ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γάζα: Το Ισραήλ αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον

Θα επιβιώσει ο Νετανιάχου στις εκλογές;, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους προκειμένου να πιέσουν για την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε χθες Τετάρτη νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίο συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα. «Πιέζουμε για μια άμεση εκεχειρία Ισραήλ -Χαμάς που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό θα προσφέρει αμέσως ανακούφιση σε τόσους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα – παιδιά, γυναίκες, άνδρες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στον αραβικό σταθμό al Hadath.

Οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, αφού το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές συζητούν μια εκεχειρία διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο η Χαμάς τονίζει ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι συζητά μόνο μια προσωρινή παύση.

«Πιστεύω ότι το χάσμα μικραίνει και πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πάρα πολύ πιθανή», τόνισε ο Μπλίνκεν στο al Hadath. «Η ισραηλινή ομάδα είναι παρούσα, έχει την εξουσιοδότηση να καταλήξει σε συμφωνία», πρόσθεσε. Ο Μπλίνκεν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέτασαν μαζί την πρόοδο των συνομιλιών, ανακοίνωσαν το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη για εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα. Σε αυτή την πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

«Θα πολεμάμε μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη»

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας σήμερα, καθώς και με τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον γενικό γραμματέα της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι οι αραβικές χώρες θα υπογραμμίσουν στον Αμερικανό υπουργό την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου απευθύνθηκε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές χθες και τους δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να νικήσει τη Χαμάς.

Η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και αυτής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν οξύνεται τις τελευταίες ημέρες, με την Ουάσινγκτον να ζητεί από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα και να προστατεύσει τους αμάχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ μιλώντας στο αμερικανικό podcast “ Call Me Back with Dan Senor” δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει τα σχέδιά του για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις της.«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο-όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και από ανθρωπιστικής άποψης», δήλωσε.

Ο Ντέρμερ, που έχει διατελέσει πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι η χώρα του θα ακούσει τις αμερικανικές απόψεις για τη Ράφα, αλλά θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση εκεί ακόμη κι αν η Ουάσινγκτον διαφωνεί: «Θα συμβεί. Και θα συμβεί ακόμη κι αν το Ισραήλ αναγκαστεί να πολεμήσει μόνο του».

«Ακόμη κι αν όλος ο κόσμος στραφεί εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη», υπογράμμισε. Ο Ντέρμερ εκτίμησε ότι αν διατηρηθούν πυρήνες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό θα αποτελέσει ανοικτή πρόσκληση για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από όλη την περιοχή: «Και γι’ αυτό η αποφασιστικότητά μας να τους εξαλείψουμε είναι τόσο ισχυρή, ακόμη κι αν οδηγήσει σε πιθανή ρήξη με τις ΗΠΑ».

Ο Ισραηλινός υπουργός εκτίμησε ότι στη Ράφα παραμένουν τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, ενισχυμένα από μαχητές που υποχώρησαν από άλλες περιοχές της Γάζας, το 25% των δυνάμεων της παλαιστινιακής οργάνωσης πριν το ξέσπασμα του πολέμου. «Δεν θα αφήσουμε το ένα τέταρτο από αυτούς στη θέση του. Θα πάμε στη Ράφα διότι πρέπει (…) Και πιστεύω ότι αυτό που δεν κατανοούν οι άνθρωποι για την 7η Οκτωβρίου είναι ότι αποτέλεσε μια υπαρξιακή στιγμή για το Ισραήλ».

Το αμερικανικό ψήφισμα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η κυβέρνησή του υπέβαλε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που καλεί να «κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα «συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς» ακόμη στον θύλακα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης.

«Υποβάλαμε (…)σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων κι έχουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες (- μέλη του) θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ («Το γεγονός»), στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα στείλει «ισχυρό μήνυμα».

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ο τρίτος κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, μετά τον βίαιο εκτοπισμό τους από άλλες περιοχές του θυλάκου εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο κ. Όστιν είπε στον κ. Γκάλαντ πως είναι ανάγκη να «εξεταστούν εναλλακτικές σε μείζονα χερσαία επιχείρηση» στην πόλη.

Ακόμη, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επανέλαβε πως είναι ανάγκη να «γίνουν περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι» και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού το οποίο θα στήσει προσωρινό λιμάνι στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.

Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι ζητούν πιο σκληρή στάση

70 Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζήτησαν χθες, Τετάρτη, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν στερήσει βασικά δικαιώματα από τους Παλαιστίνιους και επεκτείνει τις εποικιστικές δραστηριότητές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για να αντιταχθούν» σε αυτού του είδους τις πρακτικές, τονίζουν στην ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στον Μπάιντεν, ακόμη και επιβάλλοντας «περιορισμούς στην παροχή (αμερικανικής) βοήθειας (στο Ισραήλ) σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους». Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή είναι περισσότεροι από 10 πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ καθώς και άλλοι πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου, των υπηρεσιών Πληροφοριών και του Λευκού Οίκου.

Η επιστολή αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας που επικρατεί στις ΗΠΑ λόγω των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιστολή αυτή οι Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς είναι «απαραίτητη και δικαιολογημένη». Ωστόσο προσθέτουν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ «έχουν σημαδευτεί από επανειλημμένες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει τους φόνους αδιακρίτως και τη χρήση όπλων που δεν επιτρέπουν να γίνεται διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ξεκαθάρισε χθες πως, αντίθετα με τον Καναδά, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά πρόθεση να προχωρήσουν σε αναστολή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx