλώσεις την στοχοποίησαν  ακόμα περισσότερο και έδωσαν τροφή στους επικριτές της. Μετά από αυτό η Κονγουέι βρέθηκε στον πάγο.

Σε κάθε προεδρικό επιτελείο υπάρχουν φατρίες και αντιπαλότητες. Εξάλλου, αυτή είναι η δυναμική που διέπει τον πολιτικό στίβο. Το ασυνήθιστο σ’ αυτή την προεδρία είναι ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν αποτελεί σημείο σταθερότητας, το κέντρο βάρους στο Λευκό Οίκο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει και τι είναι ικανός να κάνει. Προς το παρόν έχει μετατρέψει τη Δυτική Πτέρυγα σε αρένα, σε μία πολιτική εκδοχή του Game of Thrones.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι