Γάζα: Παράπλευρη απώλεια ή στόχος του βομβαρδισμού η ενημέρωση;
16/05/2021Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν είχε ο το Σάββατο ο Νετανιάχου με αντικείμενο τον βομβαρδισμό από τους Ισραηλινούς ενός πολυόροφου κτιρίου στην Γάζα που κατέστρεψε τα γραφεία, όπου στεγάζονταν δύο διεθνή ΜΜΕ, το αμερικανικό Associated Press και το καταριανό Al Jazeera. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται στην μάχη του με την Χαμάς».
Επιπλέον επεσήμανε πως το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει πριν την επιδρομή, προκειμένου οι δημοσιογράφοι και το λοιπό προσωπικό να απομακρυνθούν έγκαιρα από το κτίριο, το οποίο ανέφερε πως χρησιμοποιούσε η ισλαμική οργάνωση για «στρατιωτικούς σκοπούς». Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (ο οποίος ελέγχει την Δυτική Όχθη και όχι την εμπόλεμη Γάζα), μία επικοινωνία που η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε «σημαντική».
Προηγουμένως η Παλαιστινιακή Αρχή είχε καλέσει τις ΗΠΑ να «επέμβουν για να τερματιστεί η ισραηλινή επιθετικότητα» στην Γάζα, ενώ ο Μπάιντεν είχε ζητήσει «αποκλιμάκωση» από όλες τις πλευρές, στέλνοντας εσπευσμένα διπλωματικό απεσταλμένο στην περιοχή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται να κρατά μία (μερικώς) πιο ισορροπημένη στάση στο Παλαιστινιακό, σε αντίθεση με τον Τραμπ, που υποστήριζε κάθε μονομερή ενέργεια του Ισραήλ, κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, το οποίο διπλωμάτες της κυβέρνησης του χαρακτήριζαν απαξιωτικά ως «φλυαρίες».
Οι ισχυρισμοί περί “ανθρώπινων ασπίδων”
Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει το Ισραήλ να «υπολογίζει τις απώλειες των αμάχων στην Γάζα» και να φερθεί με «αυτοσυγκράτηση», δηλώσεις που ήταν αρκετές για να εξαγριώσουν Ισραηλινούς αξιωματούχους! Όμως, ταυτόχρονα, ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος «αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ», το οποίο έκανε και σήμερα στην νέα του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δεύτερου. Αυτός αρκεί για να συνεχιστεί ένας εμπόλεμος φαύλος κύκλος: βομβαρδισμοί από το Ισραήλ και εκτοξεύσεις ρουκετών από την Χαμάς, με θύματα τους αμάχους.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενη στο ισραηλινό πλήγμα στο Al Jazeera και το Associated Press, είχε δηλώσει πως «η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη υψίστης σημασίας». Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως το κτίριο που επλήγη χρησιμοποιούνταν από την Χαμάς για «στρατιωτικούς σκοπούς», συγκεκριμένα ως γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών της, επισημαίνοντας πως «στείλαμε μηνύματα SMS και ειδοποιήσαμε τους ενοίκους να φύγουν, παρέχοντας επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου».
Το Ισραήλ επανέλαβε έναν συνήθη ισχυρισμό του όταν πλήττει πολιτικούς στόχους στην Γάζα (σχολεία, νοσοκομεία, μέσα ενημέρωσης): πως χρησιμοποιούνται και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Χαμάς, η οποία «εκμεταλλεύεται τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες της», όπως επανέλαβε και για το σημερινό πλήγμα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» το πλήγμα στο κτίριο που στέγαζε το Al Jazeera και το Associated Press και μίλησαν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Χαμάς.
Στόχος τα ΜΜΕ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Associated Press «ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Γάζα» και μάλλον αυτό έχουν ακριβώς στον νου τους οι Ισραηλινοί, την στιγμή που άρχισαν οι πρώτες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στον αραβικό κόσμο. Στο Λίβανο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Ισραήλ, φοβούμενες ταραχές, καθώς σε χτεσινή διαδήλωση στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα σκοτώθηκε ένα μέλος της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η κηδεία του οποίου έγινε σε κλίμα οργής. Ήδη έχουν εκτοξευθεί τρεις ρουκέτες από την Γάζα προς το Ισραήλ, προφανώς από την Χεζμπολάχ, οι οποίες έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στον στόχο των εμπολέμων. Κατά τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου το 1999, οι Αμερικανοί είχαν χτυπήσει τις εγκαταστάσεις της σερβικής τηλεόρασης, χωρίς τότε να θεωρούν «ευθύνη υψίστης σημασίας» την λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο είχαν κάνει και κατά την εισβολή στο Ιράκ, χτυπώντας και πάλι το Al Jazeera, το οποίο (πριν μετατραπεί σε “γραφείο τύπου” του Ερντογάν και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) κάλυπτε τον τότε πόλεμο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τα στρατευμένα “υπό την αστερόεσσα” αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας, που αναπαρήγαν τους (αποδεδειγμένα) ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους για τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν»!
Ασχέτως αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί δύναμη κατοχής στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη και έχει και αυτός ευθύνες για την τωρινή σύγκρουση, το σημερινό χτύπημα ήταν πλήγμα στην ενημέρωση. Το αποτέλεσμα θα είναι «ο κόσμος να ενημερώνεται λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Γάζα», ειδικά εάν ακολουθήσει χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού ή ένα νέο κύμα βομβαρδισμών, όπως έχει προαναγγελθεί.